menu

De Site / Gebruikers / Werken er hier ook mensen in een filmhuis of bioscoop?

zoeken in:
neo (crew)
Op het moment bar- en keukendiensten bij reguliere voorstellingen, en af en toe iets speciaals. Verder heb ik toch weer na lange tijd besloten het projecteren weer op te pakken. Je kunt mij meubilair noemen, want ik ben bij 99 van 100 films aanwezig. En fungeer dan, ook buiten officiële diensten, als een vliegende keep/regelneef. Erg leuk om zoveel bezoekers te kennen en steeds een praatje mee te maken.

Het filmhuis is opgericht door enthousiaste vrijwilligers in 1980. Nu nog steeds draait het enkel op vrijwilligers. Soms bij een speciale voorstelling kun je wel betaald krijgen, maar dat komt niet vaak voor.

Malick
Heb je misschien een linkje naar het filmhuis?

Die van ons is www.filmhuisdespiegel.nl

Wat me trouwens opvalt in de wereld van films programmeren is dat niemand je écht serieus neemt . Als midden twintiger ben ik in hun ogen te jong om voor programmeur te spelen. Ik kom geregeld naar de filmbeurs (waar ik ook wibro ontmoet) maar daar is de gemiddelde leeftijd 50 jaar en ouder. Af en toe ook wel mensen in de dertig maar ik ben volgens mij de enige in het land die zo jong al betrokken is bij het programmeren van films voor een bioscoop of filmhuis. Ze kijken je niet alleen argwanend aan maar durven ook eigenlijk nooit wat tegen je te zeggen. Als je grijs begint te worden dan lijken ze je ook serieuzer te behandelen. Alsof ze willen zeggen dat het verstand (=van films) met de leeftijd komt...

neo (crew)
http://www.filmhuisschiedam.nl/

Ik heb gedeeltelijk dezelfde conclusie getrokken over programmeurs. Jong bloed kan soms echt iets verfrissends toevoegen. Je ziet nu bijvoorbeeld dat er filmhuizen zijn die echte experimentele films mijden, maar sporadisch dankzij tips van collega's of jongere commissieleden toch wat van dat soort films erdoor krijgen. Niks ten nadele van de toch wat relatief oudere groep programmeurs in Nederland, maar soms kan een wat jonger persoon net iets meer toevoegen. De keren dat ik naar een filmbeurs ben geweest (als medewerker en niet als programmeur) heb ik echter niet geconstateerd dat mensen op mij neer keken. Integendeel, ik maak gerust een praatje over allerlei films en kreeg een ''gelijkwaardig'' gevoel. Nu moet ik wel zeggen dat als het om serieus discussiëren/praten gaat ik meer een klik heb met wat oudere personen. Dat kan het deels verklaren.

Malick
Zie ik in jullie programma nu serieus ‘’Twilight’’ en ‘’Inglourious Basterds’’ staan. Ik knipper nog eens met mijn ogen en constateer dat het juist is. Jong geluid?

Let the Right One In, Unamde Beds, Eden Lake dat zijn goede voorbeelden van films waarmee je jongeren kunt lokken naar het akelige en koude filmhuis waar men geen popcorn geserveerd maar ijskoude thee en waar je niet in een luxe bioscoopstoel zit maar op een harde keukenstoel. Merkwaardige keuzes.

Wat noem jij trouwens (recente) experimentele films?

Uiteindelijk kun je met ieder mensen praten. Maar het gaat zich erom dat je eerst met argusogen wordt aangekeken en dat je zelf meestal het gesprek moet aanknopen. Ze nemen je dus eerst niet serieus maar als ze door hebben dat je het een en ander weet over de Cinema op zich, en je mening over een film duidelijk kan verwoorden dan is het koude water gebroken.

Wanneer kom jij nu eens naar een filmbeurs?

neo (crew)
Ja, dat is een locale groep jongeren. Vorig jaar hebben deze ook enkele filmvoorstellingen verzorgd. Het is een leuk initiatief, maar persoonlijk zie ik veel liever dat we enkel ''pure'' filmhuis titels draaien. Of zoals jij al noemt de alternatieve films voor jongeren.

