134.877 gebruikers | 85.649 films | 31.031 regisseurs | 3.506.917 berichten | 4.928.085 stemmen

locatie: Films » Pastorale 1943 (1978) » Info

Oorlog
125 minuten

geregisseerd door Wim Verstappen
met Frederik de Groot, Renée Soutendijk en Bernard Droog

Verfilming van de gelijknamige roman van Simon Vestdijk waarin een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe dappere daden verricht in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verraad van onderduikers op een boerderij doet vijf mannen besluiten de plaatselijke NSB-kruidenier te liquideren. Dit blijkt lastiger dan gedacht.

gebruiker
bericht

Sneakerjeans29
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 maart 2008, 14:10 uur
hugohei schreef:
Frederik de Groot speelt de hoofdrol [niet Frederick]. Boele zeker niet. Sylvia Kristel speelt een rolletje als vriendendienst aan Pim & Wim die haar kansen hebben gegeven. En verder is het een sterk debuut van Renee Soutendijk.
Verstappens beste film - ook volgens Verstappen.

Pim Vosmaer en Manon Alving zitten er ook in en die zaten ook allebei in Dossier Verhulst.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 mei 2009, 8:40 uur
Sacco van der Made schittert !

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Pastorale 1943 (€ 6,89)
exclusief € 1,75 verzendkosten

Pastorale 1943 (€ 6,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Pastorale 1943 (€ 7,49)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 augustus 2009, 9:35 uur
Ook bij herziening blijft de film recht overeind. Mooie rollen van Van der Made en Droog, maar ook Coen Flink en Leen Jongewaard. Het tempo is aan de lage kant, maar het stoort niet. Ook nog een leuk rolletje van Rutger Hauer aan het einde van de film. Ik blijf bij m'n oorspronkelijke waardering: 4 *.

Ik vond de naaktscenes overigens nog wel meevallen, zeker voor een Nederlandse film uit die periode.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 november 2009, 22:23 uur
Ik verbaas me nog steeds dat Hauer deze rol van ca. 5 minuten heeft aangenomen! Had net zo goed een unknown kunnen doen.

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2011, 23:52 uur
Tamelijk slechte nederlandse film. Een van het soort waarvan je weet dat het de internationale kritiek niet kan doorstaan. Matige acteerprestaties, wat evenwel ook grotendeels het gevolg is van het matige script. Zeer gekunstelde dialogen en houterig spel.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 november 2011, 23:32 uur
Ja, typisch Nederlands gekunsteld en gestuntel. Ja, matige dialogen. Ja, acteerwerk dat eerder op een podium thuishoort dan op een filmdoek. Ja, een script waar van alles aan te verbeteren is. En toch keek ik destijds met genoegen naar deze verfilming en deed dat nu wederom. Het is toch van een aangename Nederlandse kneuterigheid, met de 'oud-Hollandsche' aankleding, een goed te volgen en in essentie intrigerend verhaal, dat op het filmdoek nét niet helemaal wordt afgemaakt. Daarom toch drie-en-een-halve sterren, voor de moeite plus de mooie herinnering. En inderdaad ook voor Sacco van der Made, met zijn mooie doodbiddersrol die ineens een oorvijg uitdeelt aan de ter dood veroordeelde.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 december 2011, 10:10 uur
Naast een monument als Soldaat van Oranje verbleekt deze film natuurlijk ruimschoots. En de Soldaat lag natuurlijk nog vers in het geheugen toen Pastorale uitkwam. Maar los bekeken vind ik de film zo slecht nog niet. Het is gewoon een kleinere produktie. Maar met een paar mooie rollen. Frederik de Groot is erg goed, zijn hospita, gespeeld door Liane Saalborn, ook. Leuk is de rol van Sylvia Kristel, die op dat moment super groot was in de wereldcinema, maar toch (en pro deo!) Miep Algera wilde spelen in deze Nederlandse film. Ik zeg: zeker een 7,5.

Maar een grote FOEI voor de DVD-release. Het lijkt wel of ze een print uit de vuilnisbak hebben getrokken voor de transfer naar digitaal. De hele tijd zit het beeld voor kabels en vuil, zo erg heb ik het nog niet vaak meegemaakt. En je maakt mij niet wijs dat er geen gavere print te vinden was.