menu
Mijn Series +

The Simpsons - Seizoen 30 (2018-2019)

mijn stem
3,42 (6)
6 stemmen

Verenigde Staten
Animatie / Komedie

ontwikkeld door James L. Brooks, Matt Groening en Sam Simon
met de stemmen van Nancy Cartwright, Dan Castellaneta en Julie Kavner

The Simpsons zijn een gezin van misfits wonende in Springfield. Vader Homer werkt op een kernreactor en heeft altijd pech. Marge is de supermama. Bart is een straatschoffie, Lisa het wonderkind en dan is er nog de speenzuigende baby Maggie.

 1. Bart's Not Dead
 2. Heartbreak Hotel
 3. My Way or the Highway to Heaven
 4. Treehouse of Horror XXIX
 5. Baby You Can't Drive My Car
 6. From Russia Without Love
 7. Working Mom
 8. Krusty the Clown
 9. Daddicus Finch
 10. 'Tis the 30th Season
 11. Mad About the Toy
 12. The Girl on the Bus
 13. I'm Dancing As Fat As I Can
 14. The Clown Stays In The Picture
 15. 101 Mitigations
 16. I Want You (She's So Heavy)
 17. E My Sports
 18. Bart Vs. Itchy & Scratchy
 19. Girl's In The Band
 20. The Incredible Lightness Of Being A Baby
 21. D'oh Canada
 22. The Incredible Lightness of Being a Baby
 23. Season Finale
zoeken in:
avatar van Esteban
30 jaar! Niet te geloven. Hét moment om het eens wat uitgebreider over The Simpsons te hebben.

Al is het eigenlijk ook niet zo lang geleden voor onze gebieden. Toen zender VT4 zou lanceren op 1 februari 1995, werden we in de weken voorheen warm gemaakt met zéér korte clips van deze gele figuren, het intrigeerde mij mateloos. Toen The Simpsons eindelijk debuteerden, was het voor mij liefde op het eerste gezicht. In een tijd waarin haast alle hedendaagse sitcoms zeemzoet en braaf waren op zowat alle mogelijke vlakken, voelde dit énorm fris aan, ik wist niet wat ik zag. The Simpsons blonken uit in imperfectie. Ik vond het geweldig. Stout, gedurfd, absurd, hilarisch, herkenbaar en niettegenstaande met het hart op de juiste plaats. Deze geanimeerde figuren voelden meer écht aan dan hun live-action collega's.

Het heeft nog wel enkele maanden geduurd, maar de hype is uiteindelijk ook hier losgebarsten. Sleutelhangers, poppetjes, schoolgerei, strips, snoep, kledij, ... De merchandise heeft jarenlang op volle toeren gedraaid. Ik denk zelfs dat ik nog een zak Simpsons-flippo's liggen heb. Mensen die toen nog te jong of nog niet eens geboren waren, kunnen zich volgens mij absoluut niet voorstellen hoe gigantisch groot dit was. The Simpsons was een bom, wereldwijd. En wie denkt dat dit in de US meteen met open armen ontvangen werd, vergist zich. Er was veel te doen rond deze 'schandalige' reeks, tot in de politiek toe. Ook niet alle critici waren van begin af aan mee mee. Het zou ruim twee seizoenen duren alvorens The Simpsons de erkenning kreeg die het verdiende. Daarna stak zowat iedereen de loftrompet op.

En dan een hekel punt. Nu (h)erken ik wel het feit dat The Simpsons door de jaren heen wel wat veranderden en het niveau van de gouden jaren heel zelden nog haalt, maar met de extreme kritieken die stellen dat de show ronduit abominabel geworden is, ben ik het absoluut niet eens. In tegendeel zelfs.

Hardnekkige tegenstanders zullen zeggen dat The Simpsons de eerste 8 seizoenen op hun best waren en daarna snel de dieperik in gingen. Zij struikelen vooral over de tweede episode van seizoen 9 en wijzen dat aan als hét kantelpunt. Wat ook samen hing met de afwezigheid van enkele Simpsons-veteranen in het schrijversteam. Oneens. "The Principal and the Pauper" kan wat mij betreft gewoon gezien worden als een avontuur dat nooit echt gebeurde in het universum, zoals vele onwaarschijnlijke gebeurtenissen die in The Simpsons plaatsvonden, maar absoluut geen invloed hebben op wat later kwam. Ik zie het als een zot uitstapje binnen de reeks. Het is ook absolute onzin dat het van dat moment gedaan was met de uitstekende afleveringen. Er volgden nog tal van episodes die onder de echte klassiekers gerekend worden.

