In 1939 reizen schrijfster Annemarie Schwarzenbach en etnologe Ella Maillart samen met de auto naar Kabul. Schwarzenbach is op zoek naar een plek in het Midden-Oosten om tot zichzelf te komen, en Maillart wil onderzoek doen naar de nomaden die in de Kafiristan Vallei leven.
Te feministisch opgezette film. En de onaantrekkelijkheid van de actrices was geen pluspunt Het kon me op een gegeven moment nauwelijks meer boeien. 1*
In de jaren '30 was het feminisme volgens mij nog niet uitgevonden en waren 2 vrouwen die een moeilijke reis maakten zoals deze twee dames, een uitzondering.
Helaas was de film vaak te traag en te vaag qua verhaal. Ook de afgeknipte zijkanten en het abrupte einde hielpen niet erg.
Een vroeger reisverhaal van Ella Maillart, dat ik gelezen heb, was vele malen indrukwekkender.
3,0*-tje.
P.S.- En nu nog een mooie poster zoeken, want de dames reisden zeker niet met een Dinky Toy
2,5[permalink] geplaatst op 29 oktober 2007, 9:56 uur
Een degelijke, in de gids als intellectueel omschreven, film over een duo dat aan de dreigende oorlog in Europa ontsnapt. Prachtige landschappen en decors, maar het verhaal wil niet echt tot leven komen en is te afstandelijk.
En een klein anachronisme in de film. Eenmaal in Afghanistan staat ergens in een kamp een Landrover (Series II, softtop) achterin beeld. Ziet er redelijk uit in zo'n woest landschap. Jammer dat er in 1939 nog geen Landrovers waren, maar pas vanaf 1948.