134.887 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.720 berichten | 4.929.232 stemmen

locatie: Films » Tommy (1975) » Info

Tommy (1975)

Alternatieve titel: Tommy by 'The Who'

Tommy (1975)
144 stemmen | gemiddelde 3,25
mijn stem:
16 jaar geweld angst drugs- en alcoholmisbruik grof taalgebruikVerenigd Koninkrijk
Muziek
107 minuten

geregisseerd door Ken Russell
met Roger Daltrey, Ann-Margret en Oliver Reed

Captain Walker is vermist geraakt in de Tweede Wereldoorlog. Kort hierna baart zijn vrouw, Nora, zijn zoon Tommy. Wanneer Tommy een jaar of tien is hertrouwt zijn moeder met Frank Hobbs. Als Nora en Frank op het punt staan hun liefde te consumeren stopt Walker hen, waarna hij vermoord wordt door Frank. Dit alles wordt gadegeslagen door Tommy, waarna hij blind, doof en stom is. Terwijl Nora en Frank op zoek gaan naar een manier om Tommy zijn zintuigen terug te geven, zoekt hij zelf naar dromen over zijn verloren vader. Rockopera van The Who.

Vanaf 24 mei te koop op DVD en Blu-Ray
» alle films die je binnenkort kunt kopen

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 juli 2002, 1:08 uur
De muziek maakt veel goed natuurlijk.
Toch liever de plaat.
** 3,5 op 5 **
Tony

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 december 2002, 16:53 uur
een van de weinige films waar ik de soundtrack van heb. verder niet veel om het lijf

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Tommy - the Movie (€ 13,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Tommy - the Movie (€ 15,99)
gratis verzending

Tommy - the Movie (€ 16,49)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 juni 2004, 9:19 uur
Visueel erg prachtig, muziekaal erg goed. Vindt alleen het acteerwerk van Oliver Reed onder de maat!

***1/2

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 24 augustus 2004, 12:13 uur
See me...Feel me...Touch me...Heel me...! :)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 juli 2005, 16:41 uur
Voor de 3e keer gezien, maar nu op DVD met mooi geluid. Muzikaal nog steeds erg leuk. Een Tina Turner als Acid Queen, Elton John met een te grote bril als de Pinball Wizard en natuurlijk het "See me, feel me" in vele verschijningen.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2005, 15:11 uur
Geweldige film. overwelmende rock, schitterende gastrollen. Ja dese staat zeker in mijn top 5

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 januari 2006, 21:37 uur
Dertig jaar geleden gezien en vond hem toen erg goed. Ken Russell is een grootmeester in barokke effecten. Zijn TOMMY was aanbeden en verguisd door de kritiek: voor de enen een monument van wansmaak, voor de anderen een waanzinnig briljante kijk op de popcultuur van de jaren zeventig.
"Diversity of opinion about a work of art shows that the work is new, complex and vital" (Oscar Wilde)
Hoe dan ook, ik vind Ken Russells MUSIC LOVERS nog indrukwekkender. Ik kijk uit naar een DVD release van dit absolute meesterwerk.
TOMMY krijgt van mij een 4 onder voorbehoud, ik moet die film dringend nog eens bekijken om een definitief oordeel te kunnen vormen. Destijds was ik overdonderd door Russell's audio-visuele brillance.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 februari 2006, 15:57 uur
Geweldige muziek natuurlijk, maar de Film was niet zo overweldigend als Pink Floyds "The Wall." Het deed me minder, terwijl beide verhalen eigenlijk over hetzelfde gaan; beide zijn ze hun vader kwijtgeraakt door de oorlog en zijn daardoor (direct of indirect) getraumatiseerd en in zichzelf gekeerd.

Toch erg mooi en ik heb geweldige herinneringen aan de tijd da'k deze Film zag :)!

Vier.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 mei 2006, 0:41 uur
The Wall is anders.
The Wall richt zich op de grimmige ineengedoken psyche van Waters.
Tommy is iets optimistischer en iets minder realistisch, een totaal ander verhaal!
Beiden verliezen inderdaad hun vader en beiden raken in zichzelf geleerd, maar je mag deze 2 films absoluut niet vergelijken.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 juli 2006, 12:18 uur
Mooi in beeld gebracht, geweldige psychedelische sferen. Ook hoe Tommy wordt gepest door Cousin Kevin of flipperkampioen wordt is prachtig gedaan. De zang is echter een heel stuk minder dan op plaat. Daltrey is in topvorm, maar de zang van Oliver Reed of Jack Nickelson bijvoorbeeld verre van goed. Daarom een lichte teleurstelling, het is tenslotte de zang waar het allemaal om draait. 3*

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 mei 2007, 14:17 uur
Hoewel ik de versie van The Who muzikaal gezien beter vind dat in deze film, is de film wel mooi gemaakt.
En ook de sound is zeer goed, gespeeld door The Who, met verschillende gasten, is de film een lust voor oog en oor !!
Het is 37 jaar geleden toen ik de film een eerste maal zag, en na al die jaren hem weer bekijken, nog steeds doet het me iets.. zulke filmen houden een mens jong...