The Simpsons hebben haast 10 jaar lang op topniveau gespeeld, welke show heeft hen dat ooit nagedaan? Er bestaan hele thesissen over hoe de disfunctionele familie het hele televisielandschap veranderd heeft. En hoewel The Simpsons best wel een dipje kende in de tienerjaren van de reeks, werd het nooit of te nimmer slecht. Akkoord, het was minder goed dan de topseizoenen, de grappen waren minder gelaagd, de verhalen werden minder samenhangend, enz. Maar dat is dan wel in vergelijking met zowat het állerbeste wat het genre ooit geboden heeft. En die nuance is niet onbelangrijk.

Velen hebben de serie de rug toegekeerd in die periode en schreeuwen nog steeds dat het allemaal troep is nu, zonder effectief nieuwe afleveringen te bekijken. Maar ongeveer rond het negentiende seizoen, vond The Simpsons een tweede adem, op meerdere vlakken. Bovendien vind ik persoonlijk dat zelfs de minste seizoenen zeker het bekijken waard zijn. Meer nog, het is -imo- vaak nog steeds beter dan de vele, o zo vele, concurrenten die door de jaren heen ontstaan zijn en één voor één schatplichtig zijn aan The Simpsons. Veel van die tegenhangers hebben in de eerste plaats nooit het topniveau van The Simpsons gehaald of begonnen al in te zaken na slechts een paar seizoenen.

Enfin - 30 jaar dus. Straf. Van mij mogen ze nog steeds doorgaan. En naar de negenentwintigste Treehouse of Horror, wat op 21 oktober zal uitgezonden worden, kijk ik énorm uit. Deze specials hebben eigenlijk nog nooit teleurgesteld. Misschien is een Treehouse-marathon wel een leuk idee voor Halloween dit jaar?

avatar van The Oceanic Six
2,0
Ik volg het ook al jaren trouw, inclusief de nieuwste aflevering van deze week alles gezien. Moet nog altijd eens op alle seizoenen stemmen. Kan me goed vinden in bovenstaande. The Simpsons is de echte glans al jaren kwijt, maar niettemin is het nog steeds de moeite van het kijken waard, al herkauwen ze veel of proberen ze wat krampachtig soms dat oude gevoel op te wekken. Soms lukt het wel trouwens. Sowieso zijn een hoop couch-gags nog erg leuk en zitten er voldoende afleveringen in waaronder de Treehouse of Horror afleveringen om interessant genoeg te blijven.

avatar van Esteban
De couch-gags blijven inderdaad leuk, terwijl het er toch al bijna 650 zijn. Sinds enkele jaren is het ook steeds uitkijken naar de versies van gast-animators of schrijvers. Dat geeft soms bijzonder amusante resultaten.

avatar van ZZ TOP
Vast personage verdwijnt uit ‘The Simpsons’ na ophef - Het Nieuwsblad

Het wordt steeds gekker. We moeten echt overal over zeiken tegenwoordig. Allemaal linkse gekkies zonder gevoel voor humor.
Fox zou er wel weer voor zwichten i.p.v. een eigen standpunt aan te nemen.

avatar van ZAP!
Ik had al een tijdje een donker vermoeden dat dit ging gebeuren, maar dan eerder met die pizzabakker. Op deze manier kunnen een heleboel personages de deur uit bij The Simpsons, te beginnen met Homer, die neergezet wordt als stereotiepe blanke, dommige, luie, dikke Amerikaanse huisvader...

Persoonlijk vond ik juist dat The Simpsons all-inclusive was t.o.v. allerlei bevolkingsgroepen naar Amerikaans recept, met gepaste humoristische relativering en scherpe maat.sch.kritiek. En dat is idd links dus, niks mis mee - heb nooit gedacht / gemerkt dat juist rechtse mensen met The Simpsons wegliepen... maar soit.

Een punt op zich hier, dat Lisa uit haar rol valt als moreel kompas van de serie, is al eens vaker gebeurd - ook juist weer ter relativering. Now, that's (was) good satire...!

avatar van The Oceanic Six
2,0
Heel deze serie bestaat uit stereotypen. Homer is de simpele gemiddelde werkman, Mr Burns de standaard kwade baas, Marge de huisvrouw, Chief Wiggum de domme donut-etende agent, de Comic Book Guy is een stereotype nerd. Allemaal maar eruit gooien dus?

