The Bravados (1958)

geregisseerd door
Henry Kingmet
Gregory Peck,
Joan Collins en
Stephen BoydNadat de vrouw van Jim Douglas verkracht en vermoord is, verneemt Jim dat de 4 vermoedelijke moordenaars zijn opgesloten en voor ook nog andere misdrijven zullen worden opgehangen. De bende ontsnapt echter met Emma Steimmetz als gijzelaarster. Jim sluit zich daarop aan bij een wetsdienaar om de bende te achterhalen en Emma te bevrijden.
4,0
[permalink] geplaatst op 14 januari 2007, 17:55 uurAanrader voor de western liefhebber!
Lee van Cleef heeft ook een redelijk grote rol als schurk.
1,5
[permalink] geplaatst op 3 februari 2007, 11:35 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenPlot klop niet:
1. Emma Steimmetz is NIET de dochter van signorita Josefa Velarde;
2. De Baptist rancher Jim Douglas maakt samen met een posse jacht op de 4 ontsnapte vermoedelijke moordenaars, maar niet op de indiaan Lujan in het bijzonder. Het zijn echter wel de getuigenissen van Luan, die hem uiteindelijk doen twijfelen aan zijn missie en de religieuse Jim krijgt gewetensproblemen.
Aangezien deze Western behoorlijk religieus getint is (vrij onge- bruikelijk in dit gere), cq. erg moralistich, is de vermelding dat Peck de "Baptist rancher" Jim Douglas speelt ook wel op z'n plaats.
En volgens mij is iemand die gijzelt een gijzelaar en het slachtoffer een gegijzelde.
edit
Plot-update net ingediend.
2,5
[permalink] geplaatst op 3 april 2008, 12:42 uurRedelijk........niet meer en niet minder, heb heel wat betere westerns gezien: 2,5
3,0
[permalink] geplaatst op 10 augustus 2009, 2:13 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenRedelijke wraakwestern met een aardige wending in het laatste kwartier. Alleen het verloop van die wending vind ik dan weer minder. Inderdaad nogal religieus getint, en mijns inziens een wat hypocriet standpunt: Wraak mag wel, behalve als blijkt dat je de verkeerde te pakken hebt genomen. Dan is het zaak om de kerk op te zoeken, te knielen en vergiffenis te vragen
Peck is prima, maar het is wel één van de mindere films die ik van hem ken.
Van de bandieten is vooral Stephen Boyd interessant en hij is erg goed als de gevaarlijke psychopaat, terwijl van Cleef wat vlak blijft (of minder dreiging uitstraalt).
3,5
[permalink] geplaatst op 4 februari 2010, 19:53 uurLeuk verhaal met inderdaad een leuke wending naar het einde toe, verder goed geacteerd van Peck en Boyd. Had wel meer verwacht van Van Cleef, dat eigenlijk ook zeer weinig te zeggen had...!
Muziek was goed, maar niet speciaal noemswaardig.
Goede western, maar schiet dus ook voor mij op sommige vlakken net iets te kort...
4,0
[permalink] geplaatst op 7 maart 2010, 11:23 uurHele prima achtervolgings-western.
Mooi camerawerk en een prima Gregory Peck als de wreker.
Misschien een beetje standaard gegeven, maar er zit een soort vreemde twist aan het einde.
Die zou je als religieus kunnen uitleggen, maar ook als moreel probleem an sich.
4,0
[permalink] geplaatst op 16 mei 2011, 20:28 uurIk sluit me geheel by wendyvortex aan. Merk op dat Peck op het einde wat onwennig het applaus in ontvangst neemt omdat hij ook wel begrijpt dat het allemaal niet helemaal klopt. Sterke rol van Henry Silva als de Indiaanse schurk die een belangrijke (en in zekere zin sympathieke) rol bij de ontknoping krijgt te spelen, en bijzonder fraaie fotografie van de al even fraaie (berg)landschappen. Misschien geen ultieme, maar wel een zeer boeiende western met interessante psychologie.
4,0
[permalink] geplaatst op 16 mei 2011, 21:34 uurDan sluit ik mij ook aan bij beide voorgaande commentaren.

Deze film behoort al heel lang bij mijn favoriete westerns.
3,5
[permalink] geplaatst op 23 juni 2011, 10:30 uur3,5 sterren voor deze degelijke western op verhaaltechnisch gebied, met een geloofwaardige Gregory Peck.
Bovendien ook zeer mooi in beeld gebrachte landschappen!