• 9.370.979 stemmen

Geregisseerd door: Isao Yukisada

Met onder meer: Jun Matsumoto, Kasumi Arimura en Kentaro Sakaguchi

Gesproken taal: Japans

Plot Naratâju

In het voorjaar ontvangt universiteitsstudent Izumi Kudo een telefoontje van Takashi Hayama. Takashi Hayama was haar leraar van de toneelclub op haar middelbare school. Hij vraagt haar om deel te nemen aan een afstudeerproject. Op de middelbare school hielp Takashi Hayama haar omgaan met problemen met haar schoolleven. Ze werd uiteindelijk verliefd op Takeshi, maar probeerde hem te vergeten. Nu ontmoeten ze elkaar voor het eerst in een jaar opnieuw. Izumi heeft nog steeds gevoelens voor hem en Takashi heeft ook gemengde gevoelens voor Izumi.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Takashi Hayama

Shio Yamada

Hirofumi Kurokawa

Yuzuko Tsukamoto

Miyuki Hayama

Keita Miyazawa

Fijne Yukisada.

Maar die twee woorden zijn dan bijna ook synoniemen. De vraag is vaak vooral of het een goed 3.5je wordt of een aangename 4.0*. In dit geval is het het eerste. Hangt af van een aantal kleinere details, want sommige scenes passen zo in z'n 4*-werk, maar als geheel is het daarvoor toch net iets te min.

Blijkbaar is er nogal wat te doen geweest om de verhaallijn, vooral dan rond de innige (maar volledig platonische) relatie tussen leraar en studente hier. Eerder zeuren vanwille persoonlijke vendettas tegen zulke plotelementen heb ik het idee, want het is verder toch een film die niks doet om te shockeren of uit te dagen.

Een driehoeksrelatie, waarbij het maar moeilijk wil vlotten tussen de drie personages. Verlangens en gevoelens worden niet uitgesproken, realistische keuzes leiden tot verdriet en wanneer één iemand klaar is om de stap te nemen, is de ander net weer emotioneel onbeschikbaar.

Dit alles geschoten in Yukisada's bekende stijl. Een wat indringerige camera, mooi spelen met belichting maar verder niet al te gestileerd. Goed acteerwerk over de gehele lijn, een boeiend drama, maar die echte klik was er niet helemaal. Daarvoor duurt het dan misschien weer net iets te lang. 120 minuten vind ik vaak als stevig voor dit soort films, die extra 20 hoeven toch niet zo.

Maar fijn is het dus wel weer. Op naar River's Edge. Zit ook niet stil die Yukisada.

avatar van BBarbie

BBarbie

Uitzonderlijk traag, om niet te zeggen slaapverwekkend drama over de (net niet-)romantische verwikkelingen tussen twee introverte personages, die wat eigenaardig in het leven staan. De relatie tussen hen beiden kwam op mij onwaarachtig over. Even leek het interessant te worden toen er sprake was van een soort driehoeksverhouding, maar dat was maar kort en het werd ook niet erg uitgediept.
Ik heb inmiddels een handvol films van regisseur Yukisada gezien. Dit vind ik met voorsprong zijn minste.