Sowieso is The Simpsons toe aan een einde. Dit seizoen stelt tot nu toe ook weinig voor. De Treehouse of terror-aflevering van deze week was helemaal niks.

avatar van arno74
ZZ TOP schreef:
Vast personage verdwijnt uit ‘The Simpsons’ na ophef - Het Nieuwsblad

Het wordt steeds gekker. We moeten echt overal over zeiken tegenwoordig. Allemaal linkse gekkies zonder gevoel voor humor.
Fox zou er wel weer voor zwichten i.p.v. een eigen standpunt aan te nemen.
Absurd. Ik hoorde het net. Bovendien is het en levert het juist een averechts effect op. Ik snap dit niet en hoop dat ze erop terugkomen, anders is het snel gedaan met de serie, niet vanwege het personage maar vanwege het beleid.

avatar van arno74
ZAP! schreef:

Persoonlijk vond ik juist dat The Simpsons all-inclusive was t.o.v. allerlei bevolkingsgroepen naar Amerikaans recept, met gepaste humoristische relativering en scherpe maat.sch.kritiek.[/i]
Precies. En nu wordt eentje vanwege zijn kleur even Springfield uitgezet "om niet te discrimineren". Belachelijk.


avatar van The Oceanic Six
2,0
Haha, ze zijn gewoon bang geworden na alle publieke commotie. Waar rook is, is vuur. Het zal vermoedelijk best overwogen zijn. Maar ieder geval fijn dat ze niet buigen voor de jankende social justice warrior-minderheid die ons tegenwoordig op elk gebied zit te irriteren.

avatar van Esteban
Het was inderdaad een gevalletje fake news, dat Apu zou verdwijnen. De makers van The Simpsons hebben hun standpunt ook vrij duidelijk gemaakt met de dubbel ontvangen reactie in de desbetreffende aflevering. Het klinkt misschien als een rare combinatie, maar ze hebben op respectvolle wijze van zich afgebeten door het vrij open te laten. Ze (h)erkennen het euvel, maar geven tegelijk ook aan dat tijden veranderen. Matt Groening zelf bijvoorbeeld, is helemaal niet akkoord het gegeven, Hank Azaria is dan weer heel voorzichtig en toont wel begrip.

Dit allemaal naar aanleiding van de docu 'The Problem with Apu' trouwens, waarbij het oorspronkelijk de bedoeling was aan te kaarten hoe er in de TV-wereld geen representatieve personages of rolmodellen zijn voor Amerikanen van dezelfde origine. Er waren volgens de maker twee opties, óf het waren bad-guys, óf het was een Apu, die alle mogelijke clichés bevestigde. Ik begrijp zijn punt ergens wel. Hari Kondabolu had in de kern geen ongelijk.

Mijn inziens was het echter wél verkeerd in die mate naar The Simpsons te wijzen. De docu begon helemaal over te hellen naar die kant en in elk interview naar aanleiding van de film, ging het steeds over de eigenaar van de Kwik-E-Mart. Dat is niet correct. Het probleem ligt namelijk helemaal niet bij Apu, het probleem is het feit dat televisiemakers geen andere mensen van hetzelfde origine aan bod lieten komen. Dan is het naar mijn mening verkeerd in die mate te gaan focussen op de énige (komische, niet onbelangrijk) show die er wél één had. En dat Indische kinderen gepest werden door mensen die "Thank you, come again!" of "Apu" naar hen te roepen, ligt niet aan de show. Mensen die dat willen doen, zullen altijd wel iets vinden. Dat probleem ligt bij de mensheid.

Vandaag de dag zijn er wél tal van mensen van hetzelfde origine aanwezig in film en TV, in alle mogelijke genres, van alle leeftijden, van alle geslachten. Deze docu loopt dus énorm achter op de feiten. Waarom nu nog gaan doordraven over Apu, die uit andere tijden komt, maar toch ook geëvolueerd is?

Dat zijn stem ingesproken is door een blanke persoon, zie ik ook niet als een punt. Als je dat wil aankaarten, moet je ze allemaal over één kam scheren en er niet ééntje gaan uitpikken. Zowat alle figuren in tal van geanimeerde shows worden ingesproken door mensen die niet persé hetzelfde origine hebben als hun personage. En het accent? De blanke accenten zijn even 'fout' in dat opzicht. Tal van gele personages zijn eveneens bekend om hun cliché-accent dat voor een extra komische noot moet zorgen. Apu is geen uitzondering. En ook niet de énige gekeurde in dat geval.

