Almost perfect.
Ik heb ontzettend lang gewacht met het kijken van deze miniserie, omdat er in mijn optiek Keira en Matthew de enige Elizabeth en Mr Darcy zijn, wat ben ik ook naïef soms. Ik ben hier toch wel iets op teruggekomen, maar niet helemaal.
Waar ik allereerst wel ontzettend aan moest wennen is de totaal andere stijl. Het is allemaal iets meer hoffelijker en tuttiger. Vooral de tuttigheid wekte soms irritaties op. Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp heus dat dit waarschijnlijk veel accurater is dan de 2005 versie, waar Elizabeth straalde in een simpele bruine jurk met simpel opgestoken haar, maar ik vond het op de een of andere manier iets minder geslaagd. De krulletjes, de handschoentjes, de hoedjes.. Tja, ik moest er aan wennen.
Wat betreft Jennifer's invulling van Elizabeth heb ik niets te klagen. Ijzersterk, hoewel ik Keira wel nog prefereer in Elizabeths rol. Ik denk persoonlijk wel dat Jennifer er beter in geslaagd is om Elizabeth in het boek naar het witte doek te toveren, zoals Jane Austen het bedoeld had. Iets wat van mij nou niet persé een vereiste was, maar desondanks zeer knap is.
En daar is Jane, de personage waar ik zelf het meest aan moest wennen. Ze is een authentieke schoonheid, zo een die schilderijen van de 18de eeuw siert (ik pin me hier niet op vast, heb geschiedenis zo snel mogelijk laten vallen). Ik vond haar zelf niet heel knap, maar ik begrijp wel waarom ze gecast is. Ze weet in elk geval Jane's personage ontzettend veel karakter mee te geven, en ze is niet de enige. De 3 jongste zusters Bennets zijn stuk voor stuk zeer goed uitgewerkt. Chapeau! Logisch wel, 300 minuten is genoeg tijd, maar het werkt wel. Vooral de Lydia is zonder twijfel ge-ni-aal in haar rol. Heb meerdere malen moeten lachen door haar domme acties, heerlijk adorabel en naïef.
Aah ja, ik was Mr Darcy bijna vergeten

Ik was stiekem een beetje verliefd op Matthew, maar door het zien van de serie ben ik een klein beetje van gedachten veranderd. Mijn hemel, Colin Firth waar was je al die tijd? Die blikken die hij Elizabeth toewerpt zijn echt vol tederheid en dat maakt hem ontzettend heet. Als ik eerlijk ben zat ik als een klein giebelend schoolmeisje achter de tv toen hij weer eens in beeld kwam. Ontzettend goed gespeeld, en ik snap heus dat hij menig vrouwelijke aanbidders heeft. Matthew who? nee maar ik ben van mening dat hij Darcy beter heeft neergezet. Hoewel ik Matthew ook zéér sterk vind.
Wat betreft het verhaal en de uitwerking ben ik zeer tevreden. Ik ben zelf niet ontzettend fan van Jane Austens' boek, maar ik ben wel zeer blij dat het zo accuraat gefilmd is. Hoe meer van Mr. Darcy hoe beter zeggen we dan maar, dus zelfs 300 minuten was nog te kort.
Al met al vind ik Keira dus een (iets) betere Elizabeth, en Colin een iets betere Mr. Darcy. Dit betekent echter niet dat het een betere film/miniserie was geweest als zij Elizabeth en Darcy zouden spelen. Keira is perfect voor Matthew, en Colin is perfect voor Jennifer. Ik ga de miniserie nogmaals bekijken, zodat ik wat kan wennen aan het tuttige karakter. Ik kan ook gewoon bijna niet aangeven welke versie ik nu prefereer. Ach, hoeft ook niet. Ik heb in elk geval zéér genoten!