menu

Hier kun je zien welke berichten Erwinner als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Adventureland (2009)

3,0
Best aardig dit, kijkt lekker weg maar helaas met té veel knelpunten.
Had zelf het meeste moeite met de voorspelbaarheid en de duffe camera regie. Er zaten best erg leuke stukjes tussen waardoor ik er nog nét met een voldoende mee weg kan komen.
Ook jammer dat men niet méér gedaan heeft met de kermis, door er meer rust en sfeer in te gooien, 't ging soms iets te gehaast allemaal.
Veel terug komende plekjes op de kermis (had diverser gemogen), een matige cast naast Jesse Eisenberg en Kristen Stewart, en tenslotte een gruwelijk smaakloze soundtrack, al zal dat laatste wel persoonlijk zijn.

3.1* Vaak leuk, soms erg slecht.

Ai no Mukidashi (2008)

Alternatieve titel: Love Exposure

5,0
Echt nooit gedacht dat een 237min. film in mijn top 10 zou kunnen nestelen. Al moet ik wel toegeven dat er een klein dipje in zit, maar is te kort om daar over te zeuren. Zou natuurlijk ook aan mijn concentratie liggen, het gevaar van een lange speelduur. Gelukkig maakt de vlotte montage met de talloze wendingen alles meer dan goed.
Vond vooral het drama element sterk uit de hoek komen, maar toch ook daar iets te ver doorgevoerd. Ik geloof ook dat ik het met de meeste recensie's behoorlijk eens ben en voorlopig niet weet daar iets aan toe te voegen. En waarom geen 5.1 audio? Ik blijf kritisch, temeer dit zo'n ongelovelijke unieke film is en hem graag in mijn top 3 had willen zetten.

Al met al, een verbluffende filmervaring.

All Quiet on the Western Front (1930)

3,0
Aardig, zeker voor zijn tijd.

Het eerste uur was toch wel het minste gedeelte van de film, kreeg er iig steeds minder zin in. Toch maar doorgezet...
Je moet tegen onervaren acteurs heenprikken ander wordt het niks.
Althans, zo kwamen sommige scholieren op mij over, alsof dit hun eerste filmervaring was.
Totdat de gevechten tevoorschijn komen op het slagveld, dan wordt het pas écht interessant om te zien hoe ze dit filmen. Heel leuk gedaan alleen jammer van de versnelde beelden, dat is wel grappig bedacht maar natuurlijk niet professioneel.

Toch kon ik wel enige sympathie vinden voor dit spektakel stukje.
Naarmate de film vorderde werd het steeds leuker, spannender en het leek wel of de jongens er steeds meer zin in kregen.
Een hoop clichématigheid blijft natuurlijk altijd op de loer liggen maar ook daarin is het aardig geslaagd.

Visueel dus soms erg goed afgewisseld met matigheid, vooral toen ze aan het schuilen waren en gebombardeerd werden, dat was niet erg mooi helaas.

Om het kort samen te vatten; Heel matig begin, met een sterke comeback in het 2e gedeelte.
De 2* die ik verwachtte werden dus omgezet naar een sympathieke
3.5*.

Leuke meevaller!

Alvin and the Chipmunks (2007)

3,0
Vermakelijke film, zeer goede animatie van de knabbelaars en een
grappig verhaaltje eromheen.
De muziek gaf natuurlijk een extra meerwaarde vanwege de grappige stemmetjes.

Wat wil een kind nog meer!

Amantes del Círculo Polar, Los (1998)

Alternatieve titel: The Lovers of the Arctic Circle

4,0
Grappig al die meningen over toeval.

