134.911 gebruikers | 85.732 films | 31.052 regisseurs | 3.508.739 berichten | 4.931.024 stemmen

locatie: Films » Ovsyanki (2010) » Info

Drama
75 minuten

geregisseerd door Aleksei Fedorchenko
met Yuliya Aug, Igor Sergeyev en Yuriy Tsurilo

Wanneer Miron’s geliefde vrouw Tanya sterft, vraagt hij aan z’n beste vriend Aist om hem te helpen afscheid van haar te nemen volgens de rituelen van de Merya cultuur, een oude Finno-Oegrische stam uit Lake Nero, een pittoreske regio in West-Centraal Rusland. De twee mannen beginnen aan een reis van duizenden kilometers over de grenzeloze landschappen. En met hen, twee kleine vogels in een kooi. Onderweg, zoals de Merya-traditie voorschrijft, deelt Miron intieme herinneringen over zijn huwelijksleven. Maar wanneer ze de oevers van het heilige meer bereiken waar ze voor eeuwig zullen scheiden van het lichaam, beseft Miron dat hij niet de enige is die verliefd was op Tanya…

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 oktober 2010, 16:53 uur
Prachtige film over rouwende mensen. Tijdens vrijwel de gehele speelduur van de film wordt er gefocust op het rouwproces van een man die zijn dode echtgenote volgens een oud ritueel "begraaft". Dit zorgt voor een prachtig beschouwend verhaal met een heerlijk traag tempo; o.m. dankzij de muziek en de prachtige fotografie krijgt Ovsyanki een heerlijk weemoedig en poëtisch sfeertje.
Eén van mijn persoonlijke favorieten op het afgelopen Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 januari 2011, 20:08 uur
Sluit me volledig aan bij bovengenoemd commentaar van Friac. Wat een prachtige film was dit echt een juweeltje!!

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Silent Souls (€ 7,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Silent Souls (€ 8,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Silent Souls (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 februari 2011, 5:16 uur
Prima film, duurde mij zelfs te kort, waardoor ik niet voor 100% in het melancholische trage en spirituele tempo kon komen. Vond het visueel ook allemaal net wat te veel out of focus, maar voor de rest wel behoorlijk sterk, maar als dit dezelfde cameraman als Zvyagintsev is heeft hij bij diens films wel betere instructies gekregen.

Derhale wel een mooie film hoor, maar wat minder beklijvend dan menig andere Russische film. 3.5*

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 februari 2011, 16:38 uur
Bijzonder tot saai.

De Merja houden er fascinerende gebruiken op na, al schuilt de schoonheid meer in de ceremoniële, haast bezeten uitvoering door de nabestaanden dan in het ritueel zelf. Het is afscheid van een stervende cultuur in close-up, verbeeld in het afscheid van een overleden geliefde.

Mooist is dat de totale overgave aan deze onomkeerbaarheid naadloos zit verwerkt in sfeer en cinematografie van de film, met een camera die soms registreert, soms observeert en soms gewoon een beetje de verte in staart. Misschien ook wel symbolisch verwerkt in de nogal abrupte afkapping van de crematie-scène:
Wanneer Miron van zijn brandende, overleden vrouw wegloopt, de camera meeslentert (mooi!) en over zijn schouder het vuur nog even gadeslaat. Muziek zwelt aan, het vuur groeit; monumentale scène...tot deze plots afgekapt wordt en springt naar de volgende scène. Weg muziek. Weg vuur. Weg vrouw. Beetje kolen vegen.

Toch houden sommige -weliswaar mooie- shots te lang aan en zijn sommige delen niet altijd even pakkend. De traagheid is gepast, verhoging van het tempo was funest geweest. Maar om echt bij de strot te grijpen, wordt het hier en daar toch te saai. Ondanks de korte speelduur voelde dit toch als een langgerekte kortfilm.

De verbale afronding door de voice-over schiet weer door naar de andere kant en komt, samen met het motto 'Alleen aan liefde komt geen einde' nogal zompig over. Expliciteert onnodig alle onderhuidse emotie van het afgelopen uur.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 maart 2011, 20:39 uur
Helaas deel ik de juichstemming hier niet. Trage shots zijn niet per definitie poëtische shots. Zowel het verhaal als de beelden deden me bijzonder weinig. 1,5*

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2011, 21:04 uur
de omgeving is prachtig en het aangenaam hypnotisch gebruik van de muziek ook, maar voorderest een uiterst simpele, sentimentele film. Laat je met een 'was dit het nou?' gevoel achter

kappeuter
(moderator)
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 mei 2011, 12:08 uur

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 augustus 2011, 14:24 uur
Ik geef de film een dikke 0 !
De regisseur toont in zijn film geen greintje respect voor de vrouw.
In zijn bizarre geest is de vrouw louter een lustobject...nadat ze nog maar werd gedumpt
in de rivier was de rouwende man al aan het neuken met hoertjes in de buurt !
Bah !
Het kon een mooie film zijn, qua inhoud en opzet maar het is helaas een dikke zero !

