Dodge City (1939)

geregisseerd door
Michael Curtizmet
Errol Flynn,
Olivia De Havilland en
Ann SheridanDe spoorbaan naar de nieuwe stad is voltooid. Ze noemen de stad Dodge City, naar de man die de bouw mogelijk maakte. Zes jaar later is het echter een oord van verderf waar alles om geld en moorden draait. Het wordt tijd dat iemand de orde terug brengt, en de komst van een cowboy/ex-soldaat lijkt dit mogelijk te maken.
2,5
[permalink] geplaatst op 7 augustus 2006, 18:37 uurLeuke luchtige film die niet lang blijft hangen, er zat meer humor in dan het ergens spannend werd das wel jammer, vooral als de humor ver te zoeken is. 2,5
3,5
[permalink] geplaatst op 7 augustus 2006, 19:50 uurErrol Flynn vond zichzelf niet echt geschikt voor westerns, maar ging mee in de 'waanzin' van de Warner studio. MGM leek een tegen-offensief te hebben verzonnen door Clark Gable in een haast even lange serie westerns te laten spelen. Die kwamen echter pas nadat Flynn in zijn laatste zat, historisch gezien. Zou Gable hetzelfde hebben gedacht over het niet passen in westerns?
Dodge City is een van de leukere westerns met Flynn, die nog beter was in San Antonio. De humor werkt op zich wel , want de acteur heeft de kwailteiten. Bij Antonio probeerde andere acteurs ook grappen te tappen, wat nogal mislukt overkwam. Hier meen ik hetzelfde verhaal. Sol Polito fimde dit in technicolor, en het valt te merken dat deze ermee aan het experimenteren was. Curtiz hield goed de controle over een film die op zoveel fronten kon mislukken. Een jaar later regisseerde hij Virgina City, met weer Flynn en een score van Max Steiner (die het thema van Dodge City hergebruikt). Adolphe Deutsch componeerde ook muziek, maar hoeveel is nog steeds onduidelijk. In hetzelfde jaar componeerde Steiner zo het giga project Gone with the Wind (lees
hier de situatieschetsing). Leuke western. 3.5 sterren
[permalink] geplaatst op 19 september 2006, 10:38 uurLot to see, less to say
Dodge City is een western met de klassieke ingrediënten. Net zoals het verhaal, dat een soort variant op het Wyatt Earp gegeven (is zowat een genre op zich) biedt. Die herkenbaarheid zorgt ervoor dat de film weinig tot niets slecht kan doen voor mij. Bovendien maakt de film optimaal gebruik van het fenomeen technicolor, iets waarmee Michael Curtiz destijds experimenteerde.
De film is ook groots van opzet; veel figuranten, decors en overzichtelijke camerastandpunten.
Toch kwam het geheel wat braaf over, met weinig hoogtepunten en memorabele karakters. De humor neemt ook zelden cynische proporties aan, waar de soortgelijke westerns je vaak onderdompelen in dat soort humor. Errol Flynn acteert niet slecht, maar naar analogie met de film, vind ik zijn personage ook te braaf om indruk te kunnen maken.
Dodge City is zeker geen slechte film, maar ik opteer liever de rauwe westerns van Peckinpah en het recente Three Burials.
2,5
[permalink] geplaatst op 23 januari 2007, 12:56 uurMet The Return of Frank James (1939) één van de 1e pré-WO-II kleuren-Westerns.
Vrijdagmiddag 2 febr. a.s. bij de ARD (10.20-12.00u.)
3,0
[permalink] geplaatst op 29 augustus 2007, 10:49 uurEens met Matchostomos. Niet onaardig, maar weinig opzienbarend. Wel leuk om eens een keer iets van Errol Flynn te zien. Smaakt wel naar meer...
3,0
[permalink] geplaatst op 20 mei 2008, 17:19 uurOok mijn eerste film van (hollywood legende) Errol Flynn en het beviel me prima, deze western zit net zoals de meeste uit zien tijd erg simpel in elkaar maar dat mag de pret absoluut niet drukken (zo zie ik ze persoonlijk ook het graagst), de actiescenes zijn voor zijn tijd spectaculair te noemen, het spel van de acteurs was leuk plus het gebruik van kleur is in sommige scenes erg mooi gedaan.
3,5 sterren
3,0
[permalink] geplaatst op 15 juli 2008, 1:20 uurBijzonder aan deze film is natuurlijk dat hij in kleur is.
Het verhaal zelf is bij tijd en wijle wel erg voorspelbaar. Toch blijft hij leuk om een keer gezien te hebben. Eén keer kijken vind ik ook wel genoeg. Hoogtepunt is een chaotisch gevecht in de saloon, humoristisch en vol actie.
3,5
[permalink] geplaatst op 19 december 2008, 20:15 uurEen jaar na The Adventures of Robin Hood komen regisseur Michael Curtiz en drie van de hoofdrolspelers, Errol Flynn, Olivia de Havilland en Alan Hale op herhaling, dit keer in een Western.
Op zich is Dodge City een aardige film, maar Errol Flynn valt een beetje uit de toon in deze Western. Zijn engelse accent en manieren passen eigenlijk niet bij het karakter dat hij speelt.
Er zitten wel weer een paar prachtige actiescenes in, ondermeer de schietpartij in de (brandende) trein en vooral het spectaculaire gevecht in de Saloon. Echt alles wordt aan gort geslagen. Natuurlijk wel met een vette knipoog.
2,5
[permalink] geplaatst op 24 juni 2009, 7:24 uurJammer van die vele studio-opnames en die te lange vechtpartij in de saloon (wordt overgedaan in 'Gunfight at OK Corral' (waar de film mij aan doet denken), jaren later). Lijkt geen eind aan te komen en stopt ineens abrupt.
Had de in de Anglo-Saksische landen erg populaire Ann Sheridan amper herkend.
De te brave Errol Flynn met zijn Engelse accent en Britse maniertjes vind ik niet in de film passen en sporen niet met de rol, die hij vertolkt. De film wordt daardoor ook richting Western-comedy getrokken, wat helaas de spanning weghaalt.
Deze Western is geregeld op de BBC en Duitse tv te zien, echter 1x gezien te hebben lijkt mij voldoende.
IMDB *5/10.
[permalink] geplaatst op 11 november 2009, 10:30 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenAardige western die exemplarisch is voor veel westerns die later kwamen, zelfs voor de westerns van John Ford. Toch wordt het nooit echt bijzonder. Aardige momenten trekken de film boven de middelmaat uit. Onthoud de trein/paardenwagenrace, later nog eens gebruikt bij Once Upon a Time in the West, het grootschalige saloongevecht, de dood van het jochie of de shootout in de brandende trein. Curtiz heeft toch wel erg veel aangename films gemaakt. 3,5 sterren.
3,0
[permalink] geplaatst op 25 januari 2011, 23:38 uurEen leuke, luchtige western(komedie) van Micheal Curtiz. Maar héél bijzonder is deze film niet. Al is het allemaal erg vermakelijk. Dodge City is simpel in elkaar gezet. Een echt bijzonder plot is er dan ook niet, maar er gebeurt genoeg leuks in deze western. De knokpartij in de saloon is het hoogtepunt.
Het was een slimme zet van Curtiz om deze film in kleur te schieten, want de film kent een paar scenes die er erg mooi uit zien in kleur. Errol Flynn was alleen wel een behoorlijk miscast. Hij vond zelf ook al dat hij niet thuishoorde in westerns en daar had hij helemaal gelijk in. Het is dat deze film erg luchtig is, anders was het helemaal door de mand gevallen.
Maar voor de rest een prima filmpje. 3*