• 10.790 nieuwsartikelen
  • 162.325 films
  • 10.191 series
  • 29.832 seizoenen
  • 614.965 acteurs
  • 193.266 gebruikers
  • 8.985.266 stemmen
Avatar
 
banner banner

In Europa: Reizen door de Twintigste Eeuw met Geert Mak - Seizoen 1 (2007-2008)

3,97 15 stemmen

Show titel: In Europa: Reizen door de Twintigste Eeuw met Geert Mak

IMDb beoordeling: 8,4 (164)

Afleveringen: 18

Speelduur: 10 uur en 29 minuten

Ontwikkeld door: Roel van Broekhoven

Met: Geert Mak

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 11 november 2007

Eerst uitgezonden op: Nederland 2 (Nederland)

  • On Demand:

  • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
  • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
  • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot In Europa: Reizen door de Twintigste Eeuw met Geert Mak

'In Europa' bevat de verslaglegging van een reis die Geert Mak maakte door Europa in het laatste jaar van de twintigste eeuw. De geschiedenis van die eeuw was zijn leidraad. Mak reisde naar Londen, Stalingrad en Madrid, langs de bunkers van Berlijn, bekeek de geparfumeerde kleerkasten van Helena Ceausescu in Boekarest en de speelgoedauto's in een verlaten crèche in Tsjernobyl. Het werd een inventarisatie: hoe lag het continent erbij aan het slot van de eeuw?

Afleveringen Seizoen 1 (2007-2008)

  1. 1. Een Vooruitblik

    11 november 2007 (34 minuten)

    Geert Mak blikt vooruit op de documentaireserie en bespreekt in het kort waar deze reis hem naartoe heeft gebracht en wat de kijker kan verwachten van de komende vierendertig afleveringen.

  2. 2. Oorzaak Eerste Wereldoorlog

    18 november 2007 (35 minuten)

    Geert Mak wil aantonen wat het verschil was tussen het Duitse Rijk, dat verandering wilde en de Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie, dat het liefst alles liet zoals het was.

  3. 3. Aanleiding Eerste Wereldoorlog

    25 november 2007 (35 minuten)

    Geert Mak focust op de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk door Gavrilo Princip; gezien door familie van dader en slachtoffer. Hij werkt vanuit de stelling dat die twee pistoolschoten aanleiding waren voor Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en ook voor Oorlogen in Joegoslavië.

  4. 4. Oorlogsjaar 1915

    2 december 2007 (35 minuten)

    Het verhaal van de stad Ieper al in de eerste dagen van de oorlog totaal vernield was wordt getoond. Er wordt aangetoond dat het centrum er vrij klassiek uit ziet als geheel en dat dit stamt uit begin jaren twintig. Het verhaal wordt vertelt door iemand van het oorlogsmuseum van Ieper.

  5. 5. Oorlogsjaar 1916

    9 december 2007 (35 minuten)

    Centraal staat de wrange situatie dat familieleden van de nog tweehonderdvijftigduizend vermiste gesneuvelden nu als een soort ramptoerist-achteraf op zoek zijn naar waar mogelijk of daadwerkelijk hun familielid is gestorven. De Slag van de Somme staat centraal.

  6. 6. Oorlogsjaar 1917: Deel 1

    16 december 2007 (35 minuten)

    1917, het Westelijke front. Frankrijk had Rusland wapens beloofd in ruil voor militairen; Rusland stuurt in plaats van de gevraagde 800.000 uiteindelijk maar 20.000 militairen; dat blijken dan ook nog een ongeoefende boerenzonen te zijn, die net een geweer vasthouden; de ellende is zo groot dat zij al snel duidelijk maken onder deze omstandigheden niet te willen vechten. Om muiterij te voorkomen worden ze niet aan het front gelegerd. Echter een deel van de Franse troepen hoort ervan en gaat wel over tot muiterij, onder aanvoering van enige leiders.

