132.210 gebruikers | 83.304 films | 30.189 regisseurs | 3.421.858 berichten | 4.775.698 stemmen

locatie: Films » Duel in the Sun (1946) » Info

Western / Drama
138 minuten

geregisseerd door King Vidor
met Gregory Peck, Jennifer Jones en Joseph Cotten

Scott Chavez, de vader van de halfbloed Pearl Chavez, doodt zijn vrouw en haar partner, nadat hij hen bij overspel op heterdaad heeft betrapt en wordt ter dood veroordeeld. Pearl reist naar de ranch van verre verwanten in Texas en wordt onthaald door haar tante Laura Belle McCanles en haar oudste zoon Jesse, die advocaat is. Pearl ontmoet vervolgens ook Jackson McCanles, de racistische eigenaar van de ranch en tevens senator. Vanwege een ongeval is Jackson gebonden aan een rolstoel. Dan maakt Pearl overdonderend kennis met de levendige, onweerstaanbare en 'womanizer' Lewton 'Lewt' McCanles, de jongste zoon van Laura Belle en Jackson. Jesse en Lewt worden ieder op hun eigen manier verliefd op Pearl en zij kan niet kiezen tussen beide broers. Vanwege een conflict met de spoorwegvertegenwoordigers, wordt de band tussen Jackson en zijn oudste zoon Jesse verbroken en wordt Lewt, vanwege aanslagen op de oprukkende spoorlijn gezocht door de sheriff. Pearl voelt zich steeds meer lichamelijk tot Lewt aangetrokken, maar door het onvoorspelbare gedrag van Lewt kan het voor beiden eigenlijk niet goed aflopen.

gebruiker
bericht

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 november 2003, 16:00 uur
Titanic had Pearl Harbor,

Gone With the Wind had Duel in the Sun.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 maart 2008, 23:41 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Over-acting van Jennifer Jones; te veel naar GWTW gekeken. Hoogstwaarschijnlijk gecast door producer en toenmalige echtenoot David O. Selznick

En irritante "goof": In de showdown rijdt Jennifer Jones te paard ZONDER rode lippenstift, maar tijdens 2 close-ups gedurende de schietpartij, heeft ze rode lippenstift op.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 september 2010, 13:03 uur
Ooit als jochie op duitsland gezien. kan me er nix meer van herinneren alleen dat peck erin gespeeeld heeft. Maar eens kopen op dvd, hij hoort wel in mijn westerncollectie thuis.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 september 2010, 21:42 uur
louie schreef:
Zat. 11 sept. a.s. op BBC2, vanaf 15 uur 25.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 september 2010, 17:47 uur
Net als louie kon ik mij ook bijna niets meer van deze film herinneren.
Maar vanmiddag was hij dus op BBC TV te zien, en maakte ik daar ook dankbaar gebruik van.

Gelukkig beschikt de BBC over een uitstekende filmkopie die recht doet aan dit weelderig gefilmde western-epos.
De makers van dit liefdesdrama in western setting wisten wel raad met kleuren en fraaie shots.
Soms ook wel wat kitschig, met gebruik van geschilderde luchten en andere matt paintings.
Alsof Arizona niet al genoeg fraais te bieden had als decor van de film.
Maar er valt visueel echt wel heel wat te genieten.

Peck speelt uitbundiger dan ik ooit van hem gezien heb.
Maar helaas is de grote domper in het geheel de over-acterende Jennifer Jones.
Zonde van een een dure film als deze dat hij zijn uitwerking mist door een falende hoofdrolspeelster.
Een van de paarden speelt zelfs beter dan zij het doet...

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 september 2010, 19:58 uur
Brix schreef:
Net als louie kon ik mij ook bijna niets meer van deze film herinneren.

