134.911 gebruikers | 85.732 films | 31.052 regisseurs | 3.508.779 berichten | 4.931.200 stemmen

locatie: Films » The 'burbs (1989) » Info

Komedie
101 minuten

geregisseerd door Joe Dante
met Tom Hanks, Bruce Dern en Carrie Fisher

Ray Peterson heeft nieuwe buren. Dit lijken alleen geen alledaagse mensen te zijn. Ze laten zich overdag liever niet zien, en graven 's nachts kuilen in hun achtertuin. Dit alles is genoeg voor de buurt om de nieuwe buren te bestempelen als duivelse sekteleden die mensen vermoorden. Als een oude man in de straat plotseling verdwijnt, schuwen Peterson en zijn buurmannen geen enkel middel om de zogenaamde moord te bewijzen.

gebruiker
bericht

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 augustus 2010, 22:29 uur
Geen echte top film maar aardig voor 1 keer.
Acteerwerk was wel goed te doen.
Grappen waren minimaal.

2,5 ster

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 augustus 2010, 22:56 uur
Stompzinnige, maar oh zo vermakelijke film. Wat mij betreft doet Hanks het beter in dit soort films dan in serieuze drama's, hij heeft duidelijk komisch talent. Het script laat Murphy's Law prima in werking zien en scoort echt punten met pijnlijke situaties en erg grappige typetjes. De ontknoping vond ik persoonlijk ook wat minder, maar alles bij elkaar was deze film vele malen beter dan ik had verwacht!

Chainsaw
(moderator)
avatar van Chainsaw
2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 augustus 2010, 9:13 uur
Aardige komedie met een bijna onvervalsbare Joe Dante sfeer en elementen. Een luchtige komedie met hier en daar een paar horrorelementen, maar niet genoeg om de kleine kinderen erbij weg te houden. Daarvoor is de film sowieso te braaf en kinderlijk, met de nodige val- en struikelpartijen om het jonge publiek te vermaken. Echt hilarisch is The 'burbs eigenlijk nooit, geestig wordt het zo nu en dan, maar het ligt er allemaal toch vaak de dik bovenop. Zeker tegen het einde wil de film nog wel eens uit de bocht vliegen met teveel onzin en te weinig echt leuke grappen. Desondanks heeft Hanks een goede komische timing, dit soort rollen lijken inderdaad goed bij hem te passen.

2,5 sterren.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 augustus 2010, 9:52 uur
Goeie cast waarin goed geacteerd.Tijdlijn en verhaal is ook geweldig, veder niks mis met deze film.Alleen zo vaak heb ik niet gelachen in de film.Ik had er iets anders van verwacht maar dit is ook niet verkeerd.3,0*

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 augustus 2010, 20:50 uur
gister weer eens gezien op de tv en blijft toch wel een leuke film hoor alleen gaf de gids 4 sterren van de 5 dat vondt ik een beetje veel :O

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 augustus 2010, 18:52 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Luchtig filmpje met grappig verhaaltje (al was het einde leuker geweest als ze niet toch slecht waren, goed acteerwerk en komisch-duistere momenten. Een 7.

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 september 2010, 22:33 uur
Te slecht!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 november 2010, 19:09 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ik zag deze film zojuist bij iemand in de lijst staan haha, meteen even waarderen :)

Toen ik deze film voor de aller eerste keer zag was ik volgens mij nog best wel bang. Nu, vele jaren later, moet ik bekennen dat het geheel onterecht was. Het is gewoon een heerlijke familiefilm (net zo iets als the Goonies - Cory Feldman speelt in beide films en is echt een "kind-acteur" uit die tijd)
Geweldig hoe Tom Hanks zijn vakantie viert en ondertussen zijn nieuwe buren gade slaat.
Stiekem inbreken, zijn militaire buurman die helpt, de jeugdige buurjongen die de boel in de gaten houdt. Vooral het hondje van mensen verderop in de straat die steeds op het gazon poept :) nOok het einde in de ziekenauto geeft alles alsnog een andere wending

Deze film laat een Tom Hanks zien die je niet veel meer ziet. Hij is inmiddels een meer serieuzere acteur geworden. Al met al een heerlijke wegkijker en voor mezelf toch echt 3,5* waard.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 januari 2011, 18:41 uur
tegenvallende film, grappen waren minimaal en het acteerwerk matig.
had meer verwacht van Hanks..

