Fear X (2003)

geregisseerd door
Nicolas Winding Refnmet
John Turturro,
James Remar en
Nadia LitzHarry Cain (John Turturro) opent langzaam de gordijnen van zijn buitenwijkwoning, ergens in Utah in het winterse middenwesten van Amerika. De vrouw van Harry is kort daarvoor doodgeschoten in de parkeergarage van een van die inwisselbare shopping-malls waar hij veiligheidsmedewerker is. Harry is een gebroken man, maar hij móet weten waarom zijn vrouw werd vermoord. Behalve zijn vrouw werd er nog iemand gedood; de politie staat voor een raadsel. Eindeloos lang speurt Harry de videotapes van de shopping-mallbeveiliging af, op zoek naar verdachte personen. Wanneer de politie uiteindelijk een vaag beeld van de vermoedelijke dader levert, beseft Harry dat deze man misschien wel enige tijd in het huis aan de overkant heeft gewoond. Aangezien de politie niet genoeg bewijsmateriaal heeft om verdere stappen te ondernemen, gaat hij zelf verder op onderzoek. Het spoor leidt naar het koude Montana.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 november 2009, 15:15 uurDe film is boeiend totdat de hoofdrolspeler naar Montana gaat en het een standaard thriller wordt.
3,5
[permalink] geplaatst op 30 mei 2010, 21:54 uurRamons interpretatie was ook de mijne. En de scene die hij noemt vind ik een zwaktebod en had eruit gemoeten. Maar dat is hij in mijn interpretatie dus. Ik ben eigenlijk benieuwd of het originele script van Hubert Selby jr. (dat Refn bewerkte) directer is of juist minder.
Paar hele sterke punten aan de film vond ik de ingehouden regie, de mooie hoofdrol van Torturro en de bijzonder fraaie soundtrack. Die drie zorgen ervoor dat deze film dik boven het maaiveld uitstijgt.
Pas de eerste film die ik van Refn zie. Zonder reden. Kwam er gewoon niet eerder van. Ik heb begrepen dat Refn twee nogal verschillende kanten heeft en dat ik met zijn gestyleerde, ingetogen kant begonnen ben.
Fijne film.
Mr_White
[permalink] geplaatst op 13 september 2011, 23:34 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen film die te weinig grip op zichzelf lijkt te hebben. Op technisch vlak weet Refn alles uit de film te halen, maar het verhaal laat teveel gaten open zodat zelfs het open einde niet genoeg ruimte biedt voor een degelijke interpretatie (tenzij je op luie manier alle scènes die niet werken af doet als 'verzinselen'). Daar slaat Refn de plank compleet mis en vervalt een intrigerende film tot een verzameling mooie maar tegelijkertijd rommelige beelden.
4,5
[permalink] geplaatst op 15 september 2011, 21:19 uurHerziening. De film waardoor ik Refn fan geworden ben, de film waarom ik zo kan genieten voor zijn oog voor vormgeving, kleurengebruik en sfeerbuilding. Met Valhalla Rising deed ie daar nog een aardig schepje bovenop.
Prachtige film. Wat Refn op visueel gebied laat zien is werkelijk verbluffend. Erg mooie composities, sterke kadreringen en magnifiek kleurengebruik voeren de boventoon. Ook eindelijk een film waar hij qua sound design alle registers opentrekt. Want op dat gebied is het haast Lynchiaans en dat is een vergelijking die ik niet snel maak. Qua sfeer heerlijk bevreemdend en surreëel.
Turturro is natuurlijk perfect voor een rol als deze. Dat bewees ie al in Barton Fink (en toevallig genoeg voelt deze ook wel als een Coen aan) en dat doet ie nu opnieuw. En met nog meer bezieling. Vanaf minuut één weet Refn een zeer sureële setting neer te zetten die je als kijker niet meer los laat. Heel de film heb je het idee dat je in een droom/nachtmerrie zit waar attraction/repulsion de hele tijd in del ucht hangt en elkaar aflossen.
Het mindfuck plotje is dan volledig op zijn plaats. Voor Refn is dit meer een middel dan een doel en two thumbs up dat ie weigert uitleggerig te worden. Erg genoten weer en een dikke halve ster er bovenop.
[permalink] geplaatst op 23 oktober 2011, 11:50 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenLaatste Refn die ik nog moest zijn. Gek genoeg heeft dat nog een tijd geduurd ondanks eerder succes.
