134.862 gebruikers | 85.575 films | 31.015 regisseurs | 3.506.213 berichten | 4.927.063 stemmen

Underworld U.S.A. (1961)

Underworld U.S.A. (1961)
11 stemmen | gemiddelde 3,45
mijn stem:
Drama / Misdaad
99 minuten

geregisseerd door Samuel Fuller
met Cliff Robertson, Beatrice Kay en Dolores Dorn

Een man ziet hoe zijn vader door gangsters wordt vermoord. Jaren later sluit de man zich aan bij diezelfde gangsters om wraak te nemen op zijn vader.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2010, 14:34 uur
Schitterende film noir van Fuller!

stinissen
(crew)
avatar van stinissen
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2010, 18:16 uur
Jammer dat deze film niet echt bekend is bij MM.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 mei 2011, 2:24 uur
Bikkelhard melodrama van Fuller. Liefhebbers van hedendaagse gangster flicks zoals Scarface en The King of New York zouden deze film eens moeten zien. Niet dat Underworld U.S.A. zo vooruitstrevend is op alle vakken (montage is wederom slordig), maar door de compromisloze stijl van Fuller, voelt de thematiek nergens verouderd aan.

Bepaalde scènes stralen een soort onverklaarbare magie uit: hoogtepunten op vlak van drama, passie, spanning en meedogenloosheid worden behaald. De uitzonderlijk levendige cinematografie zet dit sterk in de verf. Ook de personages zijn stuk voor stuk erg geloofwaardig.

Helaas is het scenario te warrig om het geheel als meesterwerk te kunnen bestempelen en verliest de film naar het einde toe tempo / ritme. De tragische finale is echter wel weer zeer memorabel.