• 9.370.161 stemmen

Geregisseerd door: Jans Rautenbach

Met onder meer: Cobus Rossouw, Jill Kirkland en Hermien Dommisse

Gesproken taal: Afrikaans en Engels

Plot Jannie Totsiens

Jannie is kunstenaar en wordt door zijn ouders in een inrichting geplaatst, omdat ze niet langer tegen zijn gezicht kunnen. Hij ontmoet er een andere patiënten, waarvan er sommige gezond zijn. Gaandeweg verandert het leven van Jannie als de anderen hem verstoten. Als er een patiënt doodgaat, wordt Jannie als de zondebok aangewezen.

avatar van John Milton

John Milton

Zit ik mijn pindakaas te kijken, terwijl het lijkt dat de film inmiddels door de regisseur zelf op zijn YouTube kanaal is gezet, of ben ik dan te naïef?

The Citizen Kane of South African cinema. In a private asylum for the insane, seven patients play a dangerous game of life and death with a catatonic new arrival. With echoes of The Magus, the works of Alain Robbe-Grillet and Pasolini’s Theorem, Jannie brings the panacea of love to one patient and death’s finality to another. —BFI

Ik zie dat er niet in. beavis heeft zijn 4* vast niet voor niets heeft gegeven, dus wellicht ontgaat me nog het een en ander. Maar los van zijn (film)historische en politieke waarde, werkten mij de luidruchtige gekken wel een beetje op de zenuwen. In de tweede helft wordt het beter, echter onder de indruk raakte ik niet. Visueel onaantrekkelijk en wat mij betreft niet al te best geacteerd ook.