De film ziet er allereerst prachtig uit, qua kleur en camerawerk, en de onheilspellende minimale soundtrack plus een sloot sfeervolle locaties zetten de basis voor het sfeervolle geheel. Turturro ziet er echt erg geloofwaardig teneergeslagen uit, en het zoektochtje is vooral in het begin erg de moeite waard, fascinerend gestaar naar korrelige veiligheidscamerabeelden
Qua script laat Refn bewust een en ander open, en het plot slaat eigenlijk nergens op, tenminste als je er van uit gaat dat wat je te zien krijgt ook echt plaatsvindt. Wat mij betreft eindigt Harry's zoektocht in zijn brein, zo'n vergezochte clou kan alleen iemand bedenken die flink in de war is.
Niet zo goed als zijn laatste paar films, wel gewoon goed.
3,5
[permalink] geplaatst op 1 november 2011, 11:55 uurSfeer- en stijlvolle psychologische thriller van Refn. Een ingetogen prent die bij momenten toch erg spannend wordt. Turturro zie ik altijd wel graag bezig, maar hier komt hij toch echt heel goed voor de dag. Ook de soundtrack draagt bij tot het beklemmend gevoel. Ik hou wel van dit soort subjectieve cinema, hoewel ik Fear X nog net een tikkeltje panache vind missen om van een echt grootse film te kunnen spreken.
Toch ruim 3,5*.
3,5
[permalink] geplaatst op 13 november 2011, 23:00 uurHeel vreemde uitleg op het script hier. Vrij simpele film, om dan met zulke vreemde oplossingen te komen?
Prima film overigens.
4,0
[permalink] geplaatst op 24 januari 2012, 17:51 uurTwijfel nog tussen 3,5 en 4*. De sfeer en geluiden, de shots en het uiterlijk van deze film zijn op z'n minst top te noemen. Alleen deze aspecten roepen al de gevoelens op die van toepassing zijn bij dit genre. John Turturro speelt hier de indrukwekkende personificatie van een depressie als Harry Cain. Het verhaal als geheel en de uitwerking roept dubbele gevoelens op. Hett verhaal open voor interpretatie, maar tegelijkertijd wordt je niet in een specifieke richting geduwd. Geen film waar je de puzzelstukjes op de juiste plek moet leggen zoals bij bijvoorbeeld Lynch, maar een film waar je puzzelstukjes zelf kunt uitknippen en plaatsen op de plek waar jij wilt.
Voor nu 4*
4,5
[permalink] geplaatst op 3 februari 2012, 16:48 uurEen geweldige film. De beelden zijn superb en de geluiden nog meer

Het acteren is goed, naturel en overtuigend en het verhaal is sowieso intrigerend, wel of niet begrepen.
Deze film was de volgende Winding Refn in mijn viewlist, niet zo toegankelijk bij de eerste kijkbeurt, daarom meteen een tweede er achteraan gedaan, met als uitgangspunt enkele vermoedens.
Deze bleken te kloppen en meer viel op z'n pek. Het kan echter nog meer kijkbeurten duren om meer of (hopelijk) alle details te plaatsen. Echt overal is over nagedacht en ALLES heeft een functie.
Het verhaal is op meerdere manieren te bekijken, oppervlakkig of dieper, maar er is toch volgens mij slechts 1 onderliggende oplossing. Het is een kwestie van heel goed kijken én luisteren en vooral alles
duiden.
een scene bv
(liedje met soms scanner geluiden en conversatie op de achtergrond)
(B)room?
Five O 3?
Yeah
Name?
Harry
Last name?
Caine
How d'you spell th't mr Caine?
C-A-I-N-E
CA eye 'n E?
Yeah
Ok, we'll keep an eye on foryea
[permalink] geplaatst op 4 februari 2012, 12:31 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIk wil niet overdrijven met mijn enthousiasme, maar ik post hier nog wat krantenkoppen die Harry (wiens naam 'home ruler' betekent) op zijn muur heeft verzameld:
Two Killed In Mall Slaughter
Shocking New Information On Double Killing
Double Murder In Quiet Canwood Plains
Fear Descends On Canwood Plains, many fear for safety after murder in mall
Killer's Kiss
Shopping For Death
En op zijn tafel ligt nog een krantenknipsel:
M...... victim possibly a D.... ..........
Je kunt verder het slang woordenboek erbij pakken en woorden als: school, shopping, E, X, woody, snow dog, 22, quinn, tapes (enz enz enz) opzoeken en meer streetwise worden
4,0
[permalink] geplaatst op 27 mei 2012, 3:02 uurNicolas Winding refn is een held!!!