134.870 gebruikers | 85.642 films | 31.031 regisseurs | 3.506.750 berichten | 4.927.678 stemmen

The Mortal Storm (1940)

Mortal Storm, The (1940)
19 stemmen | gemiddelde 3,50
mijn stem:
Drama
100 minuten

geregisseerd door Frank Borzage
met James Stewart, Margaret Sullavan en Robert Young

De familie Roth leidt een rustig leventje, in een klein dorpje in de Duitse Alpen. Wanneer de Nazi's aan de macht komen blijkt de familie hier geen eensgezinde mening over te hebben. Familievriend Martin Breitner ziet hoe het oprukkende fascisme de familie verscheurt.

gebruiker
bericht

quote
4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 juni 2007, 12:07 uur
Deze film (met één van mijn lievelingsacteurs, James Stewart) geeft perfect de situatie weer van vlak voor de oorlog tot bij het vreselijke uitbreken ervan. Vreemd dat een fascistische partij het zo ver kunnen schoppen heeft. De prent wordt duidelijk getoond vanuit het linkse standpunt, en zo hoort het ook voor films die over de opkomst van de Nazi's gaan. Er wordt prachtig in geacteerd, het verhaal is zeer realistisch en de regie is simpelweg goed gedaan. 4.5 sterren.

quote
4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 november 2008, 1:36 uur
De Tweede Wereldoorlog was net begonnen toen deze film werd uitgebracht. Het onheil dat nog vijf jaar over de wereld zou woeden staat er haarscherp in aangekondigd. Fijnzinnig, ontroerend en beklemmend geeft The Mortal Storm weer waar blind fanatisme toe kan leiden. Jimmy Stewart schittert, in een soort rol waar hij in die jaren in grossierde. Ook in Call Northside 777 en Mr. Smith goes to Washington bijvoorbeeld speelde hij de gewetensvolle kleine man die tegen wil en dank wordt geroepen te strijden tegen onrecht. Ook hier speelt hij weer prachtig onderkoeld - hoe zou je geen fan kunnen worden. Voor de Twentse kijkers is The Mortal Storm alleen al aardig vanwege de originele uitvoering (weliswaar in Engelse vertaling) van het 'Twentse volkslied' als drinklied op tekst van Goethe...