Lawman (1971)

geregisseerd door
Michael Winnermet
Burt Lancaster,
Robert Ryan en
Lee J. CobbWanneer een stelletje dronken cowboys van de Bronson Ranch het stadje Bannock aandoet, laten zij een spoor van vernielingen achter en wordt een oude man door een verdwaalde kogel gedood. Jered Maddox, de vastberaden marshal van Bannock, arriveert wat later in Sabbath om iedereen die betrokken was bij de dood van de oude man te arresteren. Sabbath wordt geregeerd door de invloedrijke rancher Vince Bronson, die de dode man wil afkopen. Maddox accepteert echter geen compromis en blijft jagen op de daders. Van Sabbath's vergrijzende marshal Cotton Ryan krijgt Maddox geen medewerking, omdat hij is aangesteld door Vince Bronson en een rustige oude dag wil hebben. Complex wordt het eerst voor Maddox, wanneer ook de bevolking van Sabbath zich tegen hem keert en de echtgenote van zijn oude vlam Laura Shelby tot de daders behoort.
[permalink] geplaatst op 17 januari 2007, 16:15 uurGeen berichten, vreemd bij een film met zo'n indrukwekkende cast: Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb en Robert Duvall!
[permalink] geplaatst op 13 februari 2007, 0:41 uurInderdaad een zeer indrukwekkende cast, met een nog jonge (al kalende) Robert Duvall in een kleine rol.
Een simpel verhaal gecombineerd met de charisma van Lancaster en opvallend (voor western begrippen) bloederige shoot-outs zorgen voor een uitstekende western. Zo worden ze niet meer gemaakt... 4*
4,0
[permalink] geplaatst op 3 maart 2009, 23:15 uurOp het oog inderdaad een simpel verhaal, bovendien een vaak beproefd thema binnen de western: Sheriff uit een ander stadje tegen grootgrondbezitter die de plaatselijke bevolking in zijn zak heeft.
De uitwerking is echter redelijk uitzonderlijk, tenminste voor een Amerikaanse western in die jaren (toch wat meegepikt van de spaghetti-western wellicht).
Bloederige actie met daartussenin veel goede dialogen waarin nuances worden aangebracht. Zo is de grootgrondbezitter niet louter slecht en de sheriff is niet de held, maar heeft een nare hardvochtige kant. De laffe stads-sheriff is niet laf, maar heeft vooral genoeg gezien.
Goed verhaal, zeer goed geacteerd en een uitmuntende finale.
Een 4,5* vind ik laag genoeg.
cel
[permalink] geplaatst op 7 maart 2009, 20:57 uurvanavond om 23:00 op ARD
4,0
[permalink] geplaatst op 8 maart 2009, 1:16 uurSterke, harde western.
Burt Lancaster is de ideale acteur om de onverzettelijke, medogenloze lawman Maddox uit te beelden.
Een man waarvoor de toeschouwer weinig sympathie zal kunnen opbrengen.
Ook de overige rollen zijn goed bezet.
Niet bepaald een film die de kijker met een goed gevoel achterlaat na afloop, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de film.
4,0
[permalink] geplaatst op 31 maart 2009, 16:06 uurKlasse western, Burt Lancaster subliem, ben western liefhebber en dit is 1 van de betere die ik gezien heb: 4.0
4,5
[permalink] geplaatst op 11 juli 2009, 16:28 uurcel schreef:
vanavond om 23:00 op ARD
Deze Western loopt momenteel op de WDR.
4,0
[permalink] geplaatst op 12 juli 2009, 9:30 uurIk zat gisteren wat te zappen en toen kwam inderdaad Lawman voorbij op de WRD. In eerste instantie dacht ik: ach jee, een western... Maar de dialoog tussen de sheriff en de boef Adams boeide meteen en ik bleef onwillekeurig kijken. Vanaf de eerste minuut merkte je dat het een bijzondere film was. Vooral de nuance in de karakters, die bij de meeste westerns ver te zoeken is, was hier uitzonderlijk en de manier waarop de morele dilemmaŽs waren uitgewerkt. Grote klasse. Zelfs in het Duits ; )
2,5
[permalink] geplaatst op 13 augustus 2009, 23:23 uurMooie cast, redelijk verhaal, wisselende cinematografie, slechte acteurs en goede acteurs.. Al met al een matige film met briljante momenten.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 januari 2010, 16:18 uurZo een goede film en wat een matige poster.
