Trafic (1971)

geregisseerd door
Jacques Tatimet
Jacques Tati,
Maria Kimberly en
Marcel FravalVierde en laatste deel uit Tati's Monsieur-Hulotserie. Monsieur Hulot heeft een moderne auto uitgevonden die hij wil tonen op een belangrijke autoshow in Amsterdam, maar zijn reis vanaf Parijs loopt verre van probleemloos.
2,5
[permalink] geplaatst op 27 december 2002, 5:27 uurTati werkte een tijd samen met onze Bert Haanstra, met wiens humor hij verwantschap voelde. Maar dat liep toch mis. Een erg ingewikkeld verhaal... ik zal het es navragen.
[permalink] geplaatst op 25 juli 2006, 17:00 uurHoe moet ik mij dat ingewikkelde verhaal dan voorstellen? Bovenstaande plot doet vermoeden dat het in dezelfde lijn als de vorige Hulot films is.
3,0
[permalink] geplaatst op 25 juli 2006, 17:35 uurInteressant - ik wist niet dat er een vierde M. Hulot film was. Er waren wel een paar korte films met het Hulot karakter, nietwaar?
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2006, 7:45 uurHaanstra en Tati, daar kan ik me wel iets bij voorstellen!
3,5
[permalink] geplaatst op 4 september 2006, 13:04 uurTerwijl ik dit schrijf, is er elf keer op deze film gestemd, met een erg laag gemiddelde. Maar wie van die elf stemmers heeft deze film nog recentelijk gezien?
Ik kwam hem tegen op een videoband van minstens tien jaar oud, opgenomen van wat toen nog de BRT heette. Mijn herinneringen aan deze film waren niet bijster positief, maar nu ik hem nog eens terug heb gezien, vind ik hem helemaal zo slecht nog niet. Hij haalt zeker niet het niveau van Mon Oncle of Playtime, maar voor Tati-fans is het toch een feest van herkenning. Het verhaal is niet onaardig en er zitten een aantal goede grappen in. Als altijd zijn het vooral ‘visuele’ grappen, die leuker worden naarmate je ze vaker ziet.
Aardig is bovendien dat de film zich grotendeels in Nederland afspeelt, rond het Amsterdam RAI van de jaren zestig. (Een omgeving die trouwens nogal wat lijkt op het speciaal voor de film gemaakte decor van Playtime. Zelfs de kleurstelling is hetzelfde: heel veel blauw.) Er spelen veel (mij onbekende) Nederlanders mee en de Nederlandse dialogen zijn inderdaad geschreven door onze Bert Haanstra. Zijn typisch Nederlandse idioom is soms heel grappig. (Als een man een ongelukje met zijn auto heeft gehad en trekkebenend thuiskomt, is de eerste reactie van zijn vrouw: ‘Wat zie jij eruit!’)
En ten slotte: het thema van de film (de problematische band tussen mens en auto) is actueler dan ooit. Hopelijk brengen ze hem snel op dvd uit. Leuker dan Cars.
Ook teruggezien: L’Ecole des facteurs, een vroeg filmpje van Tati dat je als voorstudie kunt beschouwen van Jour des Fêtes. Leuk.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 24 november 2006, 11:23 uurkorykory schreef:
Dat lijkt me sowieso al een pré om te gaan kijken.
Ik zag ff de cast op IMDB, en daar zitten geen bekende Nederlanders bij. Ter geruststelling voor jou

