132.202 gebruikers | 83.110 films | 30.189 regisseurs | 3.421.661 berichten | 4.775.209 stemmen

The Black Dahlia (2006)

Misdaad / Mystery
121 minuten

geregisseerd door Brian De Palma
met Josh Hartnett, Scarlett Johansson en Aaron Eckhart

In 1947 wordt in Los Angeles het levenloze en ernstig verminkte lichaam van een jonge vrouw, Elizabeth Short, gevonden. Twee LAPD-agenten worden op de zaak gezet, en Bucky, één van hen, ontdekt al snel dat zijn eigen vriendin een connectie had met het slachtoffer. Al snel leidt het onderzoek bovendien naar corruptie in het politie-departement.

gebruiker
bericht

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 mei 2011, 13:57 uur
Bleichert <> Blanchard zo diep zijn de lagen dus niet. Acteerwerk van de hoofdrolspelers is matig. Mr Hartnett levert zelfs een wanprestatie af in deze pretentieuze maar mijns inziens tamelijk mislukte film. Ook de ontknoping heeft me niet kunnen bekoren.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 mei 2011, 14:13 uur
Zelden komt het voor dat ik een film niet uit kijk. Al is het maar om er achter te komen of het later nog interessant wordt. Maar The Black Dahlia hield het bij mij niet langer dan 40 minuten vol. Nu heb ik al de 'pech' dat ik Josh Hartnett niet uit kan staan, wat puur een gevoel is, maar ik vond het geen boeiende film in die eerste 40 minuten. Als een film me dan nog niet in kan pakken, weet ik dat ik goed aan heb gedaan om hem uit de dvd-speler te gooien. Helaas, maar hopelijk maak ik nog eens een keer iemand anders gelukkig met de dvd.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Black Dahlia (€ 4,00)
exclusief € 1,90 verzendkosten

Black Dahlia (€ 8,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Black Dahlia (€ 9,50)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 mei 2011, 1:25 uur
De film komt te langzaam op gang. Het verhaal is niet goed te begrijpen en ongeloofwaardig. De moord op betty komt helemaal niet zo centraal aan bod als ik dacht.
Scarlett is aan het overacteren met dat overdreven sexy zelfverzekerde gedoe wat niet past bij een vrouw van haar leeftijd. Het lijkt net alsof ze marlene dietrich nadoet.
Hilary swank overdrijft niet zo en weet wel een goeie rol neer te zetten als mysterieuze en meedogenloze dame.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 juni 2011, 16:44 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Moeilijk te beoordelen film.

Hoewel het eerste half uur oerdegelijk was (introductie van de personages,..) gaat het vanaf dan wat moeizamer. Als dan eindelijk het personage van Swank haar intrede doet, is er een opflakkering van een kwartiertje, om dan een erg rommelig gedeelte tegemoet te gaan. Gelukkig houdt het redelijk spannend slotkwartier het verhaal toch nog een beetje op niveau.
Over de ganse lijn zouden we kunnen zeggen: rommelig. Zo is mij het motief van Hilary Swank om Eckhart te vermoorden niet glashelder. "Gewoon" omdat hij haar vader ineensloeg?.

Van de cast komt alleen Hilary Swank echt uit de verf. Zij zet haar rol erg goed neer. Nooit gedacht dat zij sexyer voor de dag zou komen dan Scarlett Johansson, die ondanks haar presence wegkwijnt. Haar acteren an sich is van een belabberd niveau.
Bij de heren doet Josh Hartnett zijn best, en ook al is dit niet z'n beste rol, blijft het allemaal goed te doen. Aaron Eckhart viel amper op, en was eigenlijk wat opvulsel.

Het grote pluspunt van deze prent is de gehele film noir-sfeer. Daar slaagt De Palma erg goed in. De auto's, de omgeving, de kostumering, de muziek. Ik geloofde de jaren 40-sfeer. De trapscène was van een erg hoog niveau.
De film duurde wel iets te lang, maar dat komt volgens mij door het rommelige script.

Het is de sfeer die het hem doet: krappe 3,5.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 juni 2011, 19:25 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ik hou wel van die onopgeloste moordzaken, vooral als ze echt gebeurd zijn.
Ik heb deze film een tijd geleden gezien en ik vond hem toen wel aardig.

