132.191 gebruikers | 82.776 films | 30.189 regisseurs | 3.421.252 berichten | 4.774.725 stemmen

locatie: Films » Rio Grande (1950) » Info

Romantiek / Western
105 minuten

geregisseerd door John Ford
met John Wayne, Maureen O'Hara en Ben Johnson

Lt. Col. York is een trouwe leider van zijn cavalerie-eenheid, wat hem zijn huwelijk heeft gekost. Zijn zoon Jeff wordt in zijn compagnie geplaatst en Yorke neemt zich voor Jeff geen voorkeursbehandeling te geven. Yorke tracht zijn persoonlijke gevoelens buiten zijn werk te houden. Dit wordt nog lastiger als zijn ex-vrouw komt opdraven en haar zoon in bescherming wil nemen.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 december 2003, 11:37 uur
Waarom heet deze film trouwens Rio Grande?

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 december 2003, 13:02 uur
Is dat geen rivier of zo :?

» Laagste prijs voor deze film op DVD

exclusief € 1,95 verzendkosten

exclusief € 1,19 verzendkosten

exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 december 2003, 14:26 uur
Dat klopt kos.

Maar deze film speelt zich af rond de Colorado rivier en zeker niet de Rio Grande.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 januari 2004, 22:21 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
EmDee schreef:
Waarom heet deze film trouwens Rio Grande?

Aan het begin van de film wordt een samenzwering van een aantal indianenstammen ontdekt, en wordt besloten dat voorkomen moet worden dat de indianen de Rio Grande oversteken. Wayne en zijn mannen trekken naar de Rio Grande om de oever te bewaken, en later krijgt hij de opdracht de rivier zelfs over te steken.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2004, 0:15 uur
Maar Q, dat is toch echt niet de Rio Grande.
Die ligt heel wat kilometers verder.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2004, 8:44 uur
De film speelt zich voor een deel toch echt af bij de Rio Grande hoor. Wordt een paar keer bij naam genoemd in de film.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2004, 22:56 uur
Dat zeggen ze wel maar het is gewoon de Colorado rivier.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2004, 23:13 uur
Kan best, maar dat maakt toch niet uit? Het verhaal speelt zich af bij de Rio Grande, dus de titel 'Rio Grande' is goed te verdedigen (een weinig interessante titel vind ik het wel, maar daar gaat het niet om). We noemen Lawrence of Arabia toch ook niet Lawrence of Morocco and Jordan omdat de film toevallig daar is opgenomen?

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2004, 23:18 uur
Okay Q, I got your point.

Maar in dit geval was het net zo makkelijk om de echte rivier te filmen. Bij LoA zal dat wellicht wat moeilijker hebben gelegen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 augustus 2005, 23:37 uur
Laatste film uit de trilogie die ik moest zien.John Wayne weer in een mooie rol,niet als standaard cowboy.Jammer dat er altijd een verhaal mist,altijd maar vechten tegen Apaches.
Fort Apache blijft toch beter,mede door Henry Fonda.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 september 2005, 18:46 uur
Vond hem niet echt super, maar goed genoeg voor een 6.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 maart 2007, 22:50 uur
Het derde en laatste deel uit John Ford's cavalerie-trilogie, een film die hij naar het schijnt contractueel verplicht was te maken, alvorens hij aan The Quiet Man (1952) kon beginnen. Het is tevens de zesde Ford-film met John Wayne. Rio Grande is prachtig gefilmd, de locaties zijn weer erg mooi en hebben iets weg van Monument Valley. Ford probeerde met deze film een beeld te geven van hoe het er aan het front uit zag, zonder enige romantisering. Er wordt ook heel wat muziek gebruikt in de film; traditionele en nieuw geschreven nummers. Er zijn bepaalde scenes waarin je gewoon een band voor een paar minuten ziet spelen, dit vond ik redelijk vervelend. Jammer ook dat een echt verhaal ontbreekt in de film (men vecht gewoon tegen de Apaches), en met de karakters had volgens mij ook meer gedaan kunnen worden; dat maakt dat dit zeker niet behoort tot Ford's beste werk. Wél geeft dit nog maar eens blijk van Ford's groot vakmanschap.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 januari 2008, 13:09 uur
Dit laatste deel uit de trilogie is naar mijn mening beter dan Fort Apache: de scenes tussen John Wayne en Maureen O'Hara zijn goed en ik heb het gevoel dat de actie-scenes in deze film de spectaculairste uit de trilogie zijn. Alles ziet er, bij Ford haast vanzelfsprekend, geweldig uit en John Wayne acteert wederom goed. Dat mensen zeggen dat hij niet kan acteren is onzin, in Red River, deze trilogie en The Searchers bewijst hij zonder meer dat hij kan acteren...

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 april 2008, 17:58 uur
Deze western is een gezellig namiddagfilm met cowboys en indianen. Maar meer ook niet. Met de romantiek in een western wil m'n blijkbaar zowel mannen als vrouwen aantrekken. Actie is er ook aanwezig, alhoewel hier in veel scènes nogal amateuristisch wordt gefilmd door de opnames vrij duidelijk in een versneld tempo te laten afspelen. Komt meer over als een slapstick dan als een western. Ik verwachtte elke moment een taart die zou passeren.