3,5
[permalink] geplaatst op 4 januari 2010, 15:19 uurZeer goede film met een geweldige cast. Zowel Lancaster , Cobb als Duvall schitteren.
Voor mij op het niveau van 3:10 to Yuma.
4,0
[permalink] geplaatst op 5 januari 2010, 21:59 uurGisteren herzien en ik moet zeggen heerlijke western ( geen humor) en de beste westernrol van Burt Lancaster,ook kleine rollen van John Beck,Ralph Waite(John Walton uit de waltons), en Robert Duvall.
[permalink] geplaatst op 7 juni 2010, 20:18 uurBesteld...
3,5
[permalink] geplaatst op 23 augustus 2010, 4:04 uurGoede western,
Met een goed uitganspunt dat door de cast en regie goed word benut.
Het verhaal is erg hard en gelukkig blijft de film ook zo. Weinig flauwe humor en ook blijven wij redelijk bespaart op zoetsappige intriges op Laura na.
De cast is indrukwekkend met grote namen zoals Lancaster die het uitstekend doet. Geen greintje sympathie en daarom is het einde ook zo sterk. Maar ook Ryan en Cobb die het erg goed. De rol van Duvall was niet echt groot dus ook weinig ruimte om te schitteren.
Met hier en daar een lekkere quote en ook I'll Be Back komt nog even gezellig langs.
De regie van Michael Winner is ook goed. We krijgen een paar mooie landschappen en waar westerns vaak erg statisch op camera worden vastgelegd. Speelt winner hier wat en dat is wel eens een lekker afwisseling.
Degelijke western die weinig aandacht krijgt omdat hij in de schaduw staat van andere. Maar omdat het uitganspunt origineel word uitgewerkt zoals Barfly al zegt is het de moeite waard.
Een ruime 3.5*
4,5
[permalink] geplaatst op 24 augustus 2010, 16:08 uurZeer degelijke en ondergewaardeerde harde Western met een uitstekende cast! Vandaag deze Western herzien.
Prima verhaal en camerawerk. Naast de nodige
gunplay is er nog voldoende ruimte voor karakterstudies.
Qua acteurs waren Sheree North, Lee J. Cobb, Burt Lancaster, Robert Ryan voor mij de uitschieters, in die volgorde.
De laatste minuut met het Burt Lancaster en Sheree Noth doet mij wat denken aan
The Third Man (tussen Joseph Cotten en Alida Valli).
Aan Robert Duvalls verolking is niets bijzonders te merken, dat hij later wat bekend zou worden. Maar dat was bij Lee van Cleef ook zo: laatbloeiers.
Na
Vera Cruz (1954) is het een verademing om Lancaster met vergeeld gebit te zien by-the-way!
Enig minpuntje is de transfer: niet gerestaureerd, af en toe beeld met aardig wat film-grain en soms zijn blisters te zien.
Score verhoogd van een IMDb *8/10 naar een *9/10.
PS
De DVD (R-2NL) zit nu in
een MGM prijsactie bij
Play.com. Nu toeslaan zou ik adviseren.
3,0
[permalink] geplaatst op 6 oktober 2010, 23:20 uurIk wou deze western al erg lang zien, toch mooi als dat ook echt gebeurt. Verder is dit een prima film. Weinig op aan te merken, al kent de film geen momenten waar ik echt dacht van WOW. Het had allemaal een goed niveau, maar een meesterwerk zoals Dogie-hogan het vind, vind ik het niet.