Naast de ''mix van filmhuis en commercieel'' films die je ook niet onbekend zullen zijn, bevat de normale programmering helaas ook weleens wat puur commerciële titels waarvan ik vind dat ze niet in het programma thuishoren. Zo draait binnenkort State of Play. Maar daar denken sommige toch anders over.

Tja, wat noem ik experimentele films. Ik zou weleens wat meer duizelingwekkende films als bv. van Matthew Barney willen terugzien in de programmering van filmhuizen. Dat soort films worden (soms) wel gedraaid, maar helaas nog altijd veel te weinig.

Malick
Zo te zien delen we elkaars mening. Ook ik ben vies van commerciële films in Filmhuizen.

Ik heb over Matthew Barney dingen gelezen maar nog niets gezien. Is er wel eens een film van Matthew Barney aangekocht door een Nederlandse distributeur? Ik dacht het niet.

Ik weet hoe duur het is om een buitenlandse 35 MM Copie over te laten vliegen naar Nederland en ik denk dat dat alleen zou doen gebeuren als een filmhuis in Nederland geld teveel heeft. Hoe zit het dan met een geimporteerde dvd om te laten beamen? Geen geweldige kwaliteit maar je hebt ten minste ''iets''...

Ze worden meestal op filmfestivals vertoond. Is er niet een paar jaar terug een klein retrospectief geweest van Matthew Barney op het IFFR?

avatar van danuz
Is het niet zo dat het Filmmuseum kopieën in het archief heeft? Ze hebben ze enkele jaren geleden nog getoond, daarvoor is The Cycle ook al eens (of meer dan eens?) on tour door NL getrokken.

Malick
Ja, dat klopt. Maar weet je ook hoe duur het is om een film te huren van het Filmmuseum?

Het Cassavetes retrospectief dat nu door het land gaat is afkomstig van het Filmmuseum. Net zoals de gerestaureerde copieën van Rocco e i suoi fratelli (twee weken geleden hadden wij die) en The Good, the Bad and the Ugly (volgende week tijdens de Eastwood marathon).

The Cycle zegt me niets.

avatar van danuz
De vijf Cremaster delen bij elkaar worden ook wel The Cremaster Cycle of The Cycle genoemd

avatar van Bla
Bla
Studeer momenteel in Groningen en wil graag werken in Pathé of Images aldaar. Maar heb ook een lijntje lopen met een videotheek wat me ook supervet lijkt.

Lui schreef:
Daar werken volgens mij ook maar weinig mensen, of niet? Het is er nooit echt druk, in die keren dat ik er ben geweest zaten we met een paar man in de zaal!. Vroeger kwam ik er nog wel eens, maar ik vind de JT in Doetinchem een stuk beter! Nog gefeliciteerd trouwens, en veel succes!


Ajax&Litmanen1 schreef:
Movie Unlimited Zevenaar is echt een prima bios!

Ik kwam er altijd graag. Tegenwoordig toch bijna altijd eigenlijk het Rembrandt in Arnhem maar Zevenaar is een stuk gezelliger.


Beetje late reactie, maar; de afgelopen tijd met Komt Een Vrouw hebben we het barstens druk gehad. Het loop nu in elk geval beter. Maargoed, soms ligt het ook aan de film, De Hel bijvoorbeeld heeft een gemiddelde 7 bezoekers per voorstelling.
En ja, we zijn nu eenmaal de leukste service bioscoop van Nederland.

avatar van Gizzmann
Ik werk nu al een paar weken als vrijwilliger in de projectiekamers van filmhuis Lux (Nijmegen). Geen idee hoe lang ik dit kan blijven doen omdat het over een tijd allemaal digitale apparaten worden, nu krijg ik nog geleerd hoe ik echte film in moet leggen. Vind het erg leuk dit nog mee te krijgen

En mag er gratis naar de films, dus dat is een geweldige bonus.

avatar van Minotaures
In een bioscoop werken lijkt me niets. Ik zie mezelf niet echt kaartjes verkopen of achter de balie popcorn scheppen.

avatar van wibro
Gizzmann schreef:
Ik werk nu al een paar weken als vrijwilliger in de projectiekamers van filmhuis Lux (Nijmegen). Geen idee hoe lang ik dit kan blijven doen omdat het over een tijd allemaal digitale apparaten worden, nu krijg ik nog geleerd hoe ik echte film in moet leggen. Vind het erg leuk dit nog mee te krijgen

En mag er gratis naar de films, dus dat is een geweldige bonus.


