menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook
zoeken in:
avatar van Mochizuki Rokuro
Een animator die geliefd is/lijkt, maar zijn lange film (een combinatie van zijn laatste drie shorts) hier heeft pas één stem. En ik zie verder geen berichten of een apart topic.

Hij werd voor zijn kortfilm 'Rejected' genomineerd voor een Oscar, maar verder lijken zijn fans vooral bij TSPDT en de ICM-gebruikers te zitten. In de lijst 'Doubling the Canon' van TSPDT staat heel veel van zijn korte werk en in de recente <400 stemmen lijst duikt hij meerdere malen op. Deze lange film staat hoog bij de favorieten op ICM.

Ik had Rejected al eens gezien, maar ik heb er maar werk van gemaakt om meer te gaan kijken. Na een paar dagen al bijna zijn hele oeuvre gezien. Het is in hoge kwaliteit (een enkele maal tegen betaling) te zien op YouTube en Vimeo vanuit de account van Don Hertzfeldt zelf. Er zijn overigens ook twee DVD's (R1) met zijn verzameld werk al zijn die niet heel makkelijk meer te vinden geloof ik.

De stijl is eenvoudig: wit papier met enkele lijnen, met sporadisch gebruik van kleur. Het verhaal wordt in de verschillende films op verschillende manieren verteld: voice over, dialoog of zonder tekst. Dopke noemt de term 'existentialistisch' in de review bij de film. Zat ik ook te denken, al is het natuurlijk nogal een zware term. Veel films gaan over leven en vooral over het gelaten ondergaan van dat leven. De humor is vaak zwart tot het sadistische aan. In Ah, l'Amour (1995) en Lily and Jim (1997), beide zou je datingfilms kunnen noemen, doet die wrange humor denken aan Todd Solondz. De kortfilm Billy's Balloon (1998) is misschien wel de meest sadistische. Een kind met een rode ballon, waarbij de ballon ervoor zorgt dat de rollen van eigenaar en object omdraaien. De allegorie is vrij makkelijk te zien, maar de uitwerking van Hertzfeldt is in zijn simplisme goed gevonden en de film is onderhoudend, vaak nog wel verrassend en grappig - en in dit geval zonder enige tekst. Datzelfde geldt voor het Wisdom Teeth (2010). Hij neemt één uitgangpunt en voert dat in het absurde door. In Wisdom Teeth gebruikt hij echter naast de 'gimmick' vooral tekst. De absurde, sadistische humor blijft.

Wat mij opviel bij het kijken is dat ondanks de simpele stijl (die stokmannetjes en die witte achtergrond) het redelijk onderhoudend en kijkbaar blijft. Ik heb de shorts nog niet gecombineerd gezien tot deze lange film, maar de films tussen 10 en 20 minuten (The Meaning of Life (2005), Everything Will Be OK (2006)) zijn ook prima. Er worden wat meer tekentechnieken ingezet, wat meer kleur en ook fotocollages. De (Amerikaanse) moraal over leven en maatschappij, de tragedie dat het leven is, is meer aanwezig. Maar wat gelukkig ook overblijft is de hoekige humor, de mislukte hoofdfiguren en de rake observaties soms upbeat, meestal downbeat.

In het genre van de animated shorts moet ik zeggen dat ik Don Hertzfeldt goed kan waarderen. Hij mikt niet op alleen maar lolligheid, een pointe of vol referenties aan klassiekers. Een eigen universum. Best fijn en een paar checks waard - zou ik zeggen.

avatar van beavis
Tja wat valt er meer te zeggen over de legendarische Hertzfeldt? Na al die jaren tovert de quote "my spoon is too big" altijd nog een lach op mijn gezicht (ook al slaat het nergens op, maar werkt wel aardig is groepen, in restaurants). Recenter werk was wel een beetje aan me voorbij gegaan moet ik zeggen, ook al kwam ik die laatste tegen in heel veel top10 lijstjes. Met de nieuwe 500<400 lijst heb ik er nu ook een aantal gecheckt die ik tot nu toe vergeten was te checken of echt helemaal gemist had (lag ook weer helemaal dubbel bij Wisdom Teeth, zo droog! Fijn om weer eens te zien), maar het recente magnum opus bewaar ik nog even voor een speciaal moment

avatar van Verhoeven
Waarom is zijn werk eigenlijk in Nederland niet op DVD / BR uitgegeven? Toch wel een behoorlijk grote naam in de 'animatiewereld'?! In ieder geval wil ik al heel langs iets van hem zien. Importeren dan maar ...

avatar van John Milton
zijn graphic novel die de afgelopen jaren voor honderden euro's van eigenaar wisselde, komt in herdruk.

The End of the World by Don Hertzfeldt | PenguinRandomHouse.com: Books

Ik heb hem hier besteld.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:25 uur

geplaatst: vandaag om 20:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.