ad
 • 141.815 films
 • 6.864 series
 • 20.887 seizoenen
 • 470.501 acteurs
 • 285.308 gebruikers
 • 8.180.826 stemmen
Avatar
 
banner banner

Berlin Alexanderplatz (1980)

1 seizoen
4,42 18 stemmen + Mijn stem

Status: Beëindigd

Genre: Drama / Misdaad

Oorsprong: West-Duitsland / Italië

Ontwikkeld door: Rainer Werner Fassbinder

Met onder meer: Günter Lamprecht, Gottfried John en Barbara Valentin

IMDb beoordeling: 8,5 (4.209)

Oorspronkelijke taal: Duits

Release datum: 12 oktober 1980

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Over Berlin Alexanderplatz

Na een gevangenisstraf van vier jaar - hij heeft zijn vriendin met een slagroomklopper doodgeslagen - probeert de goedmoedige, laffe en bij vlagen rebelse Franz Biberkopf (Günter Lamprecht) op het rechte pad te blijven in het Berlijn van de jaren twintig. Zijn enige toeverlaat is zijn ex-vriendin Eva (Hanna Schygulla), die nu werkt als chique prostituee.

Externe links

Video's en trailers

Alle Media

Meningen over Berlin Alexanderplatz

Let op: Onderstaande reviews en/of comments zijn slechts een willekeurige greep van het totaal. Wanneer je een review wilt schrijven of een comment wil plaatsen kan dat op een seizoenspagina.

avatar van Dievegge

Dievegge

 • 26 berichten
 • 549 stemmen
dinsdag 16 maart 2021
Berlin Alexanderplatz seizoen 1 Deze “mini-”serie kun je in één marathonsessie uitzitten, maar als je je aandacht erbij wil houden, kun je ze beter spreiden over een week. Fassbinder blijft dicht bij het boek van Alfred Döblin, met soms letterlijke monologen uitgesproken door hemzelf of door hoofdrolspeler Günter Lamprecht. Daar zitten uitweidingen bij over wetenschap, geschiedenis en politiek, vaak met een pessimistische ondertoon.

In de Weimarrepubliek was er veel armoede ten gevolge van de opgelegde herstelbetalingen. In tijden van ontbering verdwijnt het laagje vernis van de beschaving. Dat heet de decadentie van de burgerlijke moraal. Vrouwen trokken bij mannen in uit economische noodzaak. Die mannen konden dan pooier spelen of vrouwen aan elkaar doorgeven. Politieke oplossingen werden voorgesteld door twee extreme ideologieën: nazisme en communisme.

Franz Biberkopf verkoopt krantjes van de NSDAP, maar gaat tegelijk om met joden, communisten en anarchisten. Ten dele kun je sympathie voelen voor deze arme schooier die probeert te overleven in moeilijke omstandigheden, een moderne versie van Job uit de Bijbel. Hij is echter ook een zatlap die een vrouw doodgeslagen heeft. Herhaaldelijke flashbacks van die gebeurtenis tonen aan dat hij met gewetenswroeging zit.

Wanneer hij uit de gevangenis ontslagen wordt, maakt hij goede voornemens, maar daarmee is de weg naar de hel geplaveid. Onder invloed van slecht gezelschap vervalt hij in cynisme en nihilisme. Hij rookt en drinkt veel. Een sterke scène is wanneer hij het woord richt tot drie pintjes en een Schnaps. De twee grote kantelpunten zijn het verlies van z’n arm en de moord op Mieze. De epiloog is grotendeels een droom van Franz, een surrealistische potpourri waarin herinneringen, oude bekenden en commentatoren voor z’n geestesoog passeren.

Liefhebbers van Fassbinder zullen heel wat oudgedienden herkennen onder de acteurs: bonenstaak Gottfried John, Hanna Schygulla, Barbara Sukowa, Brigitte Mira.... Franz en Reinhold hebben allebei een handicap. Zij zijn elkaars tegenpool, maar er is ook een wederzijdse aantrekking. De gracieuze Eva stelt zich beschermend op ten opzichte van de huilerige Mieze. De voertaal is Berlijns dialect: ick i.p.v. ich en jut i.p.v. gut.

Bruin is dominant: bruine kleren, bruine kroegen, bruine kleurfilters… Dat past bij het grauwe tijdsbeeld. Vaak worden acteurs doorheen een raster getoond, vb. bedspijlen of een vogelkooi. Dat kan symboliseren dat Franz nog steeds een gevangene is, ook al is hij vrijgelaten. Vaak is één helft van Hanna Schygulla’s gezicht fel belicht. Ondanks het onverbloemde realisme zit er ook een melodramatisch kantje aan, wanneer een mondharmonica of een dwarsfluit een weemoedig wijsje speelt tijdens een dialoog. Soms praat een radiostem door de acteurs heen. Het is niet iets wat je gauw even tussendoor bekijkt, maar uiteindelijk is het een overweldigende ervaring.
avatar van stinissen

stinissen

 • 2638 berichten
 • 8166 stemmen
zondag 28 mei 2017
Berlin Alexanderplatz seizoen 1 Günter Lamprecht als Franz Biberkopf in de rol van zijn leven, een meesterlijke serie.