134.896 gebruikers | 85.698 films | 31.044 regisseurs | 3.508.246 berichten | 4.930.174 stemmen

locatie: Films » Vacas (1992) » Info

Drama
96 minuten

geregisseerd door Julio Medem
met Emma Suárez, Carmelo Gómez en Ana Torrent

Een Baskische vallei tussen 1875 en 1926, de jaren van de Tweede Carlistische Oorlog en de Spaanse Burgeroorlog. De rivaliteit tussen Manuel en Carmelo begint voor de oorlog en eindigt in een loopgraaf waar Carmelo sneuvelt en Manuel, die liever laf dan dood is, ontsnapt. Hun karaktertrekken blijken erfelijk en dus gaat de strijd nog twee generaties lang door, vergezeld door verboden liefde, houthakwedstrijden en vacas, koeien die dit alles gadeslaan. Het patroon wordt doorbroken als Christina en Peru verliefd op elkaar worden.

gebruiker
bericht

bram_stuckinaday
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 juli 2003, 0:36 uur
Hmm... mooie beelden, bijzondere cameravoering. Alleen het verhaal ontwikkelde zich wat houterig en het recyclen van acteurs droeg niet echt bij aan de begrijpelijkheid... Mooie sfeer, maar het raakt me niet.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2003, 21:46 uur
Mooie beelden ja in dit epos over de Spaanse geschiedenis. Aardig acteerwerk, maar het verhaal wordt niet spannend genoeg verteld waardoor ie helaas vrij emotieloos blijft. Ook diverse onlogische dingen helpen de film niet.
Muziek van Alberto Iglesias is weer eens erg aardig. 3 sterren.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 april 2004, 17:06 uur
Mooie film, alleen zaten de familiebanden wat raar in elkaar,volgens mij kloppen die ook domweg niet!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 april 2004, 17:13 uur
93.9 schreef:

Ja, kon het ook allemaal niet meer zo goed volgen, en vanwege dat gespring in de tijd slopen er bovendien onlogische dingen in.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 augustus 2004, 12:43 uur
voorspelbaar(cliché's!), niet logisch, en houterig (haha ...).
ik heb niet veel zin om hier meer moeite aan te verspillen, ik had er meer van verwacht ...

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 december 2004, 21:33 uur
Erg mooie film juist, vind ik althans.

Ben nog geen echte Medem-kenner, heb recent Lucia y el Sexo gezien, wat zeer mooi is, maar ik vind ook Vacas zeer de moeite waard.

Een mooi, complex en rijk verhaal over twee familie's, toeval en lotsverbondenheid. Met de nodige aandacht voor de Baskische cultuur en met de nodige symboliek (de schilderijen).
Het verhaal is inderdaad wat warrig en lastig te volgen soms, wat betreft de personages, maar ik vind Vacas een liefdevolle, poëtische vertelling. De nodige donkere, surreële trekjes maken het voor mij extra de moeite waard.

Wat mij betreft dus geen tegenvaller. Het zou mij verrassen als Tierra en La Ardilla Roja even mooi zijn als deze film. Eerst maar eens Los Amantes del Circulo Polar en Basque Ball kijken binnenkort.

Een mooi debuut van Medem dus, al denkt blijkbaar niet iedereen daar zo over.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 december 2004, 22:55 uur
Ik vind het wel mooi hoor. En moet nu eerlijk toegeven dat ik elke scene nog kan herinneren. Dan is de film dus best wel briljant. Die Houthakscenes zijn toch écht wel uniek in de filmwereld. Kom op, ik verhoog naar 4*

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 december 2004, 12:41 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Zeer vreemd verhaal. Vooral de muziek viel mij op in zijn absurdheid. Het verhaal is eigenlijk betrekkelijk simpel afgezien van 'de pit' dan, wat een soort 'filosofische' twist in het verhaal probeert te stoppen. .
De film moet het echt hebben van zijn muziek, althans zo bleek.

De beelden met de houthakkers waren wel echt briljant vond ik. En het idee van in de ogen van de koe kijken en dit reflecterend op het oog van de camera had ook wel iets :) .

Ik moet toegeven dat ik de film nog niet echt snap, of hij valt gewoon niet te snappen.

In ieder geval een lekker vreemde, absurde film. Had wel iets. 4*

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 augustus 2005, 16:47 uur
Ik moet deze herzien om eerlijke stem te geven, als ik nu zou moeten stemmen zou ik een 3.5/4* geven denk ik. Maar denk dat ern og veel meer uit de film te halen valt

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 november 2005, 13:30 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Prachtige absurde film.

Het liefdes verhaaltje en 2 familie verhaaltje is op zich niet orgineel, maar de hele setting wel. Vroeger toen de wereld nog plat was, tussen 2 families op het platte land.
Je ziet ook niet meer dan de 2 huizen en het gebied ertussen in de film. (Op het begin na dan)

Briljant gefilmde scenes zoals de houthakkersscenes en de pit scene waar het jongetje boven de pit hing .
De houthakkersscene zal zeker in mijn top 3 mooist gefilmde scenes ooit komen. Maar er waren nog veel meer prachtige scenes: ook de koeien, zowel het schilderen als de ogen vond ik erg mooi.

Ook zo geniaal aan medem is dat hij de beelden in combinatie met de muziek tot iets hypnotiserends weet te maken en zo ook hele mooie spanningsbogen weet te creeeren. Hoewel dit totaal geen thriller is is de scene waar de jongen denkt dat de man de moeder heeft vermoord toch echt erg spannend door dde combinatie van muziek en sfeer.

