menu

Film / Overige films / Korte films

zoeken in:
avatar van Macmanus
Ik vind korte films altijd wel grappig en misschien wel meer hier.

Dus hier kun je vertellen welke er op tv komen of welke je goed vind.

Ik persoonlijk vond er e 1tje erg leuk alleen ben ik de titel kwijt.
Deze korte film ging over 4 vrouwen die allemaal een kind hebben en daar 1 keer in de week mee naar de dierentuin of iets anders mee gaan doen, en dan komen ze thuis bij 1 van de vrouwen en daar komen ze er achter dat zij haar man heeft vermoord en dan proberen ze van hem af te komen.

Misschien heeft iemand hem ook gezien.
Wil die gene even de titel zeggen.

Een horror korte film komt vrijdag 12 july op tv om 21.07 op Nederland 3 lijkt me erg leuk of eng.

neo (crew)
ik heb ooit eens bij nederland 2 een kort filmpje gezien met hugo weaving.was erg amusant ,maar de naam ben ik helemaal kwijt.

bij de dvd Ice Age zat een steengoed kort (animatie)filmpje.

Bunny toch?...Inderdaad erg leuk en knap gemaakt.

neo (crew)
ik heb voor een prikkie de dvd van ''14 fantastische films'' gekocht. staan erg leuke filmpjes op van oa. marc van uchelen. het hoogtepunt is ''the bitch is back'', over een opblaaspop die tot leven komt.

wist hier geen andere plek voor te vinden, maar deze short films draaien in filmhuis de spiegel ivm de opening van het glaspaleis:

Lot
Nederland, 2001, 18 minuten
Regie: Tamar van den Dop
Door de ogen van Lot zien we de wereld van een vijfjarige. Lot is een film waarin de vorm en de verhaallijn (een herinnering van vier generaties vrouwen) tot een visueel gedicht versmelten. Een gedicht over hoe een oude vrouw over haar schaamte heen komt, over ouder worden, jong zijn en weer ouder worden.
Lot is een korte film van actrice Tamar van den Dop, die voor iedereen herkenbare jeugdherinneringen omvormt tot een associatieve, lieve film: een kinderschaartje, wiebeltandjes, Van den Dop brengt allang vergeten herinneringen weer terug.

Vader en Dochter
Nederland, 2001, 9 minuten
Regie: Michael Dudok De Wit
Animatie-film
In 2001 won Vader en Dochter van regisseur Michael Dudok de Wit de Oscar in de categorie Beste Korte Animatiefilm. In Vader en Dochter zien we hoe een vader afscheid neemt van zijn dochtertje en vertrekt. Ze wacht op zijn terugkomst voor dagen, seizoenen, jaren...
In een paar minuten trekt haar hele leven en de twintigste eeuw voorbij.

Spiegel van Holland
Nederland, 1950, 10 minuten, zwart-wit
Regie: Bert Haanstra
Spiegel van Holland was de eerste bekroonde korte film van Haanstra (winnaar korte film op het Filmfestival van Cannes in 1951). Spiegel van Holland is een kunstige beeldrapsodie, waarin een ondersteboven gehouden camera consequent het Nederlandse landschap gespiegeld in het water betrapt.

avatar van Yak
Yak
De eerste en laatste ken ik niet, maar Vader En Dochter is prachtig. 4,5*

lot: 3,5*
vader en dochter: 4*
spiegel van holland: 3,5*

avatar van Phoenix
Ik zag ooit een erg leuk "horror"-filmpje. Je ziet een verlaten landhuis met een kerkhof eromheen. De enige bewoonster slaapt, het is middernacht, en het enige wat je hoort is een druppende kraan.

Op een gegeven moment splijt de grond open en kwam er een lijk tot leven. Dit lijk loopt naar het huis en morrelt aan de deur. De bewoonster gaat kijken wat er is, doet de deur open en kijkt recht in het gezicht van de zombie. De zombie loopt naar binnen, de vrouw gilt als een bezetene en rent de trap op. De zombie erachteraan, de vrouw rent de badkamer in, de zombie weer erachteraan. De vrouw, helemaal in het nauw gedreven, raakt nog meer in paniek en begint nog harder te schreeuwen naarmate de zombie dichterbij komt.

Dan draait de zombie zich plotseling om, brengt zijn hand naar de wastafel en draait wat aan de koud-waterknop om het druppen van de kraan op te laten houden. Hij loopt weer weg en slaapt lekker verder in zijn knusse graf.

Geweldig filmpje vond ik dat.

avatar van U-96
Er was vroeger eens een korte film op tv dat over een dochter ging wiens vader wegging (waarnaar toe weet ik niet). Je ziet dan steeds hoe een klein meisje veranderd in een oude oma met een ouderwetse fiets.
Op het laatst gaat zij naar een veld toe, en daar ziet ze het wrak van het bootje liggen waarmee haar vader vertrok.
Volgens mijn moeder kreeg deze film daar een prijs voor. Iemand enig idee welke film dit is ?

avatar van blabla
Je bedoelt deze U-96, hij is pas nog op tv geweest, briljant filmpje.

avatar van U-96
Ja, dat is hem.
Ik wist niet dat hij uit 2000 kwam; ik dacht eerder aan zoiets als '70 '80... Het zal toch geen remake zijn ?
Maar idd, hij is briljant; ik kreeg best wel een brok in mijn keel.

