menu
zoeken in:
Absoluut mijn favoriete regisseur. Ik heb nu 3 films van hem gezien - Journal d'un cure de campagne, Pickpocket en Au hasard Balthazar - en alle 3 kregen van mij 5 sterren.

Iemand die voor mij de essentie van Bressons films heeft weergegeven is Willem Jan Otten. Door zijn boek 'Het museum van licht', ben ik ooit nieuwsgierig naar Bresson geworden. Volgens Otten gaat het bij Bresson om het geestesoog. 'Hij schikt zijn opnamen zo, dat er nog een beeld ontstaat, buiten de film, op een scherm dat zich binnenshoofds bevindt.'
(FisherKing heeft trouwens een mooie post hierover bij Pickpocket geplaatst).

Bijzonder bij Bresson is het gebruik van acteurs, of beter gezegd modellen, zoals Bresson ze zelf noemde. Hij werkte het liefst met mensen zonder acteer-ervaring,
Hij wilde dat de acteurs zo emotie-loos mogelijk speelden. 'Echte acteurs' proberen die emoties te spelen, Bresson wil dat de emoties juist door bij de toeschouwer zelf werden opgeroepen.
Als je oppervlakkig kijkt, lijken de films van Bresson te worden bevolkt door een stel zombies, maar voor mij werkt het! Juist door de emotieloosheid ontstaat bij de toeschouwer een enorme spanning.
In die zin zijn de films van Bresson niet 'realistisch' (hoewel een film als Pickpocket toch een redelijk documentair karakter heeft).

avatar van Alastor
Ik had 5 films van de beste man op stapel liggen, maar na twee films ben ik afgehaakt (pickpocket 2,5 ster & au hasard balthasar 2,0 sterrem).
Die spanning kan waar ÿíóñ het over heeft, kan mij niet grijpen. Sterker nog; door het emotieloze spel interesseert het me bar weinig wat er met de personages gebeurt. Mijn aandacht verslapt nogal snel bij Bresson, waardoor het een opgave wordt om de film uit te kijken.
Misschien dat ik later nog eens een Bresson herzie of een andere film van hem kijk, maar voor nu zeg ik: Tabee!

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Ben het volkomen met ÿíóñ eens. Het grijpt me juist enorm hard. 3 van de 4 films die ik zag vond ik prachtig, Les Dames de Bois de Boulogne (die niet bepaald typisch Bresson is en een van zijn vroegste films is) vond ik veel minder. Ik ga langzaam maar zeker de rest van zijn werk ook zien.

avatar van Querelle
Ik heb alleen Lancelot du Lac gezien en ik vond zijn stijl zo mooi contrasteren met het verhaal dat ik heel benieuwd ben naar de rest van zijn werk

avatar van starbright boy
starbright boy (moderator)
Volgens IMDB is Bresson (die al behoorlijk op leeftijd was) gestopt met films maken omdat hij de fnanciering voor de verfilming van het bijbelboek Genesis niet rond kreeg. Heel erg jammer, want dat klinkt als een film die ik had moeten zien.

avatar van Mug
Mug
Vanaf 1 november een Bresson retrospectief (een woord om niet meer te vergeten) in het Filmmuseum. Naar aanleiding van de conservering van zijn eerste speelfilm, Les Anges du peché uit 1943.

En wat (nog karige) info van de website