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 augustus 2011, 0:37 uur
iamwhoiam schreef:
In zijn bizarre geest is de vrouw louter een lustobject
Het hele uitvaartritueel getuigde voor mij juist van toewijding en liefde voor zijn vrouw. Probeer eens buiten uw eigen culturele kader te denken.

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 augustus 2011, 19:30 uur
Toewijding en liefde voor zijn vrouw ? Hij bedroog haar meerdere keren en vlak na het uitvaartritueel neukt hij een hoer !!!! Ik denk dat liefde, echte liefde en toewijding, niets met cultuur te maken heeft ! Vandaag zijn de waarden zoals ondermeer liefde heel ver te zoeken en zijn zeker niet terug te vinden in deze film!

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 augustus 2011, 19:35 uur
Ging het niet meer om de geheime relatie van zijn vrouw en zijn vriend? Vandaar de titel?

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 augustus 2011, 22:22 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Volgens mij ook Redlop. Miron kwam erachter dat ze iets met Aist had, maar accepteerde het uit liefde voor zijn vrouw.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 november 2011, 10:46 uur
blijkbaar mag dit ritueel niet in Rusland en ik moet zeggen dat ik het daar mee eens ben.
desalniettemin een mooie ingetogen film

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 december 2011, 21:19 uur
Een redelijk dramafilm...
Langdradige verhaal en saai...
Redelijk acteerwerk...
Rouwende mensen, moet je zelf doen in Rusland?
Wel mooi omgeving land...
Mooi HD kwaliteit....
Geen moeite waard...

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 januari 2012, 15:47 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Tot aan het moment dat de mannen Tanya terug geven aan het water vond ik het een heel indrukwekkende film. Alle rituelen omtrent de doden en het rouwproces is heel erg intrigerend. De scène waarin ze het lichaam van Tanya afleggen vond ik wel heel erg confronterend. Hoe ze daar zo open en blood ligt, compleet naakt, op haar kwetsbaars vond ik eigenlijk wel heel heftig.

Als ze het meer bereiken zie je ook een heleboel schitterende beelden van het rusische landsschap welke heel erg mooi in beeld zijn gebracht. Dit werkte ook heel goed mee aan de sfeer.

Helaas raakte ik een beetje uit het verhaal vanaf het moment dat ze Tanya hebben gecremeerd. Het gehele gedeelte waarin ze een stel hoertjes tegenkomen vond ik tenietdoen aan het verhaal.

Maar toch, alles bij elkaar opgeteld vond ik het een zeer indrukwekkende en mooie film.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 januari 2012, 22:03 uur
Vreemde film, wel interessant, maar ook erg naargeestig. Moet je voor in de stemming zijn.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 februari 2012, 0:42 uur
iamwhoiam schreef:
Je spreekt jezelf tegen. Je zegt dat liefde niets met cultuur te maken heeft, maar toch be(ver)oordeel je de man vanuit je eigen cultuur ( normen en waarden ). Ik meen uit de film begrepen te hebben dat het volk waar zij deel van uit maken, andere normen en waarden hebben op het gebied van monogamie. Ik vind het toch wel van echte liefde getuigen, wanneer je zelf voor het lichaam van je vrouw zorgt, afleggen, vervoeren en begraven en dat volgens de tradities van je eigen cultuur. Heel wat liefdevoller dan het bellen van de Dela.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 april 2012, 23:24 uur
Zeer saai.

*1.5

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 april 2012, 19:45 uur
Redelijke film waarin na het overlijden van zijn vrouw, een man zijn collega vraagt om haar mee te cremeren. Door middel van o.a. flashbacks leer je de personages en vooral de gebruiken en rituelen kennen die blijkbaar nog diep verankerd zijn in de hedendaagse cultuur van West-Centraal Rusland. Iets te poëtisch naar mijn smaak, maar zeker wel mooi. Het lome tempo en de lang aangehouden shots zorgen voor een hypnotiserend effect.