geregisseerd door Alison Chernick met Matthew Barney en Björk
Hoe gebruikt kunstenaar Matthew Barney 45.000 pond petroleumsmeersel, een walvisboot en oude Japanse rituelen voor in een kunstwerk? Voor zijn werk 'Drawing restraint 9' vaarde hij samen met Björk voor de kust van Nagasaki om een 'verhalend kunstwerk' te maken dat vertelt van de liefdesgeschiedenis van twee zoogdieren die op het land leven maar transformeren tot walvissen.
3,5[permalink] geplaatst op 16 januari 2012, 13:24 uur
Ben lange tijd helemaal into het werk van Barney geweest (zowel de Cremaster Cycle, Drawing Restraint 9 als zijn sculpturen en andere korte videowerken). Die liefde is wat opgedroogd de laatste jaren, nadat een herkijk van Cremaster 2 me wat tegenviel. Nu, enkele jaren later is deze documentaire een aanzet tot de herontdekking van zijn werk. Want vooral de getoonde beelden uit de Cremaster Cycle - en dan met name deel 3 - spreken me weer enorm aan. Maar ook de vrij eenvoudige benadering van deze documentaire om context te geven aan het werk van Barney is interessant. Zijn concepten worden besproken, alswel zijn achtergrond (vooral een man die veel van zijn inspiratie haalt uit zijn verleden als athleet) en de manier waarop hij zijn body of work vorm geeft. Interessant!