Reds (1981)

geregisseerd door
Warren Beattymet
Warren Beatty,
Diane Keaton en
Edward HerrmannLouise Bryant heeft een saai leven en vindt haar toevlucht in schrijven. Haar leven verandert ingrijpend als ze op een avond naar een lezing gaat en daar de radicale journalist John Reed tegenkomt. Ze verlaat haar man en vertrekt samen met Reed naar Greenwich Village. Reed heeft het echter zo druk met het veranderen van de wereld dat Louise hem weer verlaat, maar vergeten zal ze hem nooit.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 18 augustus 2002, 3:14 uurDit is ook weer zo'n verborgen meesterwerkje, Ideaal voor Historici.
Hele mooie rollen van Diane Keaton, Warren Beatty en Jack Nickolson in een hele sterke rol van de toneelschrijver O'Neill.
Indrukwekkende kritiek op de VS ten tijde van de 1e wereldoorlog en de opkomst van de bolsjewieken en ook mooi verhaal over de socialistische idealen die vervliegen....
FisherKing
[permalink] geplaatst op 4 oktober 2003, 4:42 uurIk gaf hem 4,5 ster. Ik zou zeggen, probeer hem te kijken Erg interessant en indrukwekkend.
3,5
[permalink] geplaatst op 6 juni 2004, 1:15 uurZeer interessante film over John Reed, zeg maar dè Amerikaanse communist tijdens de Russische revolutie, maar zeker geen meesterwerk in mijn ogen.
De film begint wat moeizaam. Eerste uur is moeilijk door te komen, maar vanaf de Russische revolutie is het meteen veel boeiender.
De film is een beetje onevenwichtig. Het verhaal van de relatie tussen John en Louise loopt wat met horten en stoten (zeker in het begin). De politieke kant is duidelijk beter uitgewerkt.
Aparte stijlkeus is dat in de film af en toe ooggetuigenverslagen voorbij komen. Soms best interessant, soms een hinderlijke onderbreking en soms een rare manier om het verhaal wat op te laten schieten.
Nichelson in een erg mooie kleine bijrol acteert heel gemakkelijk. Beatty en Keaton zijn ook erg goed. En ondanks de kritiek is dit een behoorlijk boeiende film over een zeer apart figuur in de Amerikaanse geschiedenis.
3,5
[permalink] geplaatst op 6 juni 2004, 3:25 uurGrappig dat veel commentaren op IMDB dit zien als een reclamespot voor het communisme. Zijn die mensen nu echt dom of hebben ze een andere film gezien als ik? De film was juist behoorlijk kritisch over de resultaten van de revolutie. En met de wetenschap hoe veel erger het later (onder Stalin) nog zou worden was het ook best pijnlijk, dat gesmoorde idealisme. Volgens mij geloven Amerikanen niet dat het communisme echt (voor een groot deel) met idealisten begon.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 6 juni 2004, 12:06 uurVolgens mij een van de weinige US films die een beetje inzicht geven van het communisme in de US.
Ja, de Amerikanen zullen van deze film dan weinig begrijpen, maar ik was behoorlijk onder de indruk van deze voor mij compleet onverwachte goede film.
(bovendien ook een leerzame film omdat ik voorheen nog nooit van John Reed had gehoord)
3,5
[permalink] geplaatst op 25 oktober 2006, 15:46 uurDe film heeft een prachtige nieuwe DVD en limited bioscooprelease gehad de afgelopen weken.
***1/2
Oh, bedankt voor de kortzichtige generalisatie, FK.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 25 oktober 2006, 17:22 uurWas niet zo bedoeld, het staat er een beetje lullig.
[permalink] geplaatst op 25 oktober 2006, 17:29 uurIk had zelf ook wel een

kunnen gebruiken.
Ik heb de DVD gekeken en hoewel er helaas geen commentaar van Beatty is (had ik voor deze film wel interessant gevonden), zit er wel een lange documentaire op waarin Beatty en het maken van Reds centraal staan. Het is fascinerend om van Beatty te horen, aangezien hij normaal nooit interviews doet. Zelfs toen Reds uitkwam 25 jaar geleden deed hij zelf geen publicity... maar nu voor deze DVD heeft hij een aantal interviews gedaan, en deed ook een Q&A bij een screening hier in NY.
Hij heeft ook meegedaan aan de Bugsy special edition die komende maand uitkomt.
3,0
[permalink] geplaatst op 18 december 2006, 0:16 uurBeetje aan de lange kant; duurde even voordat ik erin zat. Leuk gegeven, die ooggetuigen die de film aan elkaar praten, maar vond het niet altijd even goed werken.
[permalink] geplaatst op 4 maart 2007, 15:30 uur
[permalink] geplaatst op 4 maart 2007, 21:20 uurArt schreef:Ik heb recensies gelezen over de dvd van deze film maar ik kan hem nergens vinden

Op DVD.nl staat nu een.
[permalink] geplaatst op 4 maart 2007, 21:23 uurHet berichtje van mij was een beetje onduidelijk. TheRisingSun had wel door wat ik bedoelde

Ik ben dus benieuwd waar die dvd te krijgen is.
[permalink] geplaatst op 4 maart 2007, 21:27 uurAh had het wat vlug gelezen

3,5
[permalink] geplaatst op 9 april 2007, 11:17 uurInteressante film over Amerikanen die de communistische idealen genegen zijn, met goede schets van het hele (zeer ingewikkelde) verloop van de Russische revolutie. Ondanks de toegevingen aan Hollywood een kritische en interessante film, doch wat lang. 3.5*
5,0
[permalink] geplaatst op 21 september 2007, 19:52 uurEcht mooie film. Buitengewoon interessant en integer. Goeie sfeer.
Wel een ontzettend rare samenvatting van moviemeter. Kan ik mij totaal niet in vinden.
4,5
5,0
[permalink] geplaatst op 10 december 2007, 15:27 uurPrachtige film van en met Warren Beatty, die hier de rol van zijn leven speelt.
Ook een sublieme Diane Keaton en Jack Nicholson.
Er zitten nog vele andere grote namen in deze 3 uur durende prent, de een in een wat grotere rol dan de andere.
De film heeft een zeer goed scenario en is ondanks de toch ingewikkelde materie behoorlijk goed te volgen.
De prachtige decors en locaties maken de film nog geloofwaardiger.
Dit is een topklassieker.
4,5
[permalink] geplaatst op 2 augustus 2009, 22:45 uurIk kan Lucky luc enkel bijtreden, de film is interessant én integer over een stuk Amerikaanse geschiedenis dat men grotendeels vergeten of verzwegen heeft.
Even ter zijde, Ed Burns, medeschrijver en producent van o.a. The Wire en Generation Kill heeft volgens zijn collega David Simon het idee in zijn achterhoofd om "iets" te doen rond de Haymarket Riot. Die gebeurtenis heeft uiteindelijk geleid tot internationale solidariteit bij arbeiders in de vorm van de 1 mei-bijeenkomsten (dag van de arbeid). Net als de strijd van Reed en anderen, is men dat in de VS vergeten, men herdenkt er enkel de getroffen politiemensen in plaats van ook de reden waarom arbeiders misnoegd waren te duiden. Het zou fijn zijn moest het duo Burns - Simon dit een beetje trachten recht te zetten.