ad
  • 139.745 films
  • 6.651 series
  • 20.177 seizoenen
  • 434.315 acteurs
  • 281.258 gebruikers
  • 8.104.580 stemmen
Avatar
 
Nationale Dodenherdenking: Vijf films over de holocaust op de Nederlandse streamingdiensten

Nationale Dodenherdenking: Vijf films over de holocaust op de Nederlandse streamingdiensten

Dinsdag 4 mei 2021 om 09:45, door Dion Olbach
Nationale Dodenherdenking: Vijf films over de holocaust op de Nederlandse streamingdiensten

4 mei. Vandaag herdenken we onder meer de vele mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Tegenwoordig is het nog nauwelijks te beseffen tot wat voor gruwelijkheden Nazi-Duitsland destijds in staat is geweest. Deze vijf films op de Nederlandse streamingdiensten helpen ons daar onder meer aan herinneren. 

El Fotógrafo de Mauthausen (2018) • Netflix • 3,26

Francesc Boix is een Catalaanse fotograaf en een communistische militant die tijdens de Spaanse Burgeroorlog aan het republikeinse front heeft gevochten. Gedwongen in ballingschap wordt hij gevangengenomen en tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het concentratiekamp Mauthausen gestuurd. Daar wordt hij toegewezen aan het fotolab en buiten medeweten van de nazi's wijdt hij zich aan het fotograferen van talloze scènes die de alledaagse verschrikkingen van een verdorven systeem onthullen. Met de hulp van enkele andere Spaanse gevangenen riskeert hij zijn eigen leven, terwijl hij zijn eigen plan uitvoert: de ontduiking van talloze negatieven die de wereld de verschrikkelijke gruweldaden van de nazi's in het kamp zullen laten zien. De foto's die Boix en zijn gevangenen wisten te redden, waren cruciaal voor het veroordelen van verschillende hoge nazi-officieren tijdens de processen in Neurenberg in 1946, waarbij Boix de enige aanwezige Spanjaard was.

Geregisseerd door: Mar Targarona
Met onder meer: Mario Casas, Richard van Weyden en Alain Hernández

Saul Fia (2015) • Videoland • 3,46

Twee dagen uit het leven van Saul Auslander, een Hongaarse gevangene die als lid van het Sonderkommando werkt in een van de crematoria van Auschwitz. Wanneer een jongen overlijdt is hij ervan overtuigd dat het zijn eigen zoon betreft. Hij maakt het zijn missie om een rabbi te vinden en met hulp van deze rabbi het lichaam op Joodse manier te begraven. Terwijl het Sonderkommando elk moment kan worden geliquideerd, weet Saul aan het geordende systeem te ontsnappen en probeert hij het lichaam te redden van een zoon waar hij nooit voor heeft gezorgd toen deze nog leefde.

Geregisseerd door: László Nemes,
Met onder meer: Géza Röhrig, Levente Molnár en Urs Rechn.

Sobibor (2018) • Netflix • 3,35

De film is gebaseerd op de opstand onder leiding van de Sovjet-officier Alexander Pechersky in het vernietigingskamp Sobibór tijdens de Tweede Wereldoorlog  Toen hij daar krijgsgevangene was, slaagde hij erin het onmogelijke te doen - een opstand en massale ontsnapping van de gevangenen te organiseren. Veel van de ontsnapten werden later gepakt en stierven. De rest, onder leiding van Pechersky, wist zich bij de partizanen aan te sluiten. 

Geregisseerd door: Konstantin Khabenskiy,
Met onder meer: Konstantin Khabenskiy, Christopher Lambert en Mariya Kozhevnikova.

Elle S'appelait Sarah (2010) • 3,69 • Videoland/Prime

Vertelt het verhaal van een Amerikaanse expatjournaliste genaamd Julia die in 2002 onderzoek doet naar de Vel d’Hiv. In dit Parijse sportstation werden in 1942 een grote hoeveelheid Franse joden bij elkaar gebracht en klaargemaakt voor deportatie. Gedurende haar onderzoek vindt Julia bewijzen die haar schoonfamilie koppelt aan het lot van een joodse familie. Eén lid hiervan is de 10-jarige Sarah, die ook werd gedeporteerd en een langbewaard familiegeheim bij zich droeg. Bewapend met stapels oude documenten zet Julia alles op alles om het mysterie te ontrafelen. 

Geregisseerd door: Gilles Paquet-Brenner
Met onder meer: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance en Niels Arestrup

The Pianist (2002) • 4,19 • Netflix

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio 'Nocturne in d-mineur' van Frédéric Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een halfuur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de ether. De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman te overleven in de gehavende stad. Hij krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders.

Geregisseerd door: Roman Polanski
Met onder meer: Adrien Brody, Thomas Kretschmann en Frank Finlay

Ook interessant

Reacties (1)


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Lissane

Lissane

  • 36 berichten
  • 10 stemmen

Bovengenoemde Films.... ik heb ze gezien.... heel indrukwekkend en je moet heel sterk in je schoenen staan om ze af te kijken want wat een verschrikkelijken en misselijke beelden,spanning en verdriet ....mensen die in staat zijn anderen mensen dit aan te doen ...mijn god waarom....?