[permalink] geplaatst op 10 februari 2007, 23:06 uurDag,
Wie heeft Trafic op DVD (evt video)? Mij gaat het met name om de Citroën DS die erin voorkomt, ik heb namelijk nagenoeg dezelfde auto (wit met lichtblauw dak). Het lijkt me gaaf om de film in bezit te hebben! Ik ken wel andere films van Tati, lang geleden op TV gezien.
Alvast bedankt.
3,0
[permalink] geplaatst op 1 januari 2008, 17:37 uurEigenaardige film; een wat wezenloos verhaal (als het die naam mag hebben). Uiteindelijk is het veel kijken naar lange scenes in een politiebureau, op de RAI en rijdende auto's uit 1971.
Hier en daar zijn de beelden ineens verassend mooi (het reizend gezelschap belandt in een soort van garage annex jachthaventje) en door het uitblijven van een verhaal vallen dit soort details meer op.
Drie leuke grappen, af en toe mooie plaatjes en een grappig tijdsbeeld.
3,5
[permalink] geplaatst op 29 april 2008, 15:44 uurwie heeft jacques tati trafic op video cassette vhs of dvd voor mij ik ben deze film aan het zoeken voor mijn papa en mij ook ik woon in Belgie stad mechlen bij antwerpen je kunt mij altijd e-maillen op nijs-j@hotmail.com of snoopy-dog@skynet.be
vriendelijke groeten en wat is de prijs ervoor ??
3,5
[permalink] geplaatst op 28 juli 2008, 21:23 uurNiet zo goed als Mon Oncle en Play Time. Zelfs nog iets minder dan Les Vacances. Monsieur Hulot heeft met Play Time de grootste ontwikkelingen doorstaan, en deze heeft wat dat betreft dus weinig tot te voegen. Dat is jammer. Ondanks dat is het nog steeds een vrij leuke film met de altijd fijne Tati chaos. Nederlands, Engels en Frans allemaal door elkaar gesproken, bijvoorbeeld. Verder viel me op dat deze film, met sommige 'dingen', erg veel op bepaald werk van Bert Haanstra lijkt. Niet zo vreemd misschien; veel films van beide mannen observeren het gewone leven op een komische manier. Maar bij vorige films zag het er niet zo Haanstraiaans (:')) uit. Het zal wel komen omdat Haanstra aan deze meegewerkt heeft.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 juli 2008, 22:28 uurAardige film.
Was wat langdradig en een slap verhaal..
Ben bij de RAI in de buurt opgegroeid dat maakt de de film met al de beelden uit die tijd voor mij wat leuker.
[permalink] geplaatst op 29 juli 2008, 22:55 uurHoe bedoel je? Door het verkeer daar?
[permalink] geplaatst op 30 juli 2008, 0:36 uurDe film speelt zich deels af in Amsterdam. Op de autorai meen ik. volgens mij. Het was geloof ik ook oorspronkelijk het plan dat Tati deze film met Bert Haanstra zou maken heb ik weleens gehoord.
edit: waar Hugo al naar refereerde.
4,0
[permalink] geplaatst op 29 augustus 2010, 22:09 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDeze ode aan de automobiel toont duidelijk de inbreng van Haanstra. De typische Tati-dingetjes zijn zeker niet afwezig, maar wel beduidend minder. Niet dat ik dat heel erg vond, want de meeste Haanstra's kunnen mij ook wel bekoren. Maar als je de film enkel kijkt vanwege Tati, dan zal deze waarschijnlijk niet de eerste keuze zijn.
Wel erg leuk dat het verhaal zich gedeeltelijk in Nederland afspeelt, dat maakt het -voor mij in ieder geval- wel bijzonder(der). Prachtig geschoten beelden, in de goede mix van Tati (
die duizenden geparkeerde auto's, goed getimede grappen, open- en dichtklappende kofferbakken en motorkappen op de beurs, etc.) en Haanstra (
neuspeuterende mensen, gapende mensen, etc.).
Trouwens... nooit geweten dat ruitenwissers zo grappig konden zijn.

3,5
[permalink] geplaatst op 30 oktober 2010, 17:52 uurDoorheen de jaren kan ik Tati's humor meer waarderen geloof ik. Nog steeds ben ik geen onvoorwaardelijke liefhebber van zijn films, maar de aard van zijn gags en hoe hij ze visueel uitwerkt vind ik wel aardig geslaagd. Zo ook bij deze Trafic.
Het verhaal lijkt nergens naar, maar de focus op de observaties van verkeerssituaties en menselijke relaties werkt wonderwel en levert prachtige scènes op. De mannen die over de draadjes stappen tijdens de opbouw van de beurs, Hulot en de andere man met autopech, de caravan met zijn vele functies, het laatste shot van de film,...Hoort bij het betere Tatiwerk wat mij betreft.
(En eventjes totaal ter zijde: in de film zit ook nog eens een bijzonder sfeervol shot van het Hollandse platteland, nl. de sloep die op een mistige ochtend melkkannen vervoert doorheen het vlakke weideland. Prachtig!)