Maar helaas is de grote domper in het geheel de over-acterende Jennifer Jones.
Een van de paarden speelt zelfs beter dan zij het doet...
Ik heb de DVD gehad, maar snel weer doorverkocht. Over-the-top Jennifer Jones is de grote spoiler; een mis-cast van jewelste; en zeker niet niet alleen vanwege wel-geen-wel-geen rode lippenstift in de showdown. Jammer, met een andere actrice zou dit een uitstekende film geworden zijn. Heb vandaag ook maar niet opnieuw gekeken.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 september 2010, 20:17 uur
Dogie_Hogan schreef:
Jammer, met een andere actrice zou dit een uitstekende film geworden zijn.

Hoewel ik het met je eens ben dat Jones de grootste stoorzender is (in andere rollen vond ik haar ook al matig, maar dit is gewoon een belachelijke miscast), denk ik niet dat Duel in the Sun ooit een goede film had kunnen worden. Daarvoor is het teveel onzinnige kitsch. Het script en dan met name de dialogen zijn erg zwak. Hoewel er visueel zeker mooie momenten inzitten (twee vliegende cameramomenten springen eruit), is het allemaal overdreven. En ook het drama is zo dik aangezet dat het gewoon onbedoelt grappig wordt. De bijrollen van Cotten, Barrymore en Gish zijn opzichzelf niet slecht, maar de drie acteren in zo'n verschillende stijlen dat het vreemd werkt. Alleen Peck kon ik, voor de verandering, wel waarderen.

De film is echter niet zonder zijn momenten. Sommige overdreven scènes werkten op een vreemde manier. De zowel beroemde als beruchte finale is te idioot voor woorden, maar ergens ook weer hypnotiserend. En ik heb wel een zwak voor het kleurgebruik zoals in deze film. Echter, dat Selznicks roemruchte ego hier te ver misschoot is ook duidelijk, want een van de betere westerns is het niet. Wel een van de vreemdste.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 september 2010, 1:42 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Het einde het heeft een melodramatisch soap gehalte ja.
Ontroert ook geen moment doordat het er zo dik bovenop ligt.
Het zou in ' Colorado Territory' (1949) nog eens dunnetjes worden over gedaan, maar oneindig veel indrukwekkender.

Alleen voor de kleuren, enkele opnamen, en de paarden zal ik de film nog wel eens opnieuw bekijken.
Wellicht met de 'fast forward' toets van de afstandsbediening bij de hand.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 januari 2011, 16:27 uur
Een film vol vervelende mensen met irritant gedrag, hysterische overacting van Jones, en Cotten die nergens uit de verf komt, alleen Peck en Barrymore waren nog om aan te zien.
Vooral de eerste helft is niet om aan te zien, gelukkig werd het daarna wel een stuk beter met wat meer boeiende scenes en iets meer gevoel.

Er is destijds nogal nog veel over te doen geweest http://nl.wikipedia.org/wik...
De producer en Jones hadden een affaire met elkaar tijdens de film terwijl ze allebij getrouwd waren.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2011, 11:50 uur
Romance en passie zijn de hoofdingrediënten in deze western met "Carmen" Jennifer Jones in een rol die voor haar tijd flirt met het goede fatsoen en ook Gregory Peck in een voor hem ongewoon gedoe.
Al bij een goede film die op enkele onhebbelijkheden na, zoals het melodramatisch einde, toch wel inhoudelijk en ook visueel genietbaar is.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2011, 12:06 uur
29 april 2011: De BBC had op hun 1e net de royal wedding en gelijktijdig op 2e net deze Western.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 januari 2012, 15:57 uur
Ondanks ik deze western in bezit heb, zoek ik hem niet meer op.
Wat ik me ervan herinner is langwijlige trage en te lange dialogen .
Staat onder A western , denk alleen om de lengte.
Vergis ook met de titel Duel at Diablo 20 jaar later, die was beter.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 januari 2012, 18:51 uur
Vanmiddag proberen te kijken op BBC2, maar wat een slecht beeld, voortijdig tv maar uitgezet. Ooit de DVD gehad, en het beeld daarvan was aanzienlijk beter. DVD al snel verkocht, omdat ik dit, evenals Madmax1, geen A-film vond. en dan heb het nog niet over de hysterische over-acting Jennifer Jones.