• 9.395.307 stemmen

Gesproken taal: Nederlands en Hongaars

Releasedatum: 18 oktober 2012

Plot De Marathon

"You never walk alone"

De Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico werken gebroederlijk samen in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet al te best. Het viertal komt op het lumineuze idee zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam om op die manier de garage van de ondergang te redden. Voor de maten staat er met de voorbereidingen op deze prestigieuze loop en het redden van de garage echter meer op het spel dan alleen het halen van de finish...

avatar van starbright boy

Internationaal gezien kijken demografen vaak naar stedlijke gebieden en wordt de randstad niet zelden als een grote stedelijke agglomeratie beschouwd. De Randstad heeft 7,1 miljoen inwoners en dat is iets minder dan Greater London. M.a.w. Het is maar net hoe je telt.

Wouter schreef:

Het is natuurlijk allebei een beetje onzin. De grootste stad is de grootste stad. Daar horen Schiedam en Amstelveen niet bij.

Alsof de bioscoopbezoekers zich door onzichtbare stadsgrenzen. Daarbij ligt Amstelveen dichter bij Amsterdam centrum dan Sloten. Ik kijk wat dat betreft eigenlijk altijd naar het aaneeengesloten stedelijk gebied, want dat is de feitelijke omgeving.

Ik volg je even niet.

avatar van Reinbo

Het ging om het aantal potentiële bioscoopbezoekers in beide steden. Die komen uit de hele bebouwde regio en niet enkel van binnen de officiële stadsgrenzen.

Dus ik kijk in dat geval naar het aaneengesloten stedelijk gebied. Voor beide steden is dat dus ruim 1 miljoen. Welk gebied nu echt groter is, is een arbitraire discussie, hangt er immers vanaf welke randgemeenten je wel en niet meetelt. Maar Schiedam/Vlaardingen en Amstelveen/Diemen in ieder geval wel, omdat die er volledig mee vergroeid zijn.

Vanuit die randgemeenten is de afstand naar het centrum vaak ook kleiner dan vanuit de buitenwijken, dat was mijn punt.

avatar van Quido

Quido

Maar jij denkt echt dat iedereen in Amsterdam zo kortzichtig is niet naar deze film te gaan omdat ie Rotterdams zou zijn?

avatar van Reinbo

Nee, ik stel enkel dat hij daar minder aanslaat dan hier en overal, behalve in Rotterdam, minder bezoekers trekt dat die verdient, Scoort immers tegen de 4*.

En ik wacht ook al tijden op reviews van Amsterdammers, maar die blijven vrijwel uit. Ben toch benieuwd hoe zij dit waarderen, en met name dan de Rotterdamse humor.

Dus Wouter en Quido, ga nu maar eens kijken, ipv enkel in woord volhouden dat Amsterdammers er wel heengaan.

avatar van Stephan

Stephan

Ach... we blijven kuddevolk hè

avatar van merijn82

merijn82

• 1932 berichten

@Reinbo

Mijn broer (geboren Amsterdammer en woont daar ook) kwam hier gisteren helemaal enthousiast over thuis en raadde mij absoluut aan De Marathon te gaan kijken. Viel erg goed dus.

Ik zal hem zelf binnenkort eens gaan bekijken, ben ook geboren en getogen in de hoofdstad. Review volgt!

Reinbo schreef:

Maar daar hebben ze zelf bioscopen. Ik snap je punt echt niet.

avatar van Reinbo

In Schiedam en Vlaardingen niet en Amstelveen toch ook niet?

Edit:, O ze hebben daar zowaar één arthouse zaal?

Films overzicht - Films - Cultuurcentrum Griffioen, Vrije Universiteit - griffioen.vu.nl

Maar zowaar op vrijdag 11 en dinsdag 15 jnuari 2013 vertonen ze daar De Marathon. Om 19.30! Op naar de 400.000 bezoekers!

merijn82 schreef:

@Reinbo

Eindelijk, had ook eigenlijk niet anders verwacht.

Blijf het raar vinden dat users als Quido en Wouter dte de NL film een warm hart toe dragen nog steeds niet geweest zijn.

avatar van Montorsi

Montorsi

Schiedam heeft ook een filmhuisje.

avatar van Reinbo

Als ze daar niet als in Amstelveen ook twee keer per week een film vertonen, tel ik het toch liever niet echt mee. Lijkt me toch dat de Schedammer en Amstelvener meer op de Pathe's in de buurgemeente zijn aangewezen. En dat bijvoorbeeld Spijkenisse wel een multiplex heeft maakt het nog steeds niet minder een onderdeel van Rotterdam in ieders beleving. Met de metro zit je immers zo op de Coolsingel

Reinbo schreef:

Deadlines. Heb zelfs Skyfall niet gezien, die me heel leuk lijkt.

Maar moet bekennen dat de film me oom niet bovenmatig trekt. Dat heeft niets met R'dam van doen, trouwens.

avatar van Reinbo

Hij trok mij ook niet, voordeel was dat die me daarom erg positief verrast heeft.