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 juni 2007, 15:12 uur
héélijke muziek van the who! zoals altijd, die gouwe ouwe daltry en townshend toch...

als je er maar niet genoeg van kunt krijgen: 8 juni the who @ het sportpaleis te antwerpen!

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 september 2008, 15:04 uur
Nóg slechter dan de muziek. Als Keith Moon de meest normale acteur is dan klopt er iets niet :p

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 september 2008, 15:08 uur
tondeman schreef:
Als Keith Moon de meest normale acteur is dan klopt er iets niet :p

Klinkt mij als een geweldige aanbeveling in de oren... :)

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 oktober 2008, 21:22 uur
Het haalt het niet bij de studioversie van Tommy. ook de versie met het L. S. O. is een stuk sterker. Ik was aardig onder de indruk toendertijd. Maar ik het nu weer zie kan ik niet zeggen dat deze film tijdloos is. De studioalbum is dat zeker wel. Daar deze frisser, sprankelijker kinkt dan deze filmversie.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 november 2008, 16:52 uur
Pluspunt voor de originaliteit. De film lijkt meer op een grote trip. Er zat werkelijk geen verhaal in, alleen scènes aan elkaar geplakt die keer op keer helemaal nergens over gaan. Ann-Margrets overdreven gedrag en Roger Daltrey's starend gezicht begon op ten duur een beetje irritant te worden. Maarja, de muziek blijft geweldig!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 november 2008, 17:39 uur
Men klaagt wel dat deze versie muzikaal onderdoet voor de LP versie, maar The Who live was nog veel beter dan The Who in de studio. Desalniet te min een heerlijke film. Een lust voor het oog en een geweldige soundtrack.

Ik heb 'm op 4* staan, maar er zit denk ik nog minimaal een 0,5* verhoging in.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 november 2008, 18:13 uur
Zag laatst een stukje van de film met het nummer Pinball Wizard, een zingende-
Elton John achter de flipperkast, Roger Daltrey die iets teveel zijn best leek te doen om scheel te kijken en een publiek op de achtergrond. Zag er wel leuk uit, binnenkort eens even kijken al is het maar omdat ik de plaat zo goed vind.

Ennu, The Who live is inderdaad een waar feest. _O_

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 januari 2009, 16:40 uur
Rare film van een geweldig album. Hoogtepunt zijn de sterren die voorbij komen; Elton John, Eric Clapton, Tina Turner, The Who zelf (superrol voor Keith Moon! ;)) en zelfs Jack Nicholson!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 juni 2009, 23:15 uur
3.5 ondanks Elton John

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 februari 2010, 11:38 uur
Visueel overdonderend, en ook muzikaal zit de film sterk in elkaar, al haald de film het wat dat betreft niet met het originele album.

The Who! ^O^

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 juni 2010, 13:28 uur
Meer een film van Ken Russell dan van the Who. Unieke barokke, excessieve film, met veel symboliek. Bepaalde beelden herkende ik uit Women in Love, zoals het idealiseren van de natuur (nietige mens wordt puur in de grote natuur), de tunnel, de trouwring. De kritiek op de kerk en conformisten ligt er ook dik op. Russell vertelt heel wat zinnigs in deze film, maar doet dat wel op zijn eigen manier, en daar moet je van houden.

Ikzelf ben overigens geen fan van het album.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 augustus 2011, 22:26 uur
Tijdloos, nee flauwekul - maar, jeugdsentiment is dan wel weer het goede woord. AddictedToMovies zegt het goed: een rare film van een geweldig album. Hoewel ik dat geweldige album eigenlijk nooit meer draai - en ook niet mis. Het is toch allemaal wel een beetje erg jaren-70 - en ook daardoor dat ik het op geen manier tijdloos kan vinden. Want laten we wel wezen, dit is allemaal wel van heel ver voor de oorlog - en dan heb ik het over de eerste...

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 november 2011, 0:58 uur
Tommy blijft gewoon goed.

Tijdloos en niet tijdloos ineen.

jonge Jack N - ik bedoel maar...

YouTube - Go To The Mirror - Tommy (1975) - ft. Jack Nicholson [HQ]

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 mei 2012, 2:07 uur
De schoenen van Elton John vond ik eh... hoogstaand. Ann-Margret viel me ook goed mee.