In The Simpsons lachen ze, zoals hierboven vaak werd aangehaald, met alles en iedereen wanneer het op de clichés aankomt. Blank (geel), zwart, Brit, Fransman, vrouw, homo, hetero, veganist, redneck, ... de lijst is eindeloos. Apu is dus geen uitzondering. Het allerbelangrijkste punt in deze is echter dat ze heel vaak clichés op een grappige manier brengen, maar ze deze vaak ook ontkrachten of in iets positiefs omzetten.

En dat laatste is absoluut van toepassing op Apu. Via zijn personage komen ook alle positieve elementen die aan zijn origine, geloof of cultuur gelinkt kunnen worden. Constant. Apu is een ondernemend talent die heel veel belang hecht aan de liefde voor zijn vrouw, bijvoorbeeld. Op een gegeven moment werd er door de blanke mannen zelfs meegegeven dat ze misschien allemaal iets beter zouden zijn, mochten ze Apu als voorbeeld nemen. Mooi, toch?

avatar van Donkerwoud
Ik had er wel wat ingezien als ze Apu hadden vervangen door een ander Indisch-Amerikaans typetje, maar dan ingesproken en mee bedacht door iemand met een Indiase achtergrond. Zou ook een sterk signaal geweest zijn. Beter dan dat rare getouwtrek van wel, niet, toch weer wel en toch weer niet.

avatar van Esteban
Op zich geen slecht idee, denk ik. Al moet wel gezegd dat het getouwtrek zich vooral afspeelt in de wereld van de roddelpers en de makers van 'The Simpsons' eigenlijk nooit echt overwogen hebben Apu af te voeren. Daar is allemaal niets van aan. Enkel de stemacteur zelf zorgde voor wat verwarring op dat vlak.

Ik zou de nieuwe Indische figuur dan wel samen met Apu opvoeren, anders krijg je weer gezeur dat er blijkbaar maar één karakter met dergelijk origine in de show mag zitten. Samen kunnen ze deze ook wat tegen elkaar laten uitspelen.

avatar van The Oceanic Six
2,0
Donkerwoud schreef:
Ik had er wel wat ingezien als ze Apu hadden vervangen door een ander Indisch-Amerikaans typetje, maar dan ingesproken en mee bedacht door iemand met een Indiase achtergrond. Zou ook een sterk signaal geweest zijn. Beter dan dat rare getouwtrek van wel, niet, toch weer wel en toch weer niet.


Het is helemaal geen goed signaal om een al 30 jaar lang bestaand personage te vervangen omdat een groepje minderheidshuilerds hun zoveel target hebben gevonden.

avatar van ZAP!
Ben ik voor het eerst meegegaan in een fake news artikel, heb ik dat ook es meegemaakt. Thank you, come again!

Dan is het aan de crew om deze hele (non-)discussie te verwijderen, niet?

avatar van Donkerwoud
The Oceanic Six schreef:
(quote)


Het is helemaal geen goed signaal om een al 30 jaar lang bestaand personage te vervangen omdat een groepje minderheidshuilerds hun zoveel target hebben gevonden.


Ja joh, alsof er ook maar één televisieserie hetzelfde is als dertig jaar geleden. De tijden veranderen, wat men leuk, belangrijk of relevant vindt verandert mee. Hoe we naar Apu kijken is niet hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd in die serie.

avatar van The Oceanic Six
2,0
De crew zit mijn berichten aan te passen wegens zogenaamd gescheld. Nou, wijs die scheldwoorden maar aan dan. Ik scheld niet.

Op deze manier bekijken ze het maar. Dan is er schijnbaar geen discussie hier mogelijk vanwege de tere zieltjes.

avatar van The Oceanic Six
2,0
Haha, zo goed als de hele discussie is zelfs verwijderd zie ik.

