134.870 gebruikers | 85.643 films | 31.031 regisseurs | 3.506.755 berichten | 4.927.679 stemmen

locatie: Films » Summer of '42 (1971) » Info

Romantiek / Drama
103 minuten

geregisseerd door Robert Mulligan
met Jennifer O'Neill, Gary Grimes en Jerry Houser

Hermie en z'n vrienden zijn pubers en geobsedeerd om maar zo snel mogelijk met een meisje naar bed te gaan. Terwijl de oorlog woedt en de man van de mooie Dorothy terugkeert naar het front, ontstaat er een volwassen romance tussen Hermie en Dorothy.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 mei 2003, 18:27 uur
Heel aardige film over opgroeiende pubers [het genre wordt 'coming of age' genoemd, en dit is een mooi voorbeeld].

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 mei 2003, 18:52 uur
Ik weet dat ik deze film als puber zag en erg onder de indruk was. Je moet er wel een romaticus voor zijn denk ik, maar zijn we dat allemaal (stiekum) niet?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 mei 2003, 18:55 uur
Jij en ik komen er voor uit, Stephan...

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 mei 2003, 18:58 uur
Ik ook, heerlijk he?

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 mei 2003, 19:03 uur
hugohei schreef:
Jij en ik komen er voor uit, Stephan...

Wat doe je vanavond Hugo?
...
;-)

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 september 2006, 20:26 uur
SUMMER OF 42 is ook een film die bij bij erg in de smaak valt. Jammer genoeg nog steeds niet uit Regio 2.
Het wordt hoog tijd....

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 december 2006, 20:11 uur
Heb hem dan maar gekocht Regio 1 bij Amazon.
Het romantische weemoedige verhaal van de liefde van een adolescent voor een jonge vrouw (een erg knappe Jennifer O’Neil) die haar man verloren heeft aan het front.
Robert Mulligan heeft de adolescentieperiode met de angstige nieuwsgierigheid, onzekerheid en onhandigheid op seksueel vlak op een subtiele manier in beeld gezet. Hij tekende deze delicate leeftijdsperiode vanuit een 45-jarige man die met nostalgie terugblikt in het verleden op de zomer van '42, toen hij het kind in hem voor altijd verloor. In tegenstelling tot zijn vriend die op een soms grove, provocerende manier meer bekommerd is om de vrijtechnieken dan om menselijke gevoelens, gebeurt de initiatie in de liefde bij hem met verwarrende emoties van troost, tederheid en bewondering.
Ik vermoed dat velen in die prent wel iets zullen herkennen van hun eigen verwarrende adolescentiegevoelens en -ervaringen. Andermaal een parel van kineast Mulligan.
Warm aanbevolen.
*5*

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 juni 2008, 11:42 uur
Mooie rol van O' Neill.
Destijds veel op televisie te zien, "sweet as sugar".
Zwoele beelden ook, kan ik me herinneren.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 juni 2008, 13:12 uur
Wie weet of deze film uit is liefst met Ned subs?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 oktober 2008, 22:03 uur
stinissen schreef:
Wie weet of deze film uit is liefst met Ned subs?

Ik heb de deze R1 Stinissen.
Er zijn Engelse en Franse ondertitels.
Bij mijn weten is alleen deze verkrijgbaar.
Dus helaas geen Ned. subs.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 februari 2009, 23:26 uur
Die heb ik nou ook.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 februari 2009, 11:13 uur
Mooie film! Ik heb deze film op DVD met nederlandse ondertiteling (door iemand gemaakt en onder de film gezet). Mooie film die eigenlijk alle opgroeiende tiener(jongens) zouden moeten zien;)
3,5 ***

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 november 2009, 20:27 uur
Ben al een hele tijd opzoek naar de film "Summer of 42", met Nederlandse ondertiteling. Weet iemand waar ik deze dvd (of video) kan bestellen?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 september 2010, 0:17 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Mooi en rustige coming of age film over een sympathieke jongen die valt op een vrouw die alleen aan het strand woont nadat haar vriend/verloofde? opgeroepen werd door het leger en vervolgens overlijdt.

Om de film luchtig te houden zijn er de puberale vrienden van Hermie geïntroduceerd en die zorgen dan veelal voor erg leuke momenten in de film. Alleen de rol van Benjie kwam soms erg irritant over.
De romance tussen Hermie en Dorothy is subtiel uitgewerkt, maar vooral ook heel aandoenlijk en met veel gevoel.

Juist die mix van de onvolwassendheid bij de vrienden en de weg naar volwassenheid bij hoofdrolspeler Hermie maken Summer of '42 een zeer aangename kijkervaring.
Tel daarbij het heerlijk zweverige sfeertje, romantische muziek en het prachtige eiland waar het verhaal zich afspeelt bij op en je hebt een prima coming of age film.

Dikke 3,5* (iemand misschien een tip voor nog meer goede Mulligan's? Ik ga zelf ook verder op zoek)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 september 2010, 17:29 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Wat me eigenlijk als eerste opvalt bij deze film is wel dat hij nog maar 27 stemmen telt hier op mm, toegegeven dat ik de film ook niet had tegen gekomen voor dat ik The Shining gezien had, deze film komt daar even in voor ;)

Maar goed, nu over de film zelf:
Vond de film gelijk al sterk beginnen en door een krachtige maar korte voice over en natuurlijk de mooie locatie waar de film plaatsvond was ik bijna gelijk al in de film.
De rol van Dorothy is erg mooi vertolkt door een erg mooie Jennifer O'Neill, ze geeft haar personage veel warmte mee en lijkt helemaal in haar rol op te gaan.
Ook Gary Grimes acteerde goed als een onzekere puber, de enige die ik in deze film een beetje misplaatst vond was Oliver Conant als Benjie, hij voegde vrijwel niks toe aan het geheel en viel behoorlijk buiten de groep.

Is iemand anders al opgevallen dat je de moeder van Hermie alleen hoort maar nooit ziet? haar stem lijkt ook pas later onder de film te zijn gezet, let maar eens op de scene waar Hermie al ver weg is van zijn huis maar zijn moeder nog steeds duidelijk hoort praten.

Het einde van deze film was ook erg mooi gedaan en voelde realistisch aan.
Wel jammer vond ik dat we de voice over alleen in het begin en het einde hoorde, van mij had de voice over best wat vaker terug mogen komen.

Kortom: een mooie hartverwarmende film die soms wat traag overkomt maar voor een film van bijna 40 jaar oud nog goed de tand des tijds heeft weten te doorstaan.

4 sterren.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 maart 2011, 22:19 uur
mooie coming of age film. liefde mag er altijd

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 maart 2011, 18:20 uur
Vond dit toch wel erg belegen en flauw. Dat komt niet zozeer door het onderwerp en de setting, die ik beiden geweldig vind, maar wel door het flauwe acteerwerk (vooral van zijn vrienden). Daardoor ligt de nadruk te weinig op het melancholische en naar het einde toe trieste/romantische verhaal van Hermie en Dorothy.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 mei 2011, 23:56 uur
Ik heb deze film in de jaren 70 gezien en in die tijd was het een hele goede film. Je kan een film in dit genre niet gauw vergelijken met de films die men tegenwoordig maakt . Bedoeld voor verwende ogen gemaakt met een miljoenen verslindende sfx en reclame campagne dat daarna het tienvoudige moet terug verdienen en ook nog eens liefst met Oscars beloond,
Nee, deze film is een klassieker! Je voelt het verdriet en de eenzaamheid als rode draad door de film. Prachtig weergegegen en voor een zeventig-jaren film een topper!