The Man in the Iron Mask (1998) (I)

968 stemmen | gemiddelde 3,12
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Actie /
Avontuur132 minuten
geregisseerd door
Randall Wallacemet
Leonardo DiCaprio,
John Malkovich en
Gérard DepardieuIn 1638 geeft Koningin Anne van Frankrijk geboorte aan een jongen die de troon zal erven. Maar wat maar een paar mensen weten is dat er 20 minuten later een tweelingbroer geboren werd. 22 jaar later regeert Koning Lodewijk de 14e Frankrijk met harde hand. Het volk werkt hard en hij profiteert daar van. De koning wordt verliefd op de jonge Christine die echter al uitgehuwelijkt is aan Raoul, de zoon van één van de Musketiers. De koning stuurt Raoul naar het front om te vechten zodat hij daarna alle tijd heeft om Christine het hof te maken. Raoul sneuvelt tijdens de oorlog en de Musketiers willen wraak. En dan komt de man die al een hele lange tijd in de koningskerkers zit met een ijzeren masker op goed van pas.
5,0
[permalink] geplaatst op 11 april 2011, 3:23 uurik heb hem weer even gekeken.
heb net zo genoten als anders.
ik heb de film echt vaak gezien.
hij blijft gewoon goed.
hij is een dikke 5 waard.
1,5
[permalink] geplaatst op 21 april 2011, 23:58 uurNogal gewoontjes.
Film wil niet meteen een puur geromantiseerd verhaal zijn, maar wanneer de film overschakelt op actiescenes valt er eigenlijk ook niks te beleven. Qua kostuumdrama is het ook niet bepaald de beste film in het genre, dus blijft er eigenlijk een bij momenteen ietwat lomp grappige film over, met dank aan Depardieu.
De 3 musketiers lijken wel drie zwervers in deze film, die voor z'n glamour volledig op DiCaprio moet rekenen. Die vervult z'n rol op zich nog best goed als nichterige tiran, maar echt dragen kan hij de film ook niet.
Visueel soms nogal nep, de actiescenes zijn erg houterig en ook de muziek was niet altijd even effectief. De film is echter wel best vlot en hoewel het toch een dikke 2 uur duurt wordt het nergens echt traag of saai. Da's zowat het positieve nieuws.
3,5
[permalink] geplaatst op 28 juni 2011, 21:10 uurDe film begint nogal mager moet ik zeggen. De dialogen zijn echt wel houterig en de musketiers zien er niet uit. Wie daar de styling van heeft gedaan, mocht evengoed helpen bij de catering om kartonnen bordjes af te wassen. Maar stilaan wordt de sfeer wel beter, een verschil met The Three Musketeers van Disney, waar na een tijd de fun wel wat over was. Hier gaat de stijl over van onozel gedoe naar echt avontuur en spanning. Het wordt nooit echt een topfilm, maar de drie musketiers samen zijn niet slecht. Als is het blijkbaar moeilijker om deze literaire helden deftig te verfilmen (The Three Musketeers uit 1948 was geen slechte poging) in tegen stelling tot literaire collega's als Zorro en Robin Hood.
Niemand blinkt echt uit in deze film, misschien is d'Artangan nog een van de betere. Al is hij niet de persoon die de film moet dragen hier. Gelukkig is er het verhaal nog en is de kwaliteit van de film in stijgende lijn, in plaats van andersom. Wat je toch doet blijven kijken. Ben benieuwd naar de The Three Musketeers die dit jaar zal uitkomen in de bioscoop. Gezien de aanpak van verschillende films (Robin Hood, James Bond, Batman) van de laatste jaren, zal de humor minder slapstick zijn en de sfeer iets harder. Wat van mij zeker mag, zolang het maar een kostuumfilm blijft.
3,0
[permalink] geplaatst op 10 juli 2011, 21:54 uurToch wel een genietbare film. Het verhaal steekt goed in elkaar, maar de uitwerking van de film in het algemeen, deed soms wat goedkoop aan. Op zich zagen de sets en kostuums en dergelijke er wel aardig uit. Het acteerwerk is gelukkig ook van niveau. Maar er is dan ook een prima cast aanwezig. Hoewel ik denk dat er meer uitgehaald had kunnen worden, is de film toch vrij onderhoudend. 3 Sterren.
4,0
[permalink] geplaatst op 13 oktober 2011, 13:13 uurPrima mantel & degen-film, met een uitstekende cast.
Goede verhaal, mooie locaties en voldoende actie en humor, dit alles samen zorgt voor een geslaagde film geschikt voor jong en oud.