Hebben wij al kennis gemaakt "Gizzmann" Ik werk al ruim 4 jaar als gastheer/zaalwacht bij Lux. Moet wel erg gek zijn als ik jouw niet gezien heb, want ik draai als vrijwilliger daar wel de meeste diensten.

puckb96
Toevallig loop ik stage in het filmhuis van Helmond!

avatar van Gizzmann
wibro schreef:
(quote)


Hebben wij al kennis gemaakt "Gizzmann" Ik werk al ruim 4 jaar als gastheer/zaalwacht bij Lux. Moet wel erg gek zijn als ik jouw niet gezien heb, want ik draai als vrijwilliger daar wel de meeste diensten.

Heb je vast wel eens gezien inderdaad, maar werk er echt nog maar kort. Heb vandaag pas voor het eerst gebruik gemaakt van een gratis bioscoopbezoek (Black Christmas in de Luxplotation) en ben nog niet op komen dagen bij borrels of uitjes.
Daarvoor kwam ik echter ook best regelmatig films kijken. Tot een volgende keer dan maar

avatar van wibro
Black Christmas
Daar ben ik ook geweest. Ik zat op de een na laatste rij dicht bij het gangpad.

avatar van Gizzmann
Haha, ik zat op de laatste rij. Kan het kloppen dat jij ook zaalwacht bij Eraserhead bent geweest?

avatar van wibro
Dat klopt. Ik heb toen ook de film zelf bekeken.

avatar van Gizzmann
Ah dan denk ik wel te weten wie jij bent
Ik ben een vreemd stil persoon met grote ogen. Als je iemand tegen komt die aan deze beschrijving voldoet ben ik het waarschijnlijk.

avatar van Film Pegasus
Film Pegasus (moderator)
Ik lees net dat de Antwerpse bioscoop Cartoon's failliet verklaard is. Het was één van de weinige bioscopen die nog kon stand houden tegen de 2 grote mastodonten Metropolis (Kinepolis) en UGC. Zijn er hier mensen op de site die werken of gewerkt hebben in Cartoon's?

Welke bioscoop is dat - met andere woorden: waar in Antwerpen was dat?

avatar van danuz
Is dat niet dat kleine bioscoopje vlak aan het water? Vond dat een best fijn bioscoopje.

avatar van Film Pegasus
Film Pegasus (moderator)
Dat ligt inderdaad niet ver van het water. Ergens tussen de Grote Markt van Antwerpen en Het Steen. Je kon er nog terecht voor enkele kleinere films die niet direct pasten in het programma van Kinepolis of UGC.

OK, die ken ik wel, daar ging ik toch wel vaker naartoe als ik in Antwerpen was.
Jammer, is er een alternatief?

avatar van Film Pegasus
Film Pegasus (moderator)
Er zijn nog wel Antwerpse culturele centra en bibliotheken die 'alternatieve' films aanbieden. Sommige evenementen zoals voorbije zomer in de badboot te Antwerpen. En Cinema Zuid in de Lakenstraat te Antwerpen. Voor de rest is het hopen op een release in de twee mastodonten UGC en Kinepolis.

avatar van Film Pegasus
Film Pegasus (moderator)
Je hebt ook nog Filmhuis Klappei in de (jawel) Klappeistraat te Antwerpen. Met allerlei genres van films. Nieuwe arthouse, ouwe klassiekers, films voor kids. Daar kan de filmliefhebber ook wel z'n ding nog terugvinden.

avatar van Prinz
cinema zuid

avatar van Brix
"Verwant"
De dochter van mijn vriendin werkt bij Filmhuis De Spiegel in Heerlen, en leverde zopas deze prachtige zelf getekende poster af voor Het Royal Theater, de nieuwe locatie van het filmhuis.

https://imgbb.com/
poster ontwerp: Zarah-Zoë Paas (2019)

Gast
geplaatst: vandaag om 11:11 uur

geplaatst: vandaag om 11:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.