Het toeval zat bij mij grotendeels niet in de weg, maar het ik kan niet ontkennen dat ik tijdens het kijken, naarmate de film vorderde, het toeval, de gluiperige spanningen wel in de weg zat. Het maakte de film daardoor iets te voorspelbaar, wat niet had gemogen, zelfs lichtelijk storend was en niet realistisch overkwam.
Met toeval valt in veel gevallen alles op z´n plek en krijgt het daardoor een sprookjesachtig bijsmaakje.
Neemt niet weg dat de opzet een redelijk genot was om te aanschouwen en er tevens weinig minpunten te ontdekken waren.
Mooie achtergrondmuziek, sterke personage wisselingen, een dijk van een sfeertje en mooie plaatjes zijn de beste ingrediënten die voor een mooi film avondje zorgden.

Rest mij alleen nog even twijfelen tussen een 3,5* of 4,0* waar ik met de vorige Medem film toevallig ook al last van had. Maar het smaakt wel naar meer.

Amants du Pont-Neuf, Les (1991)

Alternatieve titel: The Lovers on the Bridge

4,0
Verdulleme, wat is hier aan de hand? Oke, ik heb hem ook nu pas gezien sinds gisteren, maar dit pareltje moet maar eens meer bekeken worden! Niet voor iedereen weggelegd trouwens, kijk maar naar de statistieken. In Aug. 2005 op Tv, waarop het gemiddelde met 0.4 daalt! Deze film moet weer zo snel mogelijk terug naar 3.9*.

Ben het helemaal eens met de recensie van Maxcomthrilla, van boven tot onder.
Ik kakte ook na een half uur een beetje in na een ontzettend sterk begin met die debielen in dat gehucht. Maar wat daarna gebeurde is met geen pen te beschrijven...Even kijken of het met het toetsenbord lukt. Nee, doe ik niet, ga maar lekker kijken, de verrassing is er eigenlijk al vanaf als je dit leest, want dan ga je er natuurlijk op wachten.
Ik zakte dus in en vervolgens dacht ik ; Woooow, de tranen sprongen uit m'n ogen! Dit is de allemooiste scene die ik gezien heb! Nu doe ik Dolls en nog een aantal andere films tekort, mja, 't moest er effe uit...En wat dáárop weer volgt is hilarisch.
Eigenlijk had ik een heel ander soort film verwacht, en nu snap ik waarom men deze regisseur kiest voor Tokyo! (2008) , 3 klasbakken dus!

Zal mijn 4* nog even verklaren. Iets meer muziekscore had perfect in dit sfeertje gepast. Alhoewel het nu ook niet slecht was.
Het is een dromerige film met wat mindere momenten, tenminste, volgende keer eens op een middagje bekijken, mischien helpt dat.
De hoofdpersonen zijn contact gestoorden, inlevingsniveau is niet alledaags.
Voorlopig 4 vuursterretjes dus.

Verder is dit ver verwijderd van alle cliché's die er bestaan en het blaast je simpelweg van je stoel om vervolgens weer met beide beentjes,op het stoeltje weg te dromen.

Ga dit zien!

American Beauty (1999)

4,0
Ook maar eens herzien.

Stond te boek met een 4.5* toen ie net op Dvd uit was. Moet zeggen dat het begin me allemaal best tegenviel want het barstte maar niet uit z'n voegen, de verwachtingen lagen iig hoger. Gelukkig kroop de film langzaam uit z'n dal en er zijn een aantal hoop leuke dingen die dit tóch wel boven de middelmaat doet uitstijgen. Die diepe indruk van toen wordt, mede door het begin, toch niet helemaal waargemaakt. Desalniettemin nog steeds een fijne film met verder weinig mankementen.

