menu

Hier kun je zien welke berichten Dievegge als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Bedrag - Seizoen 1 (2016)

Alternatieve titel: Follow the Money

5,0
Puur afgaande op de namen van grote Deense acteurs wilde ik dit wel eens een kans geven. Het blijkt een beklijvende financiële thriller die een inkijk biedt in het wereldje van de witteboordencriminaliteit. Gevestigde acteurs als N. L. Kaas en T. B. Larsen doen hun reputatie alle eer aan. Natalie Madueño als de bedrijfsjuriste is een revelatie.

Het mooie is dat de personages niet zwart-wit zijn. De juriste begint met eerbare bedoelingen, maar raakt tegen wil en dank meegesleept bij de gangbare praktijken. De bedrijfsleider (Kaas) komt charmant en diplomatisch over, maar heeft een dubbele tong. Dan heb je ook nog de twee jonge delinquenten die de ene stommiteit na de andere begaan, maar die met al hun geklungel toch sympathie weten op te wekken. Het gevolg is dat je mee gaat denken met de slechteriken. Thomas Bo Larsen speelt de politiedetective die niet altijd volgens het boekje te werk gaat. Naast de misdaadintrige is er ook aandacht voor het privéleven van de personages. De sfeer is donker en mistig, maar zonder dat het tempo eruit gaat en afgewisseld met meer luchtige momenten. De Deense titel Bedrag betekent fraude.

Dagboek van een Herdershond - Seizoen 1 (1978)

4,5
Wie afgaat op een eerste indruk, zal dit ongetwijfeld oubollig vinden, maar wat is het toch goed geschreven en geacteerd. Het leven in een Limburgs plattelandsdorpje anno 1914 wordt tot leven gebracht, met z'n bekrompenheden, z'n gezelligheid en z'n geroddel. De mooiste nevenpersonages zijn de ruwe boer Bonte en de gevoelige Miete. Verschillende benaderingen van het geloof komen aan bod. Kapelaan Odekerke is nauw betrokken bij het leven van z'n parochianen, terwijl de ongenaakbare pastoor de katholieke waarheden van op een troon verkondigt. Sociologisch is er de overgang van een agrarische naar een industriële samenleving, met de opkomst van de mijnbouw. Historisch is er het begin van de Eerste Wereldoorlog en de mobilisatie, maar dat is ver van het bed.

Destijds keken hier zes miljoen mensen per week naar, kijkcijfers waar men nu nog slechts van kan dromen. Mijn herinnering eraan was zeer vaag en onvolledig, maar woorden als tonsuur en engelbewaarder heb ik hier als kind van opgestoken. Jo De Meyere blijkt toch wel een zeer veelzijdig acteur te zijn, als je weet dat die later ook totaal andere rollen gespeeld heeft.

Forsyte Saga, The - Seizoen 1 (2002)

Alternatieve titel: The Forsyte Saga: To Let

4,5
Deze familiekroniek volgt drie generaties in Londen van 1874 tot 1920. Ze is gebaseerd op een romancyclus van John Galsworthy, die al eens eerder verfilmd was. Er is veel aandacht besteed aan de modegrillen in kleding en kapsels, de modernisering van voertuigen en de veranderende morele opvattingen. Ook de muziek volgt de tijdgeest, van romantiek tot boogie woogie. Het is handig om een stamboom te maken om de vele familieleden uiteen te leren houden in het begin. Het draait om relaties, persoonlijke conflicten en financiële kwesties. Geboorten, sterfgevallen en huwelijken dienen vaak als kantelmoment. Echtscheiding lag nog zeer moeilijk in het voctoriaanse tijdperk, maar ook dat evolueert.

Damian Lewis speelt een indrukwekkende hoofdrol als de autoriaire, conservatieve en schijnbaar gevoelloze Soames, met bijhorende maniertjes en bewegingen. Gina McKee speelt de veel progressievere Irene, die wegens geldgebrek een verstandshuwelijk met hem aangaat. Ook verschillende acteurs in nevenrollen zijn een ontdekking, zoals Gillian Kearney in de rol van de artistieke June, of Ben Miles in de komische nevenrol van de gokverslaafde Monty. Dit is een topper in het genre historisch drama.