Lamerica (1994)

geregisseerd door
Gianni Ameliomet
Enrico Lo Verso,
Michele Placido en
Piro MilkaniGino en zijn partner Fiore zijn zwendelaars. Ze vertrekken naar Albanië om daar via een sluw plannetje geld te verdienen door het uitbuiten van de plaatselijk politieke chaos. Ze vinden een simpele ziel die ze nodig hebben voor hun plan. Wanneer deze plotseling verdwijnt gaat Gino hem zoeken. Op zijn tocht krijgt hij inzicht in het verleden van de man die ze wilden uitbuiten.
3,5
[permalink] geplaatst op 18 mei 2003, 19:28 uurErg indrukwekkende, intense en emotionele film over Italianen die willen profiteren van de armoede en chaos in Albanië, in semi-documentairestijl geschoten (docu-beelden verweven met fictie).
Net als Il Ladro di Bambini, die ik nog moet zien, is ook dit een film gemaakt volgens de principes van het neorealisme: zonder opsmuk vertelde verhalen over echte mensen en hun echte problemen, grotendeels opgenomen met amateuracteurs.
Deze film laat niet snel onberoerd: de realistische beelden van Albanië, het armste land van Europa, de erg mooie (klassieke) muziek, intens acteerspel en vaak mooie beelden...
Mooie, indrukwekkende, schrijnende, maar ook warme en poëtische film!
3,0
[permalink] geplaatst op 18 mei 2003, 20:04 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezengimli f schreef:
Dit ben ik wel met je eens, maar ik vond het verhaal vaak nogal van de hak op de tak springen. Er gebeurt wat en dan gebeurt er iets anders zonder dat de voorgaande scene echt duidelijk in het verhaal past. Ik begreep bvb het hele verhaal
waarom ze die man nou per se bestuursvoorzitter wilde maken al niet helemaal. En daarna hebben ze het er ook gewoon niet meer over.
[permalink] geplaatst op 31 mei 2003, 16:30 uurik ben maar midden de film beginnen te kijken en werd direct aangegrepen door de armoede in het arme land.Vooral de eindscene op de boot vond ik emotioneel.Het schijnt wel dat de toestand nu wat meer draaglijker geworden is in in albanie.
3,5
[permalink] geplaatst op 23 juni 2003, 0:07 uurInderdaad wat hak op de takkerig, maar desondanks een zeer interessante en (voor mij) leerzame film over Albanie.
Het scenario van 'Wag the Dog' komt na het kijken van deze film in elk geval op losse schroeven.