Het acteerwerk is ook zeer goed, maar helaas heeft het film 1 nadeel waardoor hij niet de volle 5 sterren krijgt: het einde vond ik wat overdone en geforceerd , verder niks dan lof over de briljante regisseur _O_

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 februari 2006, 20:57 uur
Een van de mooie, beste en meest smaakvolle films ooit gezien.
In het voorjaar van 2004 pas voor het eerst mogen zien, maar denk nog regelmatig terug aan deze film!
Zit er aan te denken om eens een vakantie in Baskenland te boeken.
5 sterren!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 september 2006, 21:18 uur
Heeft iemand de boxset waar deze inzit? En zo ja, is het geluid 2.0 of 5.1?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 oktober 2006, 19:16 uur
Toch wel weer een heerlijke Medem. Je kunt duidelijk zien dat het één van z'n eerste is, een aantal momenten zijn nog net wat te simpel in elkaar gezet., lijkt het. Maar het verhaaltje sprak mij wel aan en is soms inderdaad hypnotiserend, zoals bij al z'n films.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 december 2006, 20:00 uur
Medem's eerste film is naar mijn gevoel toch net iets minder dan zijn latere werk.
Toch zitten ook in deze film enkele memorabele scenes die zo typisch zijn voor Medem. 3.5*

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2008, 14:02 uur
Heerlijke film van Medem weer,

Ik keek er eerst toch wat sceptisch tegenaan, aangezien de film zich afspeelt in de 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Gelukkig vult Medem voor zijn doen het wat ingetogen visuele plaatje op met veel excentrieke personages, vele onalledaags aandoende taferelen op het platteland zoals houthakwedstrijden en camerawerk waarbij hij zijn personages vanuit verschillende hoeken, objecten en dieren benadererd. Tel daarbij de vele aparte humor die het drama telkens in zijn houdgreep hield.

Vacas illustreert met name in de bosscenes al hoe Medem uit zou groeien tot een visuele magiër. Verder balanceren de personages in Vacas in een wereld die realiteit lijkt maar waar soms al wat sprookjesachtige, magische gebeurtenissen om de hoek komen kijken. Dit contrasteert lekker met de soms nogal vreemde, chaotische humor en vertelstijl die zich laat kenmerken door tijdsprongen waarbij de kijker niet uitgebreid wordt bijgepraat wie nou precies wie is.

Geweldige film dus die gelukkig veel meer is dan een simpele boerenvertelling. Hoogtepunt was het moment dat de camera inzoomde op wat paddestoelen, totaal onfunctioneel maar in vergelijking met de kinderen die aan kwamen rennen leken ze ineens heel groot. Fijne muziek ook. Met veel plezier kijk ik uit naar Medem `s nieuwste film Chaotica Ana. Eerst nog maar eens achter zijn documentaire aangaan. 4*

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 mei 2008, 22:28 uur
bram_stuckinaday schreef:

Nee, dat sloeg inderdaad nergens op. Het hielp ook al niet dat ik laatst precies dezelfde (niet al te overtuigende) acteurs in een andere Medem film zag.
Verhaal was nogal saai en de film moest het vooral hebben van wat mooi gefilmde scenes (houthakken) en wat grappig crea-Bea camerakunstjesgefröbel. Niet echt genoeg om een geweldige film te maken. Integendeel.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 mei 2008, 22:31 uur
kos schreef:
Je bedoelt toch niet die über-schattige Emma Suarez hoop ik. Echt charmant. Verder werkt Medem veel met Silke. Ook al zo'n prachtige vrouw... ,ehm actrice...

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 mei 2008, 22:38 uur
Emma Suarez is jummiejummie is Ardilla maar hier was ze gecast als veel te jong vlechtjesmeisje in een onzinnige rol. Doodzonde.

En die Carmelo Gómez is echt een rampzalige acteur.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 mei 2009, 11:11 uur
Prachtig en meesterlijk debuut van Julio Medem.
Medem is wat mij betreft zowiso 1 van de meest briljante Europeese regisseurs van dit moment.
Al zijn films zijn visueel prachtige liefdesfilms met een klein vleugje surrealisme.
Daarnaast past deze film in de traditie van prachtige Europeese plattelandsfilms (De Klompenboom, Los Santos Innocentes).
Betoverende film.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 september 2010, 22:26 uur
Indrukwekkende debuutfilm van Medem, met een poëtische, magisch realistische sfeer. Mooi uitgewerkt verhaal, rustig verteld. Visueel een lust voor het oog, met prachtig camerawerk. Hier en daar ook een aantal beklemmende, haast horror-achtige momenten. De sfeervolle soundtrack draagt flink bij aan de unieke sfeer. Op dvd ziet de film er prima uit; vooral het intense kleurgebruik komt beter over dan ooit.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 september 2010, 19:54 uur
Mijn vierde Merdem en de eerste die me niet wist te pakken. Het is zeker geen slechte film, integendeel; een zeer knap debuut waar zijn hand al zeker zichtbaar is; de omgeving is schitterend en sfeervol gefilmd (net zoals in zijn andere werk is de natuur oogverblindend). Maar waar bij zijn andere film de hartstocht en de symboliek mij helemaal meesleepte, bleef ik hier met een leeg gevoel achter. Ik weet vrijwel zeker dat het ook in deze film zit (diepere laag), maar ik kan het niet echt bevatten. Wel is de rol van koeien zeer uniek, het houthakken en het boerenleven met de families had ook wel iets. Een goede film zeker, maar doordat ik er te weinig van snap heeft het me niet echt kunnen raken. Toch nog een

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 november 2011, 8:33 uur
Mijn eerste Medem film. Kreeg hem van vriend te leen die hem voor mij selecteerde op mijn verzoek om "mooie landschappen '. Mooi rustig in beeld gebracht. Oogstrelend.