Wayne acteert niet slecht, maar is niet echt m'n favoriete acteur. Zeker als je dan een western ziet met Eastwood merk je zeker het verschil. Ook heeft het leger nooit echt weerstand. De slechten van dienst zijn slechts bijfiguren, waardoor de spanning te zoeken is. De indianen mogen al blij zijn als ze iemand geraakt hebben en dan nog zijn het over het algemeen nobele onbekenden.

Conclusie is dat deze film qua entertainement wel leuk is, maar als klassieker veel te kort komt. Zowel qua verhaal als het maken ervan.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 juni 2008, 21:59 uur
Degelijke John Ford-film, maar niet echt bijzonder. Visueel is het allemaal weer prachtig, zoals in alle Fordfilms, maar het verhaal is niet meer dan gemiddeld, evenals de acteerprestaties. Het eerste half uur bouwde op naar een luchtige actiewestern zoals bijvoorbeeld Stagecoach, maar de film weet dit niet echt waar te maken, vooral omdat het middenstuk wat traag is. Het drama en de romantiek werken hier stukken minder dan in My Darling Clementine omdat de personges minder sterk zijn, evenals de mythe die er achter ligt. Ook is het mij volstrekt onduidelijk waarom er zoveel gezongen wordt in deze film. Het werkt nooit zo goed als in Rio Bravo. Gelukkig kijkt de film wel lekker weg en zijn Fords visuele krachten altijd wel betrouwbaar, waardoor Rio Grande nooit vervelend wordt. Maar het is wel hopen dat de andere twee delen van de cavalerie-trilogie beter zijn. Ik vermoed van wel eigenlijk.

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 juni 2008, 13:10 uur
Ik snap het degelijke er niet van als je zegt dat dit een degelijke John-Ford-film is. Het enige dat klopt aan deze film is de toonhoogte tijdens het vele gezang. Het verhaal is niks, de acteerprestaties ook niet bijzonder en de uitvoering (logica) van de gebeurtenissen zijn, zelfs voor begrippen van 1950, om te janken.

Voor het eerst geef ik een western, waarvan ik een liefhebber ben, een 0,5.
Ik vind Wayne al nooit bijzonder in zijn films, maar hij voegt ook helemaal niets toe waardoor je een flim meer gaat waarderen.
Oh ja, mooie omgevingen las ik eerder. Daar heb ik National Geographic voor.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 oktober 2010, 10:56 uur
Beetje een familie-soap binnen de US Cavalery. Erg fragmentarisch, zelfs nogal saai bij momenten en vooral doorspekt van heel wat liedjes. Toch al bij al redelijk charmant en met enkele mooi geschoten plaatjes.

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 december 2010, 17:26 uur
Een behoorlijk waardeloze film van John Ford. Een maandje geleden vond ik die man nog een uitstekende regisseur, maar mijn mening is nu flink veranderd. Hij heeft een aantal goeie films gemaakt. The Searchers, Stagecoach en The Grapes of Wrath waren prima films. Sergeant Rutlegde vond ik zelfs erg sterk, maar na het zien van Rio Grande ben ik wel even klaar met die vent. Wat een vreselijk matige film is dit! Het verhaal is compleet oninteressant en de romance tussen Wayne en O'Hara werkte totaal niet. Ford probeert hier een boeiende film over de cavalerie tussen maken, maar helaas werd dit een behoorlijk slechte western. Tot nu toe de minste western die ik heb gezien.

Alleen John Wayne is eigenlijk positief aan deze film. Maar verder dus een erg matige film, slecht zelfs. 1*

Madecineman
(moderator)
avatar van Madecineman
2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 mei 2011, 10:45 uur
Haha, ik dacht eigenlijk voor E5,- de DVD van deze film in handen te hebben... Ook met John Wayne dus de vergissing is begrijpelijk :)

Nu vind ik Ford een prima regisseur dus daar wil ik best een paar eurootjes aan spenderen. Toch vind ik Rio Grande de minste film van Ford die ik tot nu toe heb gezien. Op zich zijn er wel een aantal goede Ford elementen aanwezig. Actiescènes met paarden en een mooi landschap maar goed de rest van de film is maar zozo.
Verhaaltje is weinig aansprekend en vooral vaak saai. De eerste helft van de film is echt langdradig om uit te zitten. Obligate humor, niet al te interessante personages en soms het idee naar Country Music TV te zitten kijken. Daarna komt er wel wat meer actie in de film maar het geheel blijft slordig aanvoelen en komt nergens echt lekker uit de verf. De relatie tussen man, vrouw en zoon lijkt nergens echt diepgang te krijgen en zodoende voegt het uiteindelijk allemaal niet zo veel toe. Ook een beetje vaag hoe het nu precies zat met die indianen.
Had Ford dan maar gekozen voor een meer actie gerichte western dan had het nog wel wat kunnen worden.

2.5* is wel het maximum voor Rio Grande.