Phoenix schreef:

Ik zag ooit een erg leuk "horror"-filmpje. Je ziet een verlaten landhuis met een kerkhof eromheen. De enige bewoonster slaapt, het is middernacht, en het enige wat je hoort is een druppende kraan.

Die film heet R.I.P. en is gemaakt door Jan Doense, gebaseerd op een strip die hij had. De film is in Nederland als voorfilm bij Ali G vertoond.
Hier kan je hem terugkijken: dekortefilm.nl

avatar van Phoenix
Bedankt!

In Film > Overige films > voorstel Niew Hoofdstukje KORTE FILM:

Ik lees net dat onder het hoofdje "Overige Films" films besproken kunnen wordendie vanwege hun lengte niet op de site mogen. Nu ben ik net wakker, en de eerste titel die ik zag was de erg lange The Stand, dus mijn eerste reactie was: waarom mogen lhele ange films niet op de site.
Maar al verder lezend zag ik dat het juist heel veel over zeer KORTE films ging, en ik kan me zo voorstellen dat dat inderdaad rommelig wordt als die tussen de "films van gangbare lengte" staan.
(In zekere zin zijn korte films dan abnormaal )

Maar het fenomeen Korte Film verdient toch steeds meer opgeld, de laatste tijd - op festivals worden er speciale voorstellingen aan gewijd, onze eigen Jan Doense maakt er nogal eens een.
Naar mijn mening zou deze stroming op de site een eigen plaats verdienen, waar ze op dezelfde manier als de lange films kunnen worden neegezet, zonder dat ze wegvallen in de diskussiefora.

Misschien is het veel (teveel) werk, en ik weet dat het bijhouden van een site als deze al best wat werk met zich meebrengt - maar omdat de KORTE FILM toch best als volwaardige stroming gezien kan worden wilde ik het even in de groep gooien.

Voor de rest: klasse!!

neo (crew)
Dat resulteerde eerst in filmpjes van 3 minuten die werden toegevoegd en die daar moet je dan op gaan stemmen...

Ja, daar zit ook wat in.... meer werk dan dat je er iets aan hebt, eigenlijk.

Menni
Hm, grote liefhebbers van korte films (en veel werk) zijn daar vast wel voor te porren.. Niet dat ik die ken, overigens . Maar Jan Doense hoort eigenlijk op welke grote filmsite dan ook gewoon in de database te staan.

In Film > Overige films > Mondo Leone:

wie van jullie kent de filmpjes/muziek van Mondo Leone (Leon Giesen)?
Hij heeft verschillende theater tours gedaan en stond nu voor de tweede keer achter elkaar op de parade.

Ik heb de dvd (behorende bij de cd) en er staan een aantal juweeltjes op. Het zijn as het ware videoclips alleen dan wel veel meer dan dat.
Muziek en beeld vormen 1 geheel en kunnen niet zonder ekaar bestaan.
er staan 3 filmpjes op die ik echt helemaal fantastisch vind:
1.
een filmpje over het afzwemmen van zijn zoontje. Geweldig hoe de spanning en twijfel van het jongetje in beeld worden gebracht.
2.
Het ei van Leon.
Een geweldige uitleg over hoe ideeen tot stand komen en of ze er toe doen.
3.
Een filmpje over het maken van een italiaans gerecht. Welke mij weer geinspireerd heeft tot het maken van een filmpje over snert

Ik heb hem 2 keer live mogen bewonderen en het was 2 keer een heerlijke tocht door dromenland vol met down to earth humor en juweeltjes van film en muziek.
mijn vriendin en ik waren vooral overdonderd door het openeningsnummer (staat niet op de dvd) op Noorderslag waar hij een duet zong met de overleden zanger van Thin Lizzy: Phil Lynott.
Dit middels 3 videoschermen. (die hij in zijn gehele show gebruikt)

in ieder geval een aanrader om eens te kopen op dvd. Dit kan bij de betere platenzaak en ook via bol geloof ik.

voor (iets) meer info:
www.mondoleone.nl

(voor de duidelijkheid: ik ontvang hier geen geld voor hoor. Ik vind het erg leuk wat hij doet en kon het hier nergens terug vinden )

avatar van Schizonoid
De korte filmpjes van David Lynch vind ik ook geweldig zoals "The Amputee"

weet iemand of deze ergens te krijgen zijn in EEN box ??

avatar van Da Jando
Ja, die zijn te verkrijgen in een box. Check dit topic maar eens.

avatar van pjotr
Zijn er nog mensen die het 'korte-film' programma op Lowlands hebben gezien?
Er zat oa een filmpje tussen van Lodewijk Crijns dat geloof ik Dr Vogel heette: een prachtig filmpje over een jongetje dat zijn amandelen moet laten knippen in het ziekenhuis.
Als je nog eens de mogelijkheid krijgt om dit te bekijken moet je dat zéker doen.
Ook werd True vertoond, een filmpje van Tom Tykwer met Natalie Portman.

avatar van Schizonoid
Da Jando schreef:
Ja, die zijn te verkrijgen in een box. Check dit topic maar eens.Veel Dank !

ben pas nieuw hier dus moet me nog wat orienteren

pjotr schreef:
Dr Vogel heette: een prachtig filmpje over een jongetje dat zijn amandelen moet laten knippen in het ziekenhuis.
Als je nog eens de mogelijkheid krijgt om dit te bekijken moet je dat zéker doen.