Mijn god wat kansloos.

avatar van Esteban
Wat vonden we hier trouwens van de nieuwe Halloween-aflevering?

avatar van Donkerwoud
Pas op, of ik ga weer schelden en tieren, zelfs die aflevering (elk seizoen een winnaartje) viel dit jaar tegen.

avatar van Esteban
Ow, dat zijn er al twee die dit bevestigen. Ik verlaag alvast mijn verwachtingen.

avatar van Ted Kerkjes
The Oceanic Six schreef:
Het is helemaal geen goed signaal om een al 30 jaar lang bestaand personage te vervangen omdat een groepje minderheidshuilerds hun zoveel target hebben gevonden.
Als er iets is wat met z'n tijd mee moet gaan, is het wel satire.

avatar van ZAP!
Donkerwoud schreef:
Ja joh, alsof er ook maar één televisieserie hetzelfde is als dertig jaar geleden. De tijden veranderen, wat men leuk, belangrijk of relevant vindt verandert mee. Hoe we naar Apu kijken is niet hetzelfde als toen hij geïntroduceerd werd in die serie.
Apu is gebaseerd op wat men toen veel zag in 24uurswinkels - realistisch met een komische inslag. Een 'echte' Apu zal door de jaren heen niet veel veranderen, zoals dat meestal gaat met mensen. Als ze er echt een zinnige draai aan (hadden) willen geven, dan moe(s)ten ze de achtling laten opgroeien tot volwaardige personages die hun eigen visie als 2e Indiase generatie in Amerika kunnen etaleren. Maar helaas, The Simpsons worden niet ouder... en dus ook Apu en zijn familie niet - dé beperking die ze hier nu behoorlijk in de weg zit. Het slimste was om al een tijd terug te stoppen op een waardig moment, maar ook dat is te laat...

avatar van The Oceanic Six
2,0
Vreselijk slecht en ongrappig seizoen voorlopig. Kan er eigenlijk niet meer van genieten, ze herkauwen alles of het is gewoon niet leuk. Tijd dat ze stoppen. Seizoen 30 was daar op zich een mooi moment voor geweest.

avatar van PEN15
Esteban schreef:
Wat vonden we hier trouwens van de nieuwe Halloween-aflevering?


Tegen alle verwachtingen in zeer tegenvallend. Ik ben al een groot liefhebber van the Simpsons, maar de show in de show, de langlopende treehouse of horror franchise was helemaal een feest. Ik hoor al jaren dat het steeds maar bergafwaarts blijft gaan met het algehele niveau, maar de halloween-specials stelden NOOIT teleur, ook die van het vorig seizoen niet. Ik vind dit niet om doorheen te komen en datzelfde geldt ook voor een enkele aflevering uit seizoen #30 die ik al gezien heb.

Eigenlijk ben ik bezig met een Simpsons marathon. Om je voor te stellen wat een flinke kluif dat is, ben ik ongeveer sinds afgelopen zomer begonnen en nu pas bij seizoen twintig aangekomen. Leuke afleveringen zijn er genoeg:

die met homer en bart als fraudeurs en dat achteraf blijkt dat ze met hun opgegeven verzonnen signalement Groundskeeper Willie hadden opgepakt; ik kreeg bijna geen lucht meer van het lachen
die met de Pulp Fiction parodie
die aflevering waarin Apu en Homer naar India afreizen om een oppergoeroe drie vragen te mogen stellen
die surrealistische waarin Homer en familie tabakstomaten verkopen en Ralph een hap neemt die daarop meteen misselijk geworden antwoordt: het smaakt naar oma!
dat geweldige verhaal over die denkbeeldige vriend ray magini (anagram voor imaginary), met name dat moment waarop dr. Hibbart zegt, zo Homer je kunt niks meer doen en hij spuugt hem vervolgens in zijn gezicht, oh wat moest ik toen toch lachen!
et cetera

Een top drie van volmaakte Simpsons afleveringen heb ik al eerder op Moviemeter beschreven:

S02 E13 · Homer vs. Lisa and the 8th Commandment
S09 E20 · The Trouble with Trillions
S09 E22 · The Trash of the Titans

Die zijn zo hilarisch en volmaakt dat ze nooit meer geëvenaard zullen worden

Ik begrijp verder ook niet waarom Apu ineens niet meer zou mogen. Ze maken toch ook genoeg grappen over religies, nota bene door een aantal scenarioschrijvers met Joodse achtergrond en de stemacteurs, Hank Azaria en Harry Shearer die Joods zijn. Laatstgenoemde die om de haverklap de stem van god inspreekt, Ned Flanders en dominee lovejoy. Niks mis mee toch, dat blijft gewoon leuk. Vooral die grap waarin Apu met dat maffe stemmetje HELP ME JESUS schreeuwt vind ik mogelijk de allerleukste grol van alle Simpsonsafleveringen, maar het was niet mogelijk geweest zonder de stemkunsten van Azaria en het onmisbaar, retegeinige typetje Apu.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:05 uur

geplaatst: vandaag om 05:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.