Maar Skyfall moet je ook zeker heen, al zal die nog wel wat langer draaien. En anders kun je altijd nog op 15 januari in Amstelveen naar De Marathon.

avatar van Quido

Quido

Sinds ie uit is heb ik steeds gezegd dat dit de eerste film is waar ik naartoe ga in de bioscoop, lijkt me erg geestig. Alleen heb ik sindsdien geen biscoop meer bezocht. Ook met name door werkverplichtingen.

avatar van Wezze

Wezze

Eén van de beste Nederlandse films die ik gezien heb

avatar van carlak

carlak

wat een onzinnige Rotterdam-Amsterdam diskussie die maar aan houdt hieronder.... Weten jullie niks over deze geweldige film vol humor en karakter te zeggen ?

avatar van phone home

phone home

De Amsterdam Rotterdam discussie is zo voorspelbaar en provinciaal.

Raar stammendenken. In 2012. 2013 bijna.

Veel van de typisch Rotterdamse grappen vind ik zelf ook hartstikke lollig. Lekker lakoniek.

En ook in Amsterdamse zaal werd flink gelachen.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20223 berichten

Mischien voorspelbaar en provinciaal. Maar het neemt niet weg dat die oppervlakkigheid bestaat. Je kunt doen dat het niet bestaat, omdat je een andere mening hebt op dat vlak, maar dan is het niet ineens uit de wereld.

Gelukkig zijn er een hoop uitzonderingen.

avatar van Reinbo

Bovendien speelt de film met die 'tegenstelling', vind het daarom prima passend om het in de topic ook te doen. Gewoon geinig, niet te zwaar aan tillen.

Wel typisch des grachtegordels om er zo hautain op te reageren.

Nicolage Rico schreef:

Ik hoor het wel eens van Rotterdammers, maar in Amsterdam merk ik er zelden wat van.

avatar van Reinbo

Dat komt omdat die vaak doen alsof de wereld buiten Amsterdam niet bestaat. Terwijl het gros toch echt zelf in de provincie (en dan bedoel ik tal van kleine dorpkes) geboren en getogen is. Ken er velen die zich als je er naar vraagt, vol overtuiging Amsterdammer noemen, terwijl ze er soms koud 6 maanden wonen...... Ik vind die soort zelfontkenning treurig. Echte Amsterdammers kan ik het overigens vaak prima mee vinden. Het zijn de wannebee's die me vaak tegenvallen/irriteren.

avatar van Stephan

Stephan

Verwaandheid is de (import) Amsterdammer niet vreemd, maar het minderwaardigheidscomplex (of noem het geldingsdrang) de Rotterdammer ook niet.

avatar van Reinbo

Het second city syndroom is een bestaand iets. En als dan iok nog eens hert hart uit de stad gebombardeerd is, heeft dat zeker zijn beslag. Maar naast de effecten betreffende de minderwaardigheid/geldingsdrang (het valt immers moeilijk vol te houden dat een centrum vol brandend puin, aantrekkelijker is dat een 16e eeuwse grachtengordel, maar je moet er toch iets van maken.), kweekt het ook een cynische humor en enorm optimisme en doorzettingsvermogen. Exact de kenmerken die in deze film zo mooi naar voren komen.

avatar van phone home

phone home

Typisch zijn reacties bij bijv suppoerters van de drie grote clubs. Als PSV tegendoelpunt krijgt zioe je op gezichten van publiek teleurstelling. Krijgt Ajax tegendoelpunt dan zie je wegwerpgebaren. Nog het meest naar eigen club. Krijgt Feijenoord tegendoelpunt dan zie je woede ricjhting spelers van de tegenpartij.

Raar toch Rotterdam is de grootste stad met een reusachtige haven waar je beter dan waar dan ook kunt eten en toch rare fanatieke anti-gevoel. Volkomen onnodig.

En nogmaals. Zag de film in Amsterdamse zaal en er werd goed gelachen.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Dat Rotterdamse minderwaardigheidscomplex is voor mij het enige wat ik eigenlijk merk aan wrijving tussen die twee steden. Hoor een Amsterdammer verder ook nooit over Rotterdam (is natuurlijk ook geen reden voor).

avatar van Reinbo

Je zou toch eens op Orbit moeten zoeken in de voetbaltopic......

Verder vind ik het gewoon vooral vermakelijk om er een beetje over te stoken. Houd deze topic ook een beetje trending. Heb overigens ook jaren in Amsterdam gewoond en gewerkt, maar heb er gewoon minder mee. Zal overigens nooit van 020 spreken, te flauw.. En Rotterdam is inmiddels ook weer herbouwd en een enorm leuke en interessante moderne stad geworden, die op weinig vlakken hoeft 'onder te doen' voor Amsterdam. Of eigenlijk iets heel anders biedt.

Nu Feyenoord nog....

Dat is een beetje waar.

Amsterdammer zijn is een keuze, vind ik. Als je er woont ben je het. Als je verhuist, niet meer.

Nu weer over De Marathon svp.