134.886 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.398 berichten | 4.928.729 stemmen

locatie: Films » Povinnost (1998) » Info

Povinnost (1998)

Alternatieve titels: Confession, Confession from the Commander's Diary, Повинность

Povinnost (1998)
1 stem | gemiddelde 4,00
mijn stem:
Rusland
Drama
225 minuten (miniserie, 5 delen)

geregisseerd door Aleksandr Sokurov

Een groep Russische mariniers zit lange tijd op een oorlogsonderzeeër. De dagelijkse routines vormen een sleur, de kapitein heeft volop tijd om te mijmeren over zijn leven, zijn loopbaan en het lot van zijn land.

gebruiker
bericht

quote
4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 december 2004, 0:57 uur
Ik zou graag een verhaaltje plaatsen over wat ik me nog van de film kan herinneren, maar het is al lang geleden dat ik hem zag. Bovendien vertelt de iffr-site het zo mooi dat ik geen poging meer ga wagen:

Povinnost' is een lange, gedetailleerde film, geïnspireerd op de dagboeken van een kapitein van een oorlogsonderzeeër. De film bestaat uit vijf delen en is een onderzoek naar de gedachten en gevoelens van de kapitein, een soort monologue intérieure dus, of een cinematografische roman in monoloogvorm, over het leven van de kapitein, zijn loopbaan en het lot van zijn land, Rusland. Dit filmessay is nauwelijks een 'documentaire' in de gewone zin van het woord te noemen. De literaire vorm prevaleert op het scherm, de metaforische vertelling is ondergeschikt gemaakt aan de letterlijke woorden en beelden. Die beelden staan vrijwel nooit op zichzelf, maar zijn rechtstreeks verbonden met zinnen of woorden, soms zelfs via één enkel woord. Door middel van montage en een zorgvuldig samengestelde geluidsband probeert de filmmaker te breken met een naturalistische benadering van zaken, teneinde een innerlijke en persoonlijke waarheid te doorgronden.

Het is een soort 260 minuten durende mijmering, die veel van de kijker vraagt. Velen zullen het saai en eentonig vinden, maar ik vond het erg mooi.

quote
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 maart 2010, 16:27 uur
Is Confession ergens te krijgen op DVD? :)