- Home
- Filmforum
- Overig - Algemeen
- Het grote "smakelijk eten" topic
Het grote "smakelijk eten" topic
TornadoEF5
-
- 5541 berichten
- 1482 stemmen
Animosh Inderdaad. Twee dagen geleden wel nog spaghetti bolognese gegeten (al was die bolognesesaus wel voorgemaakt, want dat is veel te veel werk anders). Gehakt is anderzijds makkelijk weg te laten. En van de week (morgen of woensdag) maak ik wellicht nog macaroni (met kaas & hesp) klaar. En ook die hesp is eigenlijk al een tijdje geleden gekocht, vervaldatum is 13/12, daarmee dat ik ze morgen zal maken. Wat ik er normaal in de plaats voor zou moeten maken, weet ik nog niet. Vlees gebruik ik nu enkel voornamelijk nog als supplement in bepaalde gerechten. Een klassiek driegangenmenu zoals we hier vaak eten, eet ik zelden tot nooit.
Ik geloof meer in evolutie in plaats van revolutie (behalve politiek gezien dan). Daarmee dus voorlopig vegetarisme op een n.n.b. tijd ergens in (begin) 2018.
Brix
-
- 19257 berichten
- 4676 stemmen
Animosh Inderdaad. Twee dagen geleden wel nog spaghetti bolognese gegeten (al was die bolognesesaus wel voorgemaakt, want dat is veel te veel werk anders). Gehakt is anderzijds makkelijk weg te laten. En van de week (morgen of woensdag) maak ik wellicht nog macaroni (met kaas & hesp) klaar.
Toevallig noem je hier twee van mijn favoriete gerechten
Spaghetti Bolognese is heel gemakkelijk te maken met vegetarisch gehakt (van Quorn bijvoorbeeld) en de hesp/ham in het andere gerecht is uitstekend te vervangen door Quorn brokjes.
Ik heb het vaker voor gasten gekookt, en niemand had ooit in de gaten dat het niet met vlees gemaakt was.
Men was zeer verrast toen ik het vertelde.
Overigens ben ik zelf al meer dan 25 jaar strikt vegetariër en ben nog niet één keer teruggevallen op vlees.
(Voorheen was ik een fervent vleeseter)
Veganisme zie ik helemaal niet zitten en streef er dus ook niet naar.
Onderhond
-
- 87215 berichten
- 11971 stemmen
Ik heb het vaker voor gasten gekookt, en niemand had ooit in de gaten dat het niet met vlees gemaakt was.
Rare gasten dan, je proeft het toch écht wel goed.
arno74
-
- 8700 berichten
- 3342 stemmen
Zelf uit nieuwsgierigheid ook vleesvervangers los geproefd en, weet niet waar het naar smaakt maar het was geen vlees . Al kun je waarschijnlijk met kruiden e.d. de smaak wel verstoppen, ik geloof best dat een goede vleesvervanger in een lekkere bolognesesaus helemaal niet opvalt.
Veganist zou ik zelf nooit worden, heb niets tegen (bio)eieren, kaas, e.d. Qua vlees ben ik wel zuinig, ook omdat groente gezond (en lekker!) is, maar ik ga het niet uit de weg. Vis neemt ook meer plaats in mijn dieet al is dat natuurlijk niet vegetarisch.
Onderhond
-
- 87215 berichten
- 11971 stemmen
Naast de smaak is het vooral de structuur die meteen weggeeft dat je geen vlees zit te eten. Ik vind het vaak vergelijkbaar met het "uncanny valley" effect in CG, daarom ook beter geen vleesvervangers en gewoon volwaardige vegetarische gerechten.
Animosh
-
- 4665 berichten
- 520 stemmen
Vlees gebruik ik nu enkel voornamelijk nog als supplement in bepaalde gerechten.
In dat geval moet je het makkelijk kunnen vervangen. Er zijn verschillende typen vleesvervangers die je als supplement kan gebruiken (gehakt, spekreepjes, kipstukjes, etc.), en daarvan zijn er meerdere merken die je kan proberen (die soms behoorlijk verschillen in smaak). Het zal de smaak van vlees misschien niet perfect repliceren, maar een acceptabele vervanger moet je kunnen vinden.
In de politiek wel? Gewoon doen wat voor jou het beste werkt inderdaad.
Veganisme zie ik helemaal niet zitten en streef er dus ook niet naar.
Puur uit nieuwsgierigheid: waarom? Vind je in vergelijking met vegetarisme de offers te groot? Zie je er de urgentie gewoon niet zo van in? Of zit het hem meer in het sociale stigma dat aan veganisme kleeft?
daarom ook beter geen vleesvervangers en gewoon volwaardige vegetarische gerechten.
