Maurice (1987)

geregisseerd door
James Ivorymet
Hugh Grant,
Rupert Graves en
James WilbyClive en Maurice, twee Engelse studenten worden verliefd op elkaar in Cambridge. Clive geeft zijn verboden liefde op en tracht een zo normaal mogelijk leven te leiden. Maurice komt logeren bij zijn oude schoolliefde Clive en diens echtgenote Anne. Daar leert hij de jachtmeester Alec kennen en een geheime romance ontstaat ...
4,5
[permalink] geplaatst op 9 november 2003, 13:50 uurFilm is gebaseerd op een boek van E.M. Forster dat postuum gepubliceerd is vanwege het homoseksuele thema. De film mag niet gemist worden door mensen die van typische Britse films houden. Het is wel apart om vrouwenversierder Hugh Grant eens te zien als homoseksueel. Laat duidelijk zien voor welke keuzes je als homo stond in het vooroorlogse Engeland en wat de consequenties waren van het al dan niet uitkomen voor je geaardheid. De twee hoofdpersonen gaan een totaal andere richting uit met elk hun eigen problemen. De moeite waard.
4,0
[permalink] geplaatst op 7 mei 2004, 22:05 uurik geloof dat ivory bijna alles verfilmd van deze forster. tarintino is de enige echte ivory hater.
4,5
[permalink] geplaatst op 12 mei 2008, 9:07 uurPrachtige film rond 1912. Doet qua sfeer aan brideshead revisted denken.
[permalink] geplaatst op 18 juli 2008, 14:54 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenJáááren geleden dat ik deze film voor het eerst heb gezien. (Op de één of ander manier herinner ik me het eind dat Alec een schoffie was en iets had gestolen en werd weggevoerd en dat Maurice alleen over bleef?! Waarschijnlijk een heel andere film).
Een mooi verhaal over het klasseverschil begin vorige eeuw en het bijna sprookjesachtig, romantische weergave met de nodige strubbelingen. (De happy ending had ik dus niet verwacht, zelfs niet bij de laatste scene in het boothuis)
Aanrader.
Een *4.5
4,5
[permalink] geplaatst op 26 juli 2009, 19:16 uurVoor mij ook jááááááren geleden dat ik deze film gezien heb. Toen vond ik hem prachtig. Maar vrees dat ik vanavond, na drie uur kijken en luisteren naar ontwerpersduo Viktor&Rolf geen fut meer heb voor nog eens twee uur en 20 minuten film.....Natuurlijk kan ik hem opnemen maar ja, dan komt hij op de grote hoop bij van alles wat ik zo nodig moest opnemen......Misschien houd ik maar liever de mooie herinnering in gedachten.
Maar voor een ieder die wel kan kijken zeker doen. Want dit soort films zien we niet meer helaas.
@ mdj: Tarantino is een Ivory hater? Tja, duurt niet lang meer en ik ben een Tarantino "hater". Ik kan de man zelf nog nauwelijks zien of aanhoren en met die trailer van "Inglourious Basterds" wordt het er niet beter op.
[permalink] geplaatst op 27 juli 2009, 14:33 uurLupussy Galore schreef:
Gelukkig heb ik V & R grotendeels over geslagen en had ik nog wel wat fut. Maar dit verhaal was mij te lang uitgesponnen om de dikke twee uur geboeid te blijven. Af en toe prachtige beelden van Engeland begin vorige eeuw maken veel goed en ook het acteerwerk is prima.
[permalink] geplaatst op 28 juli 2009, 21:29 uurWeet iemand hoe de laatste 5 minuten eindigen ? (het moment dat Maurice die hut ingaat).De reclame voor de film was zo akelig lang, zodat de boel via UPC aan het eind de mist in ging.
Ik mis dit wel merk ik. Alvast bedankt voor het antwoord.
Groet van Johan
[permalink] geplaatst op 29 juli 2009, 14:33 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenJohan40 schreef:
Je bedoelt neem ik aan het
boothuis? Hij gaat er binnen en ontmoet Scudder. Ze besluiten samen verder te gaan en Maurice gaat alleen naar Clive(Hugh Grant) om hem van zijn nieuwe relatie en vertrek te vertellen. Clive blijft verbouwereerd achter maar blijft wel gewoon bij zijn vrouw, die wel wat door heeft, maar er liever ook geen punt van lijkt te willen maken.