4.0*

Amour à Taire, Un (2005)

Alternatieve titel: A Love to Hide

3,0
Filmpje die vooral het in het begin tot aan de 70 min. indruk maakt.
Wat daarna allemaal volgt zit zo vol met cliche's en hebben we nu al zo vaak gezien maar dan nu, met homo's op de set.
Ik vind het allemaal prima want het begon zo veelbelovend, maar om daarna weg te zakken in een veel te moralistisch toontje doet me geen deugd.
De setting was prima, veel goede (voor mij) onbekende acteurs en actrices die dit uitgemolken verhaaltje nog enigszins op de been hield.
Helaas wisten die zelfde acteurs vast niet dat er te pas en te onpas overal een melancholisch muziekje door de zaal dendert. Zonde.
Volgens mij hoorde ik het ook nog bij de martelingen (kan ook een vorige echo zijn geweest ) . Fijn hoor zo'n sound director die alles verknald.
Ondanks dat ik nog wel iets met het verhaaltje en de acteurs kon doen, heeft het totale plaatje geen diepe indruk op mij gemaakt.
Nadeel is ook de korte speelduur, het kwam toch wel afgeraffeld over want het tempo van de gebeurtenissen lag na de 70 min. te hoog. Er werd teveel opgestapeld en dat alles verpakt zonder verassingen.

En ondanks alle minpunten heb ik niet onnodig veel uit mijn neus lopen eten en heb ik me ook niet zo druk lopen maken als ik hierboven opnoemde. Maar het zijn te dik aangelegde gemiste kansen die dit prentje afhouden van een mooie score.

Anrakkî Monkî (1998)

Alternatieve titel: Unlucky Monkey

4,0
en het geeft bijna een hallucinant effect aan de film

Sabu combineert in deze scène al het mogelijke - humor, paranoia, schuld, angst, fantasie, zelfhaat, hallucinatie

Zeker weten! Een ongelofelijk "zuig effect" zit in hier in. Iedere scene is daarnaast verrekte onvoorspelbaar waardoor ik het gevoel heb iets volslagen unieks gezien te hebben. Wat me opviel was dat met het audio visuele gedeelte knap werd gespeeld met de akoestiek waar in zij zich bevonden. Harde regen, lawaai van voertuigen en weet ik veel wat nog meer. Het gaf een gevoel of je er middenin zat en dat daardoor het hallucinatie effect versterkt werd. Het script zat overigens behoorlijk overzichtelijk in elkaar waardoor je nergens uit het verhaal werd gehaald. Keihard genieten gewoon!

4.0* met uitzicht op méér denk ik.

Any Way the Wind Blows (2003)

4,0
Wat een pracht productie! Wat kan ik genieten als een film op deze wijze gemonteerd wordt, zomerachtig filters, fijne briesjes, snelle montage en niet te vergeten een zeer toepasselijke soundtrack die echt geweldig is! De soundtrack moet snel gescoort worden.
(Iemand die hem toevallig kwijt wil?)

De film begint wat verwarrend, wat wil je ook met al die verhaallijnen.
Maar dat geeft niets want je kunt gewoon lekker de sfeer opsnuiven en genieten van alles wat ik daarnet opnoemde.
Ik was wel bang of de 120 min. mij gekluisterd aan de buis kon houden met al die persoonsverwikkelingen en perikelen die soms nergens toe leiden.
Een heerlijke film is meestal te kort en daarom was het jammer dat de film alweer was afgelopen. Toch lijkt me dit een film die je zo effe op kunt zetten, af en toe een blik erop werpen en dan weer een appel eten of zoiets dergelijks.

Kortom zet een zonnepet op, smeer je in en trek je slippers aan.
Zet daarbij 2 ramen tegenoverelkaar wijd open en je waant je in het o zo gezellige Antwerpen!

Een dikke 4* voor het vermaak en plezier!

Arizona Dream (1992)

4,0
En de 142 minuten vlogen onverwacht om.