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 februari 2011, 15:48 uur
Overwegend amusante jaren ’80 komedie met een Tom Hanks die nog niet overdreven zijn best deed om leuk te zijn en het daardoor juist meer was. Die buitenwijkjes vind ik als filmlocatie altijd wel wat hebben, met de truttige gazonnetjes en naar elkaar wuivende (en/of glurende) buren. Het eerste deel van de film steekt hier op een gezellige manier de draak mee. Uiteindelijk komt de focus wel heel erg op het mysterie bij de buren te liggen. Eigenlijk vond ik het nog knap hoe betrekkelijk spannend ze dat nog hebben weten te maken, maar in de laatste scènes ontaardt het helaas in een te melige bedoening die een beetje afbreuk doet aan de wat minder platte aanpak gedurende het eerste uur. Vanwege de leuke sfeer en de vette knipoog naar het hele suburbs fenomeen toch wel een ruime voldoende.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 februari 2011, 21:16 uur
Deze film kwam in het verleden op tv, dan keek je die, dat was leuk en klaar. Kan je beter niet nog een keer kijken. Maar goed film wordt herhaald op tv dus kijk je nog eens. Maar dan zie je dat het eigenlijk helemaal niet zo leuke film meer is of dat die in je herinnering was.
Op zich een geschikte film voor Tom Hanks, kan die weer een beetje gek doen, wat die destijds wel vaker deed. De film begint dan ook grappig, de buurt wordt aan ons voorgesteld en daar wordt dan even de tijd voor genomen. Maar zodra ze steeds meer op de Klopeks gaan letten gaat de film ook steeds meer achteruit. Sommige van die films blijven inderdaad na (meerdere) herhaling(en) leuk, maar deze dus niet. 3.0.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 maart 2011, 11:02 uur
Dit is in de eerste plaats een zeer gezellige film. Tom Hanks speelt goed alsmede zijn nevenpersonages. De straten waren goed uitgewerkt en de muziek was prima. Ik vond het allemaal leuke buren, met al hun capriolen. En natuurlijk valt er wederom niks aan te merken op Dante's regie. De humor kon ik zeer smaken; echt een vlotte prachtkomedie zoals we die enkel uit de jaren '80 kennen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2011, 12:19 uur
Leuke, gekke komedie van Dante en wellicht één van de laatste films die de anarchistische sfeer van de late jaren '70 zou uitademen. De personages zijn prima gecast: zelfs Corey Feldman is vermakelijk en leuk van Dante dat hij nog een rolletje had voor manisch depressieve Carrie Fisher. Tom Hanks is wellicht nog de grootste verrassing met een droog humoristische acteerprestatie die bij momenten iets weg heeft van Bill Murray of John Belushi. Horrorspecialist Dante weet tenslotte met orgeldeuntjes, de stereotype voorstelling van Oost-Europeanen en andere klassieke trucs een lekker oubollig griezelsfeertje op te roepen.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 april 2011, 18:03 uur
Een leuke speelfilm waarin Tom Hanks de hoofdrol speelt als de nuchtere Ray Peterson die 1 week vrij heeft.
Tot groot ongenoegen van z'n vrouw Carol (Carrie Fisher) besluit hij z'n vrije dagen thuis door te brengen.
Z'n buurman Art (Rick Ducommun) is ervan overtuigd dat Ray's nieuwe buren kwaadaardige mensen zijn die er bizarre gewoontes op nahouden.
Wat volgt is een ruim anderhalf uur durende zwarte komedie met een beetje spanning erin.

3,0 *

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 mei 2011, 20:09 uur
Love It, net nog eens bekeken.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 augustus 2011, 14:49 uur
een echt Joe Dante film .

Luchtig filmpje met grappig verhaalt

al heel vaak gezien ne blijft een leuke film

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 november 2011, 6:48 uur
ik heb deze film al zo vaak bekeken hij verveelt nooit, ik heb hem dan ook niet voor niets in me Top 10 staan :Y

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 november 2011, 21:43 uur
Ja dit is toch wel leuk. Leuke ouderwetse jaren '80 humor en leuke rollen. Soms zeer flauw, maar dat is ten goede van het verhaal. Lekker sfeertje, leuke acteurs, vooral Hanks doet het goed. Maar ook genoten van Dern. Ben toch wel weer geinteresserd geraakt in oude filmpjes van Dante. Misschien iets van meepakken.