Als ik me goed kan herinneren hadden ze de dader op het einde gepakt

En dat vond ik verschrikkelijk, want de echte moordzaak is toen nooit opgelost.
Maar ik vond hierover een stukje op IMDB:

In 2003 a retired Los Angeles Police Dept. homicide detective, Steve Hodel, found several pictures of her among papers left by his late father George, a former surgeon. Upon further investigation, he discovered that his father had been a prime suspect in her murder. The police at the time believed that because her body had been so precisely dismembered, only a skilled physician could have done it. George Hodel was not only a surgeon but it turned out that he had been carrying on an affair with her. After police initially questioned him about his relationship he fled the country to the Philippines, abandoning his family, and never returned. Steven Hodel now believes that his father was actually a serial killer who murdered at least a dozen women, including her, and that he fled the country because he was tipped off that he was a suspect in her murder by corrupt police with whom he was running an illegal abortion practice.

Het zou wat wezen als z'n pa er iets mee te maken had.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 augustus 2011, 8:44 uur
Het duurt tamelijk lang voordat de film gaat boeien. Het verhaal komt wat moeizaam uit de startblokken. Ook het acteerwerk is niet altijd even overtuigend. Verder heeft het verhaal wel potentie, maar had de uitwerking beter gekund. Het camerawerk en de sfeer zijn wel goed. 2,5 Sterren.

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 10:05 uur
Dit moet zowat een van de slechtste films zijn die ik ooit in de cinema heb gezien. Ik ben fan van Brian de Palma, maar wat hij hier uithaalt is gewoon saai en het duurt allemaal veel te lang. Een paar mooie Hitchcockiaanse beelden (een trademark van De Palma), maar daar heb je het dan ook mee gehad. Vermijden deze handel!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 11:34 uur
Ik weet niet of je zo'n film, die je nu voor 1 Euro in de bak tegenkomt wel moet vermijden. Zelf heb ik hem via ruil maar is ook al op tv geweest.
Ik kan het ook wel mis hebben als ik deze weer eens ga herkijken.Maar ik ga vaak helemaal niet zo voor het verhaal maar let op heel andere zaken en daarop baseer ik mijn stem.
Ik ken die De Palma-films niet zo goed (ik heb er vijf gezien, maar dat is bijzaak). Deze film is wel mooi geschoten alsof je een schilderij bekijkt die constant in beweging is.

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 augustus 2011, 2:36 uur
Wat was dit een ongelofelijke zaadfilm zeg. Man, man, man, wat een drama. Ik ga dit niet eens onderbouwen, wat een prut.

Toch nog een puntje voor de mooie dames.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 augustus 2011, 5:02 uur
@Dick2008. De Blu-ray onlangs voor € 4,99 gezien en gekocht.
Nog steeds prima, sfeervol gemaakte Film-Noir achtige film, zeker in Blu-ray, maar evenals The American (2010) geen thriller voor pubers.
Namen van regisseurs zeggen mijn eigenlijk niets, dus is dat voor mij geen beoordeel-criterium.
Enig minpunt, cq. miscast vind ik Jos Haarnet, maar dat geldt voor elke film, waarin hij gecast is; hij mist charisma.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 augustus 2011, 18:14 uur
Wel wat saaie en langzaam op gang komende film. Ben wel meer gewoon van Brian De Palma. De film duurt eigenlijk veel te lang voor het klein verhaaltje. Toch 3* voor het acteerwerk.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 december 2011, 12:44 uur
afgelopen week inderdaad ook de bluray voor 4 euro gekocht, prijs/kwaliteit verhouding is daarmee prima want de film zelf was erg slecht

veels te langdradig en saai verhaal, er gebeurt te veel wat niet uitgediept wordt, de moord zelf waar de hele film eigenlijk om gaat lijkt maar een klein rood draadje te zijn van de film en de ontknoping was er waarschijnlijk eentje die ze nog ergens hadden liggen en maar in deze film verwerkt hebben

de sfeer was wel mooi neergezet, afentoe iets te overdreven film noir en de rol van swank was ook erg goed vergeleken met de rest

wel een grove montage fout gezien die echt niet kan in een film van dit formaat, de eerste is als bucky bij de familie uitgenodigd wordt en aan tafel zit, je ziet hem dan ruim een seconde in de camera kijken en wachten op een seintje van de regisseur en dan pas begint het schot daadwerkelijk pas, meer mensen die dit is opgevallen?

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 januari 2012, 18:07 uur
Ik vond t best meevallen. Ok beetje raar en rommelig verhaal, maar de sfeer was erg goed. Josh Hartnett vond ik in tegenstelling tot velen nog niet eens zo slecht spelen.
Gewoon aardig filmpje om een keer gezien te hebben.