Langdradig is iets als er weinig opzienbarende gebeurtenissen in lange scene's voorkomen, is hier verre het geval van. Het zit boordevol met karakter ontwikkelingen, grappige wentelingen, moordneigingen, haat-liefde momenten, humor, grappige dialogen en avontuurlijke uitdagingen.
Sfeer is hier ook een belangrijk aspect, broeierig, net zoals het hele onderhuidse spel van de belachelijke goede rolbezetting, waarin hun spanningen met veel diepgang worden neergezet, en de uitwerking daarvan fenomenaal uitgelicht wordt.
In het begin leek het er even op dat Johhny Depp weggespeeld zou worden door Vincent Gallo, gelukkig had Gallo een beperkte rol en speelde Depp verder met zijn bekende maniertjes wat in deze film simpelweg werkte.
Verder ook veel gekheid gezien met J.Lewis, F.Dunaway en niet te vergeten Lili Taylor, allen genadeloos op dreef.

Top vermaak van een bekende regisseur die ik voor 't eerst mocht bewonderen in Arizona en zijn volgende films liggen gelukkig al klaar.

Een hittebestendige 4* die uit z'n voegen barst wat mij betreft.

Assault on Precinct 13 (2005)

3,0
Vond de hele cast zwak, E.Hawke was redelijk maar die figuren daar omheen speelden best slecht. Fishburne was niet onaardig, wel aan de matte kant.
Vond het verhaaltje wel grappig, daar ik het origineel niet ken, had ik misschien beter die versie moeten kijken. Alleen is dat nu te laat.

Net aan een 3.0*

August Rush (2007)

4,5
Ook in ben geraakt door deze bloedmooie film. Goede muziekscore,
hele mooie shots en niet te vergeten zeer mooie muziekeffecten.
Zeer geloofwaardige acteurs met onderhuidse spanningen.

Dit is ook echt zo'n film die ik niet snel zou kijken, maar hij lag toevallig op mijn pad en ik kan zowaar geen minpunten ontdekken.

Verder lees ik hierboven dat het een prachtig sprookje is.
Dit is dan wel een sprookje wat evt. echt kan gebeuren.

Wonderen bestaan!

Aura, El (2005)

Alternatieve titel: The Aura

4,0
Onderhoudende strakke film.

Sterk verhaal, misschien niet helemaal origineel. Wel met veel toegevoegde waarde uitgevoerd. In 1e instantie is het verhaal niet eens zo belangrijk maar wel de mystiek achter de hoofdpersoon die indrukwekkend wordt neergezet. Daanaast veel lange uitgestrekte shots die passeren en ook echt indruk maken maar soms ook iets te lang zijn. Soms dwaalde ik af.
Daar waar een aantal regisseurs het tempo laag houdt tot aan het einde, kiest deze regisseur voor een opbouwende film met een aantal geweldige aktie scénes die echt gaaf zijn. Maar je hoeft ook geen aktie film te verwachten. t' blijft een psychologische thriller met veel rustpunten.
Langzaam maar zeker wordt je steeds meer ingezogen in het kat en muis spelletje, dit keer geen gruize muis.

Geniaal einde ook!

Avalon (2001)

Alternatieve titel: アヴァロン

4,0
Yes, mooie stylistische film die mooi wordt afgewisseld met mooie lange stiltes en een bloedmooie soundtrack, ben benieuwd hoe de cd soundtrack zich verder ontwikkeld. Iets om naar uit te kijken.
Het rustige sfeertje was indrukwekkend, maar wel lastig om je gedachten soms vast te houden, dat houdt dus in dat de film me niet helemaal wist vast te houden. Vooral naar het einde toe werd dat lastig. Neemt niet weg dat ie me ineens weer kon vastpakken.
Een tikkeltje meer suspense zou de film nog meer goed doen.
Het verhaal is niet zo ingewikkeld gelukkig, want dan ben je daar weer te veel mee bezig en dat was denk ik niet de bedoeling van de film.

Toch is dit duidelijk wel een film die je in de juiste omstandigheden moet bekijken. Dus groot scherm, stevig geluid en niet te laat bekijken. Gewoon fris er voor gaan zitten en proberen te genieten van de special effects en de mooie stiltes.

Dikke 3.5* voorlopig.