menu

Gun Fight (2011)

mijn stem
3,11 (14)
14 stemmen

Verenigde Staten
Documentaire
90 minuten

geregisseerd door Barbara Kopple
met Colin Goddard

Documentairemaakster Barbara Kopple kijkt naar de rol van wapens in de Amerikaanse samenleving. De documentaire geeft een genuanceerd beeld van de discussie over wapenbezit, en biedt een nieuwe kijk op een onvermijdelijk deel van het Amerikaanse imago en de werkelijkheid. Met archiefbeelden van journaals, die dramatische schietpartijen verslaan, wordt de enorme impact van de soepele wapenwetgeving inzichtelijk gemaakt. Een wapenlobbyist die stevig in de politiek zit, een arts van de eerste hulp, die een onderzoek doet naar geweren, slachtoffers van wapengeweld (waaronder slachtoffers van de Virginia Tech schietpartij) en jonge mensen die proberen te begrijpen op welke manier wapens een rol spelen in hun leven komen aan bod.

zoeken in:
avatar van kos
3,5
kos
Kwam deze niet op tv één dezer dagen?

avatar van kos
3,5
kos
Al gevonden. Woensdag nl 2.

avatar van starbright boy
3,0
starbright boy (moderator)
Hoewel de film serieuzer en veel minder sensationeel is pikt Gun Fight min of meer de draad op waar Bowling For Colombine 'm achterliet en is deels een update van wat er daarna qua wapens in de VS gebeurde. En dat is niet bepaald meer "control", maar juist minder. Veel regels zijn weer afgeschaft en de meer extreme stadsregels in Chicago en Washington (in die steden gold een totaalverbod op handvuurwapens) zelfs afgeschoten door het hooggerechtshof. De wapenlobby heeft in de jaren tussen de beroemde docu van Michael Moore vrijwel alleen maar gewonnen, geholpen door acht jaar Bush en Obama, die federale wapenwetten ook niet bepaald tot prioriteit maakte en zich er veel minder mee bezig houdt dan bijvoorbeeld Clinton

Gun Fight bracht weinig nieuws en ging niet echt de diepte in. De nadruk van de film ligt op de wapenlobby van de NRA en aanverwanten en de anti-wapenlobby waar bijvoorbeeld een van de Virginia Tech-overlevenden actief in is. De antiwapenlobby focust zich op kleine stapjes, bijvoorbeeld op een maas in de wet in sommige staten waardoor je als je wapens koopt van officiële handelaren en een kort onderzoek krijgt naar je achtergrond, maar als je legaal op dezelfde wapenbeurs een wapen koopt van een particulier dan hoeft er niks gecheckt te worden en kan de zwaarste crimineel zelfs AK-47-achtige wapens kopen, volledig legaal. Door de invloed van de wapenlobby en de vier miljoen leden van de NRA is meer onmogelijk. Over die huidige situatie gaat de film .

Interessant aspect van de film waar helaas te weinig aandacht voor was is dat hoewel de NRA al jaren in een winning mood is, er nog steeds mensen naar de club gelokt worden met dreigementen dat bij wijze van spreke alle wapens binnenkort van ze worden afgepakt. Er is absoluut niets dat daarop wijst en heel veel dat erop wijst dat dat de komende decennia zeker niet aan de orde zal zijn, maar het is de manier voor de NRA om fondsen en leden te werven. Er moet wel wat gecreeërd worden om tegen te vechten en een enkele stadswet die wat streng is, is daarvoor niet genoeg, een opgeklopte doomsday-toon is nodig.

Best aardig verder, maar niet al te bijzonder.

3.0*

avatar van SPT
3,0
SPT
Interessant om te zien hoe beide kanten in het Amerikaanse gun control debate zich bedienen van angstzaaierij, en hoe beide kanten het voeren van rationeel beleid in de weg staan.

De film laat weer eens treffend zien hoe belangrijk het is mensen niet de mogelijkheid tot zelfverdediging te ontzeggen, zodat ze geen weerloze slachtoffers hoeven te worden van de grillen van psychopaten en criminelen. Tegelijkertijd laat de fim zien hoe belangirijk het is ervoor te zorgen dat het verstrekken van wapenvergunningen gepaard gaat met een background check, om te voorkomen dat wapens via legale weg in handen komen van... diezelfde psychopaten en criminelen.

avatar van the new guy
3,0
Beetje tegenvallende docu. Alle partijen komen wel aan bod, maar veel te oppervlakkig. Op zich houd ik er wel van om als docukijker zelf een mening te vormen en dus niet teveel gestoord te worden door vervelende, opdringerige vragen van de maker. Dit onderwerp is echter echt gebaat bij wat kritische en vooral verdiepende vragen. Die NRA-mannen konden hun hele filosofie makkelijk kwijt, dat moet kunnen. Maar laat ook vooral zien hoe ze zouden reageren op wat slimme vragen.

Bedankt voor het beeld, volgende keer vragen stellen.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:13 uur

geplaatst: vandaag om 01:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.