[permalink] geplaatst op 29 juli 2009, 17:15 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDank u heer Bungel,dus eind goed al goed.Het had ook kunnen zijn natuurlijk dat Scudder aan een touw bungelde o.i.d.
Ik kan in elk geval weer rustig slapen.
Met vr.gr. Johan Jansen uit Velp
3,0
[permalink] geplaatst op 29 juli 2009, 17:43 uurGeen dank, hoor. Misschien even spoilertags plaatsen, btw?
[permalink] geplaatst op 30 juli 2009, 22:38 uurmdj schreef:
Het is wel apart om vrouwenversierder Hugh Grant eens te zien als homoseksueel.
Een rol die hij in 1991 zou herhalen in "Our Sons".
3,5
[permalink] geplaatst op 2 augustus 2009, 11:20 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenwat een verrassing. ik was tot voor kort niet op de hoogte van deze film.
ik vond het niet raar om grant als homo te zien. miss omdat ie nog wat jonger was en niet een 'vrijgezellen'-rol had. wel typisch dat grant
met een vrouw eindigt .
ik dacht toch fijn
happy end; tot scudder tegen hall zei: it's finished. nee he niet de politie, gelukkig niet
men wat ben ik blij dat ik toen niet leefde. hoewel de passie en intensiteit wel heftiger zou zijn geweest. iets wat niet verboden is....
leuk rolletje van sir ben kingsley en helena bonham carter.
2,5
[permalink] geplaatst op 4 augustus 2009, 18:45 uurBen al niet zo heel erg van de Britse kostuumdrama's en dat werd er naar deze film niet beter op. Vooral erg saai en ook de aankleding en de beelden van het oude Engeland doen me niet veel.
4,5
[permalink] geplaatst op 8 augustus 2009, 10:34 uurgewoon prachtig!
[permalink] geplaatst op 21 december 2009, 22:02 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGoed gemaakt, maar heel, heel degelijk en heel erg precies zoals ik het had verwacht. Past eigenlijk nauwelijks bij Viktor en Rolf (die dit als keuzefilm hadden). Het hoopvolle was een mooie plus. Dat dan weer wel.
4,0
[permalink] geplaatst op 10 maart 2011, 14:37 uurHele mooie, goed gemaakte en romantische film.
Meestal heb ik het idee bij oude films skippen.
Maar ik ben echt blij dat ik de moeite heb genomen deze film te kijken.
Echt een verhaal uit het verleden met een probleem dat nu nog steeds speelt.
Het verschil is wel dat het nu veel beter geaccepteerd wordt dan toen.
Heel goed geacteerd en goed gefilmd.
Een echte aanrader!! Dus een 4,0.
4,5
[permalink] geplaatst op 3 juni 2011, 11:48 uurVoor die tijd toch wel enigzins moedige rollen van James Wilby, Rupert Graves en Hugh Grant als homosexueel. Ik kan nog steeds van deze film genieten. Wat een geweldige sfeer en goed acteerwerk van een ieder.
Een 4,5 waard.
4,5
[permalink] geplaatst op 4 september 2011, 10:50 uurZoals ik hieronder aangaf doet Maurice aan 'Brideshead Revisted' denken: het visueel bijzonder esthetische, overtuigende, prachtig vertelde en ontroerende drama rond de (verscheurde) homoseksuele student, speelt in de deftige hoge Britse kringen. De regisseur maakte een subtiel vernietigend portret van die zogenaamde beschaafde wereld. Met oog voor detail volg hij de ontwikkeling en hunkering naar vrijheid van de hoofdpersoon.
3,5
[permalink] geplaatst op 29 november 2011, 14:37 uurGoed geacteerde en gevoelige film over homosexualiteit ( mannen ) in Engeland rond WO1.
[permalink] geplaatst op 6 februari 2012, 21:50 uurintegrere verfilming; zeer goed geacteerd door de hoofdpersonnages (al is Alec zeer vrijpostig, maar dat is hij in het boek ook) de scenes die de context bieden (zonder de hoofdpersonen) wat minder. Maar zonder meer klassiek en een film die je te denken geeft