Dat is het perspectief van een vleeseter. Als het doel niet is om vlees te vervangen kun je inderdaad beter producten met een unieke eigen smaak proberen. Maar veel vegetariërs hebben er behoefte aan om de smaak van vlees in zekere mate te repliceren, dus zijn er producten die dat proberen.
Brix
-
- 19257 berichten
- 4676 stemmen
Al kun je waarschijnlijk met kruiden e.d. de smaak wel verstoppen, ik geloof best dat een goede vleesvervanger in een lekkere bolognesesaus helemaal niet opvalt
Klopt.
Ook hamburgers van "de Vegetarische slager" bijvoorbeeld, zijn nauwelijks nog te onderscheiden van de echte, wonnen zelfs prijzen in wedstrijden waarbij ook hamburgers van echt vlees meedongen.
Gehaktballen zijn er ook al die je gerust aan niet-vegetariërs kan voorzetten.
Het aanbod aan vleesvervangers is al enorm groot en groeit nog gestaag.
Ik zie regelmatig weer nieuwe producten bij AH en Jumbo bijvoorbeeld.
Ik weet soms al niet meer wat te kiezen door de hoeveelheid verschillende producten.
Bij de Lidl hoef je niet te zoeken, dat is waardeloos
Dat was wel even anders toen ik overstapte.
Alleen dat sponsachtige sojaspul (dat ik niet lust) en wat vleesvervangers die Linda McCartney op de markt bracht.
In vergelijking met die tijd is het nu "luilekkerland"
Brix
-
- 19257 berichten
- 4676 stemmen
(Puur uit nieuwsgierigheid: waarom? Vind je in vergelijking met vegetarisme de offers te groot? Zie je er de urgentie gewoon niet zo van in? Of zit het hem meer in het sociale stigma dat aan veganisme kleeft?)
Ik ben overgestapt puur om reden dat ik niet wil dat er dieren gedood worden voor mijn voedsel.
(afschuwelijke toestanden gezien in de vleesindustrie-slachthuizen etc.)
Ten tweede wil ik wel nog iets eten dat ik lekker vind, en dat is het geval met de vleesvervangers, en niet met de groenten en granen gerechten die ik geproefd heb.
Ik vind zeker niet alle vleesvervangers smakelijk, verre van.
Het hoeft in feite ook niet echt naar vlees te smaken voor mij.
Maar bij sommige gerechten kunnen niet zonder (vegetarische) spekjes of (vega) rookworst.
Tenminste wanneer je de traditionele smaak wil benaderen.
Ik kan me nu ook niet meer voorstellen om in een echt stuk vlees te moeten bijten, alleen al van de gedachte walg ik.
Overigens is het inderdaad wel zo dat er een bepaald "sfeertje" hangt rond het veganisme.
Dat zal niet helemaal terecht zijn (nooit generaliseren) maar de veganisten die ik ben tegengekomen waren me teveel bezig met een soort van fanatisme dat me niet ligt.
Maar dat heeft helemaal niets te maken met mijn al dan niet overstappen naar veganisme.
mjk87 (moderator films)
-
- 13291 berichten
- 3906 stemmen
Vleesvervangers gebruik ik nooit, maar minstens een maal per week, meestal tweemaal, eet ik vegetarisch. Maar dan vind ik het leuker om compleet andere gerechten te maken. En soms heb je gerechten waar helemaal geen vlees nodig is, zoals bepaalde pasta's of ratatouille met brood of couscous. Al is het 's zomers makkelijker dan 's winters om maaltijden te verzinnen. Dan is het al snel gevulde pasta met spinazie, of stamppot (al gebruik ik daar wel jus voor die ik heb ingevroren, maar dat tel ik toch maar als vegetarisch).
Animosh
-
- 4665 berichten
- 520 stemmen
Ik ben overgestapt puur om reden dat ik niet wil dat er dieren gedood worden voor mijn voedsel.
(afschuwelijke toestanden gezien in de vleesindustrie-slachthuizen etc.)
Maar beide condities zijn ook van toepassing op melkproducten en eieren. In het geval van melkproducten zijn mannelijke kalveren een bijproduct, en aangezien die geen melk kunnen geven en als melkkoeien niet snel genoeg groeien om voor rundvlees te worden gehouden eindigen ze in kalvervlees. Daarnaast worden melkkoeien lang voor hun natuurlijke levenseinde gedood omdat ze niet productief genoeg meer zijn. In het geval van eieren zijn hanen een bijproduct, en aangezien die geen eieren kunnen leggen en hanenvlees weinig gegeten wordt worden ze vlak na hun geboorte meteen gedood (en ook kippen worden lang voor hun natuurlijke levenseinde gedood). Wat de afschuwelijke toestanden betreft: die zijn er in de melk- en eierindustrie natuurlijk ook. Dat kun je in zekere mate compenseren door biologische producten te kopen, maar daar consequent in zijn is erg lastig, en slecht voor het milieu zijn ze net zo goed (zo niet slechter).
