menu
zoeken in:
raar dat deze man buiten het meesterwerk deer hunter nooit meer iets benoemswaardig heeft gedaan

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Zo raar blijkt dat niet te zijn als je er wat dieper induikt. Cimino debuteert met Thunderbolt & Lightfoot, een film die goed ontvangen werd en een groot succes was. Cimino maakt vervolgens het ambitieuze The Deer Hunter en krijgt extreem positieve recensies, het regent prijzen en de film trekt erg veel bezoekers. Cimino is absolute wereldtop. De nieuwe wonderregisseur en krijgt alles voor elkaar in Hollywood.

Zijn derde film is Heaven's Gate. In het beginfase is de film een vrij eenvoudige western met een politieke tint. Cimino is echter heel ambitieus en wil zo'n beetje de ultieme western maken. Het project wordt steeds groter en ambitieuzer. Er wordt 200 uur film volgeschoten. Enorme sets worden gebouwd, afgebroken en opnieuw gebouwd, Cimino wil een film maken van David Lean (die hij erg bewondert)-achtige proporties en gedraagt zich op de set als een dictator, ontslaat constant crewleden en raakt gigantisch achter op schema. De studio begint zich zorgen te maken maar blijft geld steken in het project. Ze overwegen even om Cimino te ontslaan, maar laten hem uiteindelijk zijn gang gaan.

Na de opnamen gaat Cimino de film monteren. Hij huurt naar het schijnt een gewapende bewaker in om United Artists (de studio) buiten de deur te houden. Hij wil de film maken die hem voor ogen staat. Als de film af is blijkt hij 5 uur en 25 minuten te duren. United Artists dwingt Cimino de film in te korten tot 3 uur en 39 minuten.

De film gaat in premiere. Die premiere verloopt desastreus. De reacties zijn erg negatief en voor de film groter wordt uitgebracht maakt een geschrokken Cimino weer een versie van dit keer 2 uur en 29 minuten. Als de film dan uiteindelijk echt gaat draaien wordt Heaven's Gate afgeslacht in de pers. En erger nog: Er komt bijna niemand kijken. Het kost de studio, United Artists, de kop. Ze worden voor een prikkie overgenomen door MGM.

Cimino krijgt vervolgens een tijdje geen werk meer aangeboden. Totdat Paramount 'm de regie aanbiedt van Footloose, een vrij eenvoudig script voor een tienerfilm. Cimino hapt toe en gaat zich voorbereiden. Al snel begint Cimino een hoop eisen te stellen. Hij wilde ondermeer het hele script herschrijven (en daar een voorschot van 250.000 dollar voor hebben) en had wederom veel meer ambitie dan de studio. Paramount zag de bui al hangen en knikkerde Cimino weer op straat.

Daarna was Cimino een besmette naam in Hollywood. Hij was er de man niet naar om zelf een independent lowbudgetproject op poten te zetten. Zijn pogingen waren meestal vrij ambiteus en door zijn verleden kwamen ze niet van de grond. Hij werd meer een inhuurregisseur die een paar veel minder persoonlijke en veel minder ambitieuze, vaak onafhankelijk geproduceerde films mocht maken. Geen van de films werd een groot succes en ze kregen matige recensies.

Cimino probeert nu zijn eerste film sinds het niet onaardige The Sunchaser uit 1996 van de grond te krijgen..

avatar van The One Ring
Blijft een van de apartste verhalen uit de filmgeschiedenis. Ik ben benieuwd hoe die meer dan 5 uur durende versie van Heaven's Gate was. Zou Cimino's visie werkelijk een meesterwerk zijn geweest of had de man last van grootheidswaan?

Ik hoorde ook ooit dat Cimino een stadje voor de film liet bouwen, om hem vervolgens compleet af te breken en een paar meter te verplaatsen, omdat de lichtval net niet goed zou zijn. Klinkt wat overdreven en ik weet of het waar is.

De flop van Heaven's Gate wordt ook wel de definitieve doodsteek van de westerns genoemd en betekende samen met de flops New York, New York van Scorsese en de helse productie van Apocalypse Now het einde van de macht van de regisseurs in Hollywood.

avatar van jordybeukeboom
Interessante verhalen, heren

avatar van Paalhaas
jasha schreef:
raar dat deze man buiten het meesterwerk deer hunter nooit meer iets benoemswaardig heeft gedaan

Heaven's Gate en Year of the Dragon zijn zeer zeker wél noemenswaardig! Heaven's Gate mag dan geflopt zijn, laat dat je niet tegenhouden om 'm te gaan zien. Een financiële flop betekent niet dat het ook een artistieke flop is. Als The Deer Hunter je bevalt, dan moet Heaven's Gate je ook aanspreken. En Year of the Dragon is ook klein meesterwerkje met een zeer goed spelende Rourke.

avatar van Mochizuki Rokuro
Sterker nog: buiten The Sicilian heeft Cimino nog nooit iets verkeerd gemaakt! Heaven's Gate is zeker helemaal geen flop. Heerlijke film!

avatar van Uzza_Sparta
Mochizuki Rokuro schreef:
Sterker nog: buiten The Sicilian heeft Cimino nog nooit iets verkeerd gemaakt! Heaven's Gate is zeker helemaal geen flop. Heerlijke film!


The Sicilian was slecht maar Desperate Hours was ook niet zo goed

Heaven's Gate, Deer Hunter, Thunderbolt & Lightfoot, en Year of The Dragon waren allemaal goed.

En hij was ook verantwordelijk voor de screenplay van de tweede Dirty Harry film, Magnum Force, dat hij samen schreef met John Milius, beter bekend van Apocalypse Now

eind jaren 70, begin jaren 80 was Cimino een superster

Meneer Bungel
1. Thunderbolt and Lightfoot - 4,0*
2. The Sunchaser - 3,5*
3. The Deer Hunter - 3,5*
4. Desperate Hours - 1,5*

Mochizuki Rokuro schreef:
Heaven's Gate is zeker helemaal geen flop.

Sorry, maar dan klopt je definitie niet. Er bestaan amper grotere flops.

avatar van Stephan
Financieel niet alleen een ramp (44 miljoen kosten met 4 miljoen opbrengst) maar de reputatieschade zorgde er o.a. voor dat de "macht" van de regisseur in Hollywood ten einde kwam. United Artists ging door het schandaal in de verkoop en de carrière van het "wonderkind" Cimino herstelde nooit meer van dit debacle.
Hoewel "The year of the dragon" wederom fantastisch was.

avatar van xgogax
Echt triest dat hij geen films meer maakt ! Wat is er toch gebeurt ? Waarom kan hij geen lowbudgetfilms regisseren !?

avatar van Ted Kerkjes
Cimino is gisteren overleden. RIP.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=l_BBOnbdvcQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.


Gast
geplaatst: vandaag om 16:45 uur

geplaatst: vandaag om 16:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.