134.886 gebruikers | 85.687 films | 31.044 regisseurs | 3.507.349 berichten | 4.928.689 stemmen

Heimat 3 - Chronik einer Zeitenwende (2004)

Heimat 3 - Chronik einer Zeitenwende (2004)
52 stemmen | gemiddelde 3,99
mijn stem:
Duitsland / Verenigd Koninkrijk
Drama
632 minuten (miniserie, 6 delen)

geregisseerd door Edgar Reitz
met Henry Arnold, Salome Kammer en Michael Kausch

Het verhaalt van dromen van Oost- en Westduitsers, van ontmoetingen en omhelzingen door vreemden, van ingrijpende historische veranderingen. Van de ongelooflijke beweging die in de mensen zelf op gang kwam. Oost-Berlijn, Leipzig, Dresden, maar ook opnieuw Schabbach, een idyllisch Hunsrückdorp aan de Rijn. Een mythisch beladen omgeving waar ook voor het kunstenaarsechtpaar Hermann Simon (Henry Arnold) en Clarissa Lichtblau (Salome Kammer) in hun liefdesnest, het Gunderode-huis, een nieuwe levensfase aanbrak. De Hunsrück waar na de Wende de Amerikaanse militaire bases geen rol meer speelden, de Amerikaanse gezinnen vertrokken en hun huizen ingenomen werden door Russischduitsers uit Kazachstan, Kirgizië of Siberië die samen met Oostduitse bouwvakkers het straatbeeld bepaalden, op zoek naar een betere toekomst. Schabbach, een dorp waar veler levenswegen zich kruisten.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 november 2008, 20:46 uur
Wel stom dat ze dan niet gewoon met het eerste deel beginnen.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 november 2008, 21:05 uur
Tja: het eerste deel is grotendeels in zwart wit, speelt zich af in een Duits boerengat en honderd jaar geleden, en gaat tergend traag vooruit. Niet meteen een kijkcijferhit, op het eerste zicht ;)

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 november 2008, 22:33 uur
Kijkcijferhit? Dat boeit ons toch niet beste freudje!

nou ja, toch maar opnemen dan.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 november 2008, 15:21 uur
Freud zou je mij kunnen vertellen wat ik heb gezien als ik gisteren heb gekeken? Ik snap dat ik Heimat 3 heb gezien maar was dit het eerste deel ervan of ergens midden in de 'serie'? Ik vond het overigens wel prachtige televisie, vooral dat leninbeeld achterop die takelwagen vond ik heel mooi. Ga dit maar is zsm aanschaffen. :)

Edit: na wat speurwerk heb ik volgens mij film 2 uit Heimat 3 gezien.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 november 2008, 13:52 uur
Kai schreef:

Edit: na wat speurwerk heb ik volgens mij film 2 uit Heimat 3 gezien.

Klopt! Maar wanneer komt nu het derde deel. Ik hoopte vanavond, maar het staat niet in de TV-gids.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 februari 2010, 10:29 uur
Van de drie series is Heimat 3 de enige dat er goed uitziet op een 50" plasmascherm. Gelukkig heb ik alle films op een normale TV gezien. 5 sterren.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 maart 2011, 21:17 uur
Heel mooi deel. Jammer genoeg wat kort vergeleken met de vorige. Dit keer gaat het over de jaren negentig en de zakelijkheid die het voortbracht. Postmodernisme en neoliberalisme en de ongemakken die ze veroorzaken bij de familie Simon en alle anderen die met ze in contact zijn gekomen (na de hereniging van Oost en West bijvoorbeeld). Met name de economische kant wordt belicht. Werkelijk schitterende fotografie zonder dat het opvalt en bijzonder intelligent script (althans dat denk ik).

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 mei 2011, 17:53 uur
Een tip voor de fans en alle mensen die van mooi uitzicht houden:

In het mooie stadje Oberwesel in Duitsland kun je het Günderodehaus nog steeds bezoeken, het huis van Hermann en Clarissa. Het ligt in het echt even prachtig als in de films, op een helling boven de Rijn één bocht voorbij de beroemde Loreley-rots. Ik ben er vorig weekend geweest, is absoluut de moeite! Als de zon schijnt kun je op het terras heerlijk genieten van het prachtige uitzicht, bovendien is er een gezellig restaurant :)

En nog een weetje: het huis zoals het er nu staat, was eerst een 200 jaar oude ruïne die ergens helemaal anders stond - Reitz en zijn crew hebben de ruïne verplaatst tot zijn huidige ligging, en die dan gerestaureerd zoals je in Heimat kunt zien.