132.153 gebruikers | 83.021 films | 30.168 regisseurs | 3.419.917 berichten | 4.772.308 stemmen

The Jewel of the Nile (1985)

Alternatieve titel: "Juweel" van de Nijl

Jewel of the Nile, The (1985)
595 stemmen | gemiddelde 2,78
mijn stem:
Actie / Avontuur
106 minuten

geregisseerd door Lewis Teague
met Michael Douglas, Kathleen Turner en Danny DeVito

Jack en Joan hebben een mooie boot en een rustig leventje, maar raken uitgekeken op elkaar en op deze manier van leven. Joan accepteert een uitnodiging om naar een land in het Midden Oosten te gaan als gast van de sjeik. Daar aangekomen wordt ze ontvoerd en wordt gedwongen om een juweel te vinden. Jack besluit haar te redden met zijn nieuwe partner Ralph.

gebruiker
bericht

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 januari 2011, 1:00 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Het trio Michael Douglas, Kathleen Turner en Danny de Vito is weer van de partij om in het vaarwater van Indiana Jones te gaan zitten met spannende archeologisch getinte avonturen. Enige vorm van verhaal valt alleen te vinden met een zeer sterk vergrootglas, want eigenlijk doen de karakters weinig meer dan terechtkomen in bizarre situaties en deze op hun beurt opfleuren met gevatte oneliners. En het werkt... De film kijkt lekker weg en blijft zeer vermakelijk met het groots opgezette spektakel. Minder fraai is hoe karikaturaal (op het racistische af) zowel de Arabische wereld als donker Afrika wordt neergezet. Het wordt aan het einde te gortig met een schandalig pro-Amerikaanse sneer naar het Islamitische Soennisme en een soort debiele verheerlijking van het soefisme. Het laatste shot met een Danny de Vito die ''Suffi rules!'' roept is van een schandalige domheid. Maar is het echt erg? Ach, dit soort avonturenfilms ontlenen deel van hun charme aan het uit de context rukken van culturele gebruiken en ze inzetten voor het eigen verhaal.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 februari 2011, 11:50 uur
Enigzins vermakelijk vervolg op het sterke eerste deel, maar toch op een aantal momenten de komedie inlevert en daar voor in de plaats veel misplaatste romantische momentjes kent.
Qua komedie is er nog wel aardig wat in gestopt, maar dat zit vooral in de bijrollen. De humor/chemie tussen Douglas en Turner is hier gewoon een stuk minder, dat is eigenlijk de grootste zonde van de film.

Voor de rest een vermakelijk filmpje door de Afrikaanse woestijnen, zonder al te veel verhaal. Typisch popcorn filmpje.

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Jewel of the Nile (€ 12,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Jewel of the Nile (€ 13,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Jewel of the Nile (€ 13,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 maart 2011, 13:15 uur
Beter dan een boel commentaren die ik er hier bij zie staan in ieder geval.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 juli 2011, 12:02 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Vermakelijke film, die het hoge niveau van zijn voorganger Romancing the Stone echter nooit haalt.

Het tempo is ontzettend hoog en dat is op zich wel lekker. Spannend is de film nooit, maar doordat de film zichzelf ook niet al te serieus neemt, is dat niet zo erg. Michael Douglas speelt erg enthousiast, maar het is vooral Danny De Vito, die is zijn bijrolletje voor de leukste komische noot zorgt. De “Jewel of the Nile” is trouwens ook een behoorlijk onhandig figuur, die daardoor ook op momenten best grappig uit de hoek komt. Daarnaast zit er genoeg actie in de film en hoewel sommige personages wel erg karikaturaal zijn, vond ik dat nooit vervelend.