  7. 7. Oorlogsjaar 1917: Deel 2

    23 december 2007 (35 minuten)

    1917, Sint-Petersburg. Terwijl men in het Westen om elke meter strijdt, vinden in Rusland de eerste bewegingen naar de revolutie plaats. Lenin zit in Zürich en al snel begint het liegen en bedriegen; vroegere medestanders verdwijnen, foto's worden bijgewerkt, films over het begin van de revolutie geven een vertekend beeld; de geschiedenis wordt herschreven.

  8. 8. Walter Rathenau

    30 december 2007 (35 minuten)

    1918 betekent het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Vrede van Versailles wordt getekend en er vindt financiële en ethische vernedering van Duitsland door de geallieerden plaats. Walther Rathenau wordt internationaal gezien als de figuur die het land bij elkaar kon houden, maar dat wilden de privé-legertjes en hun aanhang niet. Uiteindelijk besluiten 5 personen, waaronder Kern en Fischer, Rathenau in Berlijn te vermoorden. De chauffeur wordt al snel gepakt; de jacht op de anderen duurt langer door onwillige ambtenaren en de aanhang van de groep van de moordenaars.

  9. 9. 1925: Benito Mussolini

    6 januari 2008 (35 minuten)

    Centraal staan de ontwikkelingen in Italië rond 1925 en in het bijzonder van het geboortedorp van Mussolini, Predappio. Mussolini heeft het dorp op de kaart gezet en bijna geheel vernieuwd door investeringen. Een deel van de huidige bevolking is nog gecharmeerd van Mussolini, tegen de algemeen heersende meningen in. Attributen en kleding van fascisten zijn hier openlijk te koop. Soms verheerlijkt men nog de oude tijd, want na de dood van Mussolini heeft de wereld geen boodschap meer aan het dorp.

  10. 10. 1929: Berlijn

    13 januari 2008 (35 minuten)

    De tanende Weimarrepubliek, crisis en opkomst van de nazibeweging. Als centraal thema van de aflevering wordt de Alexanderplatz in Berlijn getoond, dat de gehele twintigste eeuw heeft overleefd.

  11. 11. 1933: Rusland

    20 januari 2008 (35 minuten)

    De tot dan toe bedekte staatsterreur van Stalin wordt nu op grote schaal toegepast. Om te laten zien dat de Sovjet-Unie voldoende graan had, exporteerde hij het graan, terwijl met name de mensen in Oekraïne stierven van de honger. Het werd een tijd van repressie, waarin verklikkers de nieuwe helden waren; zo ook de jongen Pavlik die zijn ouders verraadde. Ondertussen gaat Stalin verder met schijnprocessen om mede- en tegenstanders uit de weg te ruimen.

  12. 12. 1936: Spaanse Burgeroorlog

    27 januari 2008 (35 minuten)

    Nadat de communisten en socialisten de verkiezingen in Spanje hebben gewonnen, begint Generaal Franco een beweging die uiteindelijk zou leiden tot een staatsgreep. Bevriende buren worden elkaars vijanden en het klikken zorgt voor een verdeeldheid die in 2008 nog steeds voortduurde.

  13. 13. 1937: Hitler Duitsland

    3 februari 2008 (35 minuten)

    Geen portret van Adolf Hitler, maar een portret van Duitsland zoals kunstenaar Hitler dat graag had gezien. De kunstenaar Hitler schildert een plein, waarbij alles wat hem niet bevalt gewoon is weggelaten en door hemzelf is ingevuld; een ontwikkeling die hij later ook op mensen toepaste. Instellen van de term Entartete Kunst (ontaarde kunst), waarvoor in de beginjaren een eigen museum was ingericht, waarbij bij het kunstwerk vermeld stond waarom het kunstobject niet mooi gevonden mocht worden.