Die is te zien op de korte film online

http://www.cinema.nl/cinema/specials/binders/index.jsp?portals=3142294&maps=16464606&binders=17870997

En inderdaad, een prachtig filmpje!
Helaas is Nederland maar een kleinlandje,
met een zeer klein taalbereik en worden Nederlandse films nooit voor de wereld gemaakt en zijn de budgetten behoorlijk laag voor lange speelfilms, maar op het gebied van korte films zijn Nederlandse makers echt wel goed hoor!

avatar van Freud
Er is vorig jaar een dvd uitgekomen naar aanleiding van tien jaar Leuven Kort met daarop (volgens hen) de meest memorabele Vlaamse kortfilms uit het festival. Zeker niet allemaal even goed, maar het grootste deel is zeker het bekijken waard, en een aantal zijn echt schitterend (zoals Bloody Olive van Vincent Bal)

Een jaartje geleden was er in het Antwerps filmmuseum een avond in het teken van Nederlandse animatiefilms (twee programma's van telkens twee uur) daar was ik ongelooflijk van onder de indruk. We wilden eerst maar twee uur blijven maar het was zo schitterend dat we de volgende reeks ook maar gezien hebben. (Father and Daughter, waar U-96 het over heeft hierboven, zat er uiteraard ook bij)

En Leuven Kort is natuurlijk ook altijd de moeite, daar heb ik dit jaar een selectie Claymation filmpjes gezien die echt verbluffend goed waren.

avatar van Freud
Ik heb het programmaboekje van die Nederlandse animatiefilms teruggevonden, maar ik kan me bij de meeste titels niet meer de juiste film voorstellen. 3 Misses van Paul Driessen herinner ik me wel nog, die vond ik hilarisch grappig. Le moine et le poisson, niet toevallig van dezelfde maker als Father and Daughter, herinner ik me ook nog, dat vond ik toen het beste filmpje dat er te zien was: erg mooi getekend en met een prachtig eenvoudig verhaal. Van de andere 18 filmpjes weet ik echter niet meer zo veel .

In Film > Overige films > Korte film Smokers and Non-Believers:

Kwam laatst de site van Smokers and Non-Believers tegen: http://www.smokersandnonbelievers.com

Schijnt een korte film te zijn voor festivals. The Making of kan je bekijken, die er een tikje amateuristisch uit ziet maar de teasers zien er wel heftig uit.

Weet iemand of de film op een nederlands festival verschijnt ?

avatar van speedy23
Op de DVD Crazy Love (1987) staat een kortfilm (15 min.) eveneens van Dominique Deruddere, genaamd Wodka Orange uit 1982.
Een prachtig 'minidrama' over een zoon wiens vader in de kliniek ligt en die hij nog een laatste party wil geven met drank, sigaretten, en natuurlijk, een prostituee...

avatar van Redlop
Wereld van de Stilstand

Synopsis:

Een journalist ((Fedja van Huêt) van een locale krant beseft dat zijn leven tot stilstand is gekomen als zijn voormalig studievriend Max, een ongetalenteerd schrijver, een boek gepubliceerd heeft. Geschokt door deze onrechtvaardigheid vormen zich gedachten in zijn hoofd over een groot complot van middelmatigheid. Een briefje van de mysterieuze K. is het begin van een vreemd en intrigerend avontuur langs oude boeken van cultuurpessimisten en Egyptische sarcofagen. Wordt de journalist langzaam gek, of moet hij werkelijk vechten tegen het systeem? Een filosofische en spirituele fotofilm over een man die zijn identiteit vindt.

De synopsis zelf zit al vol intellectuele clichés: vechten tegen het systeem en het complot van de middelmaat, maar dat is niks vergeleken met de film.
Céline wordt geciteerd, Kafka (mysterieuze K.) komt af en toe eens om de hoek kijken. Altijd raak zou je zeggen.
Visueel is het dan wel origineel, maar het terugkerend beeld van een aan-en-uit trillende tl-buis geeft blijk dat de maker niet terugdeinst voor opzichtig jatwerk.

1*

avatar van Fangs
Fangs (crew)
Deze moeten jullie even checken: Blood Syrup, een erg korte (1,5 min.) horrorcomedy. Hij is erg geinig.

http://www.atomfilms.com/af/content/bloodsyrup

Gast
geplaatst: vandaag om 05:26 uur

geplaatst: vandaag om 05:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.