Burt Lancaster is wel weer fantastisch zeg. Inmiddels is hij hier wat jaartjes ouder en wat kilootjes zwaarder, maar acteren kan hij nog wel vreselijk sterk. Hij speelt inderdaad een personage waar je niet erg veel symphatie voor krijgt. Ook de andere rollen waren trouwens prima, al vond ik dat Robert Duvall nou niet echt een boeiende rol had, daar had ik eigenlijk wel een beetje op gehoopt. Beste gedeelte van de film is hondert procent het einde trouwens. Toen zat ik nog te denken aan een 3,5 ster.
Deze prima film heeft verder een goed begin, een erg onderhoudend middenstuk en een indrukwekkend einde. Weinig op aan te merken dus. Bij een eventuele herziening kan er best wel eens een half sterretje bij komen. Burt Lancaster is wel zoŽn beetje mijn favoriete westernacteur aan het worden.
[permalink] geplaatst op 2 december 2010, 13:11 uur4 december 2010
00:50 - 02:25
ARD
3,0
[permalink] geplaatst op 28 februari 2011, 23:43 uurVolgens mij had de cameraman tijdens het filmen de zoom knop ontdekt, erg storend bovenop het verder toch al niet bijzondere camerawerk.
De film moet het vooral hebben van de laatste tien minuten en van Burt Lancaster, de rest was erg matig.
[permalink] geplaatst op 12 september 2011, 11:55 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenRedelijke western uit de tijd dat de Amerikanen al flink voorbijgestreefd waren door de Italianen. Eastwood en van Cleef zaten in Cinecitta en dus mocht Burt Lancaster als oude rot op komen draven.
Hij brengt het er niet slecht af, maar het plot blijft wat steken op het niveau van de gemiddelde matinee-western.
Wel zijn er wat elementjes geleend van de spaghetti, onze held is niet alleen maar de koene ridderlijke held maar heeft ook een duistere zijde (het volslagen nodeloos neerschieten van Duvall).
4,0
[permalink] geplaatst op 12 september 2011, 12:23 uur(Eastwood en van Cleef zaten in Cinecitta en dus mocht Burt Lancaster als oude rot op komen draven)
Wel even in de juiste verhoudingen blijven zien.
Van Cleef was in de USA een bijrol acteur, en heeft er nooit echte hoofdrollen gekregen, ook niet na zijn "opwaardering"door zijn Europese successen.
Dus of hij gevraagd zou zijn voor een hoofdrol in deze western betwijfel ik zeer.
Eastwood had inmiddels ervaring genoeg, maar Lancaster heeft voor mij als acteur toch nog aardig wat meer klasse (getuige zijn omvangrijke gevarieerde 'repertoire')
Ik zou niet zo gauw een acteur kunnen noemen die de rol van Maddox ("Mad Dog"?) even goed zou hebben neergezet.
(De oudere Eastwood van 'Unforgiven' had wel in de richting kunnen komen, maar niet die van 1971, die moest het nog teveel van een 'stijltje' hebben)
Het ' voorbij streven' van de Italiaanse westerns zou ik ook graag wat genuanceerder willen zien.
Het is een ander genre, met zijn eigen publiek.
Dik aangezet, met veel comedy elementen.
Serieuze westerns zijn er maar weinig te vinden in dat genre, enkele (bekende)uitzonderingen daargelaten.
' Voorbij streven' in de zin van populariteit is wel een feit, voor wat dat tijdperk betreft tenminste.
Niets tegen de Spaghetti western, maar vergelijkingen trekken met de Amerikaanse western gaat m.i. altijd mank.
3,0
[permalink] geplaatst op 8 februari 2012, 9:45 uurtriggerhappy western!
4,0
[permalink] geplaatst op 8 februari 2012, 10:39 uurDeze western staat bij mij ook in de betere regaal .
Zonder meer puur Amerikaans het verhaal komt bekend voor maar in deze is het tot in de .
puntjes verzorgt met een fantastische Lancaster die zijn sporen in westerns al dik heeft verdient
Prachtige setting en een heerlijke aangepaste sound ,klasse western.