  14. 14. 1939: Hitler Duitsland

    10 februari 2008 (35 minuten)

    Familieleden van de kring rondom Hitler proberen te beantwoorden waarom die Hitler zo trouw volgden; een antwoord kan eigenlijk niet gegeven worden. Het heeft er veel van weg dat ook onder de volgelingen van Hitler men gewoon probeerde te overleven.

  15. 15. 1940: Vichy-Frankrijk

    17 februari 2008 (35 minuten)

    Niet als wel in Nederland gehoord wordt, zat iedereen in Frankrijk in het verzet. Men probeerde een zelfstandigheid te behouden, door op sommige punten die de Vichy-regering goed uit kwam mee te werken. Dat iedereen probeert te overleven, blijkt uit het feit dat de Vichy-regering zelfs een ambassadeur in bezet gebied had, om eventuele problemen voor te zijn. Men is de Duitsers ter wille, zonder dat die er om hoeven te vragen.

  16. 16. 1942: Topf in Duitsland

    24 februari 2008 (35 minuten)

    De uitzending betrof de levering van de crematie-ovens van concentratiekamp Buchenwald geleverd door de firma Topf und Söhne uit Erfurt. Door concurrentie tussen twee medewerkers in die fabriek en familietrots werden er efficiëntere crematie-ovens geleverd dan eigenlijk gevraagd.

  17. 17. 1943: Stalingrad

    2 maart 2008 (35 minuten)

    Geen films over de slag, maar achtergrondverhalen van strijders. De één is nog fel aanhanger van Stalin met strijdliederen en al; de ander wijst Stalin volledig af. Vermeld wordt dat Stalin door eigenzinnig optreden als legeraanvoerder veel meer mensen de dood in joeg dan noodzakelijk was, deze wandaad is geheel uit de Russische geschiedenisboeken verdwenen.

  18. 18. 1943: Polen

    9 maart 2008 (35 minuten)

    Het Zuidoost-Poolse gehucht Siemnice staat centraal. Het is een zoektocht naar een meisje van Duitse afkomst die met haar familie in Polen wordt gestald om het Arische ras te promoten. Het meisje heet al vijfenvijftig jaar Lilly, maar blijkt uiteindelijk Lydia te heten. Iedereen weet echter zeker dat ze Lilly heet. Lydia blijkt na vele omzwervingen door toedoen van Stalin (toen het Russische leger Polen "heroverde" en bijbehorende ontberingen) nu in Duitsland te wonen.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van Shaky

Shaky

  • 3717 berichten
  • 12391 stemmen

Off-topic bericht verplaatst naar:

De Site >> Algemeen >> Toevoegverzoeken


avatar van Raspoetin

Raspoetin

  • 204 berichten
  • 1550 stemmen

Artikel historicus Willem Meliching dat leidde tot een polimiek met Geert in Mak in 2008 - volkskrant.nl

Melching: ‘In Europa’ barst van de fouten

De tv-serie In Europa bevat talloze feitelijke onjuistheden. Dat is erg, want feiten zijn de basis van elke historische redenering, betoogt Willem Melching.


avatar van ZAP!

ZAP!

  • 5103 berichten
  • 3549 stemmen

Fijn, een beetje tegengas met argumenten. Ben de nieuwe 'In Europa' wel aan het volgen, benieuwd wat daar allemaal mis mee is. Mak wordt in ieder geval al aangeklaagd wegens onverantwoord 'spoorlopen'!


avatar van NRT

NRT

  • 800 berichten
  • 439 stemmen

Mak is toch ook eerder een journalist dan een geschiedkundige of ben ik mis? Ik denk dat hij meer op de emoties van de kijkers wil mikken.


avatar van Raspoetin

Raspoetin

  • 204 berichten
  • 1550 stemmen

klopt. Hij wordt vaak van oppervlakkigheid beschuldigd. Historici spreken ook wel van de 'Anton Pieck-verhalen van Geert Mak'. Desalniettemin levert hij wel een bijdrage aan het populariseren van het vak Geschiedenis. Ik pruim hem beter dan Hans Goedkoop.


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.