The Deadly Companions (1961)
Alternatieve titel: Trigger Happy

13 stemmen | gemiddelde 2,73
Western93 minuten
geregisseerd door
Sam Peckinpahmet
Brian Keith,
Maureen O'Hara en
Steve CochranEen ex-soldaat doodt per ongeluk de zoon van een vrouw, om het een beetje goed te maken helpt hij de vrouw het indianengebied door.
2,5
[permalink] geplaatst op 10 augustus 2009, 22:18 uurTijdje geleden gekocht, maar ik kom er nog niet helemaal door. De stijl is nog droger dan die van Anthony Mann of Delmer Daves, maar de thematiek is echt al typisch Peckinpah. Plotseling richtingloos geweld waar de personages de consequenties van moeten dragen, en nog meer ontsporen. Chill Wills speelt een goeie bijrol. De rest van de cast vind ik niet geweldig. Brian Keith is op zich een goede acteur, maar lijkt een hoofdrol niet aan te kunnen.
Veel minder dus dan Peckinpah's tweede film: Ride the High Country waarin de voortekenen van the Wild Bunch en Pat Garrett al duidelijk zichtbaar waren.
2,5
[permalink] geplaatst op 15 augustus 2009, 22:27 uurToch maar afgekeken, misschien kan ik iemand anders er nog mee blij maken. De grote zwakte van deze film blijkt toch het verhaal te zijn. Paar rare plotwendingen en vreemde motieven. Toch is dit wel historisch interessant. De thematiek en sommige scenes lopen duidelijk vooruit op de latere films van Peckinpah, maar ook op de grote Italo westerns van Leone en Corbucci, maar dan zonder die grote meeslepende gebaren!
2,5
[permalink] geplaatst op 9 augustus 2010, 22:51 uurheb de film bekeken. op deze site stemt men met 5 sterren.
ben gewend met 4 sterren te stemmen. het zou dus een 3 moeten zijn. valt echt niet tegen.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 juli 2011, 9:40 uurEen wat merkwaardige western met grote namen in de (vier) hoofdrollen, die niet echt typisch voor hen zijn.
Het meest opvallende is de vreemde muziek, en dat begint (en eindigt) al met de traditioneel Iers klinkende ballade, die tijdens de credits te horen is, en zowaar gezongen wordt door Maureen O'Hara zelf.
Die bewijst daarmee een bekwaam zangeres te zijn, iets dat ik nooit eerder wist.
Maar ja, een Ier(se) die niet kan zingen is dan ook wel een zeldzaamheid.
Hoe dan ook, vreemde muziek voor een western.
Dat gaat heel de film lang door ook, met soms vrolijk aandoende gitaar begeleiding tijdens scènes die om iets anders vragen, en ook nog andere niet typische instrumenten die hier en daar opduiken.
Op den duur begon die muziek mij wel te intrigeren, eerder dan te irriteren, hetgeen nog niet wil zeggen dat ik het ook goed vond passen in de film.
De sterkste acteerprestaties komen van O'Hara, in de rol van saloongirl Kit Tildon, en Wills als doorgedraaide sadistische oorlogsveteraan uit het rebellenleger.
In dergelijke rollen zag ik beiden nooit eerder.
Om O'Hara kun je overigens nooit heen, in welke rol dan ook.
Ze heeft een enorme screen presence en liet zich nooit wegspelen door haar mannelijke tegenspelers.
Keith is eveneens een ex-soldaat uit de Amerikaanse burgeroorlog, maar vocht aan de kant van de Noordelijken.
Hij sleept een geheim met zich mee dat hem al vijf jaar lang aan niets anders dan wraak laat denken.
Aanvankelijk wekt hij weinig sympathie op, maar dat betert op den duur wel.
Geen slechte rol, maar ik ben nooit echt een fan van de man geweest, ook al is het een bekwaam acteur.
Zal ook wel iets met zijn uiterlijk te maken hebben.
Cochran, als schietgrage revolverman, zit best goed in zijn rol, die wat aangedikt is, maar dat stoort zeker niet.
Het verhaal draait hoofdzakelijk om de wraakgevoelens van Yellowlegs (Keith) en een zwerftocht door onherbergzaam Indianengebied met het lijk van Kit's zoontje.
De jongen is per ongeluk doodgeschoten door Yellowlegs, en zijn moeder wil hem gaan begraven in een afgelegen dorpje, naast zijn vader.
Yellowlegs en zijn beide kompanen escorteren haar, maar tegen de zin van Kit zelf.
Het is een reis met hindernissen.
Het verhaal verloopt af en toe wat traag, maar ik vond het nergens vervelend worden.
Een vingeroefening van Peckinpah, maar nog op afstand van zijn uiteindelijke stijl.
In een (leuke) kleine rol is Strother Martin te zien , een van de acteurs die Peckinpah later nog vaker in zijn films liet meespelen.( hij was een van de "lijkenpikkers"in The Wild Bunch')
Maar ook hier is het een a-typische rol voor deze acteur, namelijk die van dominee.
2,0
[permalink] geplaatst op 2 augustus 2011, 12:25 uurAl weer een tijdje geleden dat ik deze heb gezien,en ook nog wel ergens op schijf heb liggen
Instegen stelling van Brix vond ik de sound niet passen ,en het camera werk was ook nog niet des Sam Peckinpah
Het verhaal had met betere acteurs wel iets ,naargelang werd het me te eentonig, en een matte western
3,0
[permalink] geplaatst op 2 augustus 2011, 14:02 uur@madmax: Ik vond de muziek ook niet passend schreef ik toch?
[permalink] geplaatst op 12 november 2011, 17:48 uurOp
Youtube is momenteel de hele Western te zien.