[/predikstand]
Dat je de offers groot vindt begrijp ik. Voor mij was de overgang vrij makkelijk, maar als ik in mijn hoofd heb dat ik iets moet doen kan ik offers vrij makkelijk accepteren. Bedankt voor je antwoord trouwens.
Brix
-
- 19257 berichten
- 4676 stemmen
Dank v.d. "preek".
De inhoud was mij overigens wel bekend.
Ik houd het er maar op dat ik toch 25 jaar- of langer een korreltje heb bijgedragen aan het populariseren van vegetarisch eten.
Al was dat lang niet gemakkelijk de eerste jaren, en kijkt men er mij ook nu nog vaak genoeg raar op aan.
e.e.a. Zonder te "preken" overigens, haha.
Toch zijn er best wel wat mensen in mijn omgeving overgestapt door mijn voorbeeld, te beginnen bij familieleden.
Die komen geregeld nog wat tips vragen.
Respect voor jouw instelling is er van mijn kant zeer zeker.
arno74
-
- 8700 berichten
- 3342 stemmen
Ik zit nu in het buitenland, en één van de dingen die me hier is opgevallen is dat het sterke onderscheid tussen vegetarisme en veganisme (waarbij vegetariër worden nog wel geaccepteerd wordt maar veganist worden als "extreem" gezien wordt) in het buitenland veel minder sterk aanwezig is.
Na je betoog hiervoor lus ik geen eieren meer , maar je hebt wel gelijk natuurlijk. Ik zal de vleesvervanger ook maar weer een kans geven Brix, is alweer een paar jaar geleden dat ik die geprobeerd had.
Brix
-
- 19257 berichten
- 4676 stemmen
Ik zal de vleesvervanger ook maar weer een kans geven Brix, is alweer een paar jaar geleden dat ik die geprobeerd had.
Eventueel wil ik je best graag een paar eenvoudige tips/receptjes geven, zónder eieren of melk
(maar dan wel via privébericht)
TornadoEF5
-
- 5541 berichten
- 1482 stemmen
Ik ben ook geen fan van vleesvervangers of vegetarisch vlees, maar vegetarisch gehakt in een spaghetti bolognese zou wel werken denk ik, omdat dat één van de vele dingen dat je toevoegt aan de saus. Macaroni met kaas en hesp vervangen, lijkt me een beetje trickier. Een vegetarische hamburger heb ik bijvoorbeeld al eens geprobeerd en vond ik echt verschrikkelijk.
Ik geloof niet in de huidige politiek van vandaag en stem doorgaans op extreemlinks, maar ik ga er niet verder op ingaan (want mag hier niet, en ook geen zin in).
Ook hamburgers van "de Vegetarische slager" bijvoorbeeld, zijn nauwelijks nog te onderscheiden van de echte, wonnen zelfs prijzen in wedstrijden waarbij ook hamburgers van echt vlees meedongen.
(...)
Het is een beetje jammer dat ze zo moeilijk te vinden zijn in Belgie.
Overigens is het inderdaad wel zo dat er een bepaald "sfeertje" hangt rond het veganisme. Dat zal niet helemaal terecht zijn (nooit generaliseren) maar de veganisten die ik ben tegengekomen waren me teveel bezig met een soort van fanatisme dat me niet ligt.
Maar dat heeft helemaal niets te maken met mijn al dan niet overstappen naar veganisme.
Veganisme is eigenlijk ook een toegangspoort voor eetproblemen of eetstoornissen. Daarom dat ik niet weet of het iets voor mij zou zijn, want heel veel speling heb ik eigenlijk niet. Bij veganisme heb ik schrik dat ik (al dan niet bewust of onderbewust) naar een veel te laag gewicht zou evolueren.
Gonzo8000
-
- 470 berichten
- 10 stemmen
Veganisten en vegetariers worden ook niet ouder zoals vaak wordt beweerd.
Ze zien er alleen ouder uit.
groetjes van een rascarnivoor
Brix
-
- 19257 berichten
- 4676 stemmen
Maar dat is geen regel
TornadoEF5
-
- 5541 berichten
- 1482 stemmen
Reageer daar toch niet op.