Ach bijzonder is het allemaal niet, maar als vermakelijke avonturenfilm werkt het allemaal prima. Het is zeker geen Indiana Jones, maar verder dus wel een film die geen seconde verveeld. Daarnaast hoef je er ook niet bij na te denken en soms kan hersenloos vermaak best wel eens lekker zijn, zo ook hier.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 augustus 2011, 19:11 uur
2,8? Das laag. Ok, het is idd erg lang geleden (als beginnend pubertje) dat ik deze film heb gezien, maar ik heb er toch een leuke herinnering aan. Waarschijnlijk zou ik hem dus ook niet opnieuw moeten kijken, want dan ga ik waarschijnlijk begrijpen waarom die maar 2,8 scoort. Als volwassene kijk je toch anders naar een film, maar als puber vond ik hem geslaagd, al was hij duidelijk minder dan het eerste deel.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 augustus 2011, 22:46 uur
Erg flauw vervolg op het best wel goede Romancing the Stone.
kan hier niet meer dan 2* voor geven.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 augustus 2011, 11:10 uur
‘een heerlijke avonturen film uit 1985 waar nu ook nog erg goed aan getipt kan worden’

Buiten de films van Indiane Jones (waar dit niks mee te maken heeft) is dit toch ook een hele goeie avonturen film. Het verhaal is goed bedacht maar heeft een hele lange tijdlijn en is ook erg vermakelijk maar op geven moment houdt dat op en stort de film een beetje in elkaar en dat komt omdat de film veel te land duurt.

Maar nog is de film goed uit gewerkt en goed bedacht, ook de soundtrack was erg origineel. Humor kan altijd geen kwaad in een avonturen film maar om nou te zeggen dat ik daar om heb kunnen lachen zeg ik nee, maar er is wel aan gedacht.

De casting is geniaal en het acteer werk erg overtuigend verder was het nog een best goede film.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 augustus 2011, 13:29 uur
Deze opvolger van Romancing the Stone is zeker geen slecht vervolg. Wederom leuk acteerwerk van het drietal (Douglas, Turner en DeVito). Ik stond al lange tijd op het punt hem eens te bekijken maar ik heb toen hij gisteravond op TV kwam maar de kans gegrepen. Jammer dat ik vorige week deel 1 niet ook heb meegepakt want die wilde ik best nog eens herzien. Ik kan me wel herinneren dat ik die toch wel wat leuker vond als deze. Maar deze bevat ook genoeg leuke momenten. Naar het einde toe wordt het allemaal een beetje braaf en voorspelbaar maar het mocht de pret toch niet drukken. Geen hoogstaande film maar wel gewoon een leuke.

(Ps: Ik zag bepaalde vergelijkenissen tussen deze film en Ace Ventura: When Nature Calls (1995) die tien jaar later verscheen. Bijvoorbeeld de scenes bij die stam)

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 augustus 2011, 15:23 uur
tommykonijn schreef:

Inderdaad het is dat jij het zegt, dat ze ook die scène hebben gebruikt in Ace Ventura 2 (ik dacht het al te kennen)

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 augustus 2011, 15:19 uur
Geen slecht vervolg en best een leuk avontuur en voldoende actie.
Goed geacteerd en verhaaltje was op zich goed te doen.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 augustus 2011, 0:36 uur
Ik vond Romancing the stone iets beter dan deze film, maar dit is ook best een aardig filmpje om even te kijken.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 augustus 2011, 23:22 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Net ietsjes minder dan Romancing The Stone door de ietwat saaie achtergronden en het toch net iets minder interessante verhaal. Dit neemt echter niet weg dat Jewel Of The Nile nog steeds erg grappig is, enkele hilarische scenes heeft (de F-16 door de stad bijvoorbeeld) en de chemie tussen Douglas, Turner en DeVito gewoon nog steeds erg fijn is. Blij dat laatstgenoemde een grotere rol heeft dan in de vorige film, hij blijft gewoon een hilarisch personage in dit soort films. Bij vlagen ronduit racistisch, maar aan de andere kant ook weer zo cartoonesque dat het nergens onuitstaanbaar beledigend wordt.