Chocolat (1988)

geregisseerd door
Claire Denismet
Isaach De Bankolé,
Giulia Boschi en
François CluzetIn het Kameroen van 1954, vlak voor de onafhankelijkheid, wordt de Franse Aimée Dalens, die getrouwd is met de vertegenwoordiger, verliefd op haar huishoudelijke hulp Protée.
[permalink] geplaatst op 17 oktober 2005, 11:07 uurOok deze film is te zien tijdens het Claire Denis-programma in het Filmmuseum Amsterdam van 27 oktober t/m 16 november! Bovendien gaat ook de nieuwe film van Denis *L'Intrus* in premiere...
4,0
[permalink] geplaatst op 17 maart 2008, 20:32 uurHeb deze film nog thuis liggen op VHS, mijn vader ooit opgenomen omdat we in Kameroen woonde. Snel kijken!
[permalink] geplaatst op 17 maart 2008, 23:16 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHele prachtige film over een (blanke) familie in het noorden van Kameroen in de jaren '50. De huishoudhulp Protée speelt een prachtige rol, een stil personage maar ozo veelzeggend. De dominantie (en denigrerende manier van leven jegens de Kameroeners) van de Fransen tijdens deze kolonisatie is hier goed te proeven en heel mooi in beeld gebracht.
Het dochtertje die je aan het begin en het eind van de film 'weer terug' in Kameroen ziet is ook kenmerkend voor de film. Ik vraag me alleen af of ze er nou onder geleden heeft dat ze daar opgroeide. Dit proef ik namelijk wel in de eindscene, ze heeft haar thuis nooit kunnen vinden in Frankrijk en wil terug naar Kameroen, maar hier voelt ze eigenlijk het zelfde omdat ze nooit tussen de bevolking opgroeide. Dit wordt niet expliciet gezegd maar de Afro-Amerikaan zegt het als het ware voor haar. Of zie ik dit fout? Het doet mijzelf ook terugdenken aan de tijd dat ik in Kameroen woonde als klein kind, dat maakt mijn interesse voor deze film ook wat groter. Ik ben zeker over deze film te spreken. 4*.
4,0
[permalink] geplaatst op 30 april 2009, 11:08 uurArtificial Eye zou in maart '09 de film op DVD hebben gereleased. Er was al een regio 1 versie van Sony overigens. (ik twijfel er even aan, omdat AE ook Claire Dolan van Lodge Kerrigan in maart zou uitbrengen, maar daa is niets meer van vernomen - maar dit debuut van Denis schijnt dan ook werkelijk gereleased te zijn)
4,0
[permalink] geplaatst op 13 oktober 2009, 16:09 uurInderdaad ik zie nu ook dat hij te verkrijgen is in de Artificial Eye uitgave. Onder andere op
play.
4,0
[permalink] geplaatst op 10 februari 2010, 10:40 uurHeb tot mijn verbazing gisteren in een videotheek in Lilongwe (met vooral veel (Swartseneggert en rambo-materiaal) de Artificial Eye uitgave kunnen kopen voor €4,50. (tot mijn verbazing,aangezien het huren van een film ongeveer € 2,50 kost.) Heb al voorpret voor het kijken omdat ik ooit Beau travail van Mochizuki Rokuro kon lenen en deze twee keer heb bekeken. Ik verwacht dus nogal wat van deze film, zeker omdat deze in 'donker afrika' speelt.
Wat ik niet snap is dat deze film recentelijk pas op DVD is verschenen terwijl het een film uit 1988 is? Als dezefilm me netzo goedbevaltals Beau travail,gaik van de zomer op zoek naar meer van Denis.........maar eerst deze maar even kijken.
4,0
[permalink] geplaatst op 16 juni 2010, 18:19 uurEn ja, ik ga van de zomer op zoek naar meer films van Claire Denis.
Tjonge,wat een heerlijke film was dit weer. Ik ga hem niet vergelijken met Beau Travail,maar zie wel wat overeenkomsten. Heerlijk beperkte dialogen, veel non-verbale uitingen van gevoelens, zwoele sfeer, prachtige beelden en dan die onderhuidse liefde..........
Goed en mooi.
[permalink] geplaatst op 18 oktober 2010, 16:01 uurIn a 1989 interview with Judy Stone, Claire Denis explained that she “employed the term Chocolat for its 1950s slang meaning, ‘to be had, to be cheated,’ and therefore the word's association of ‘to be black and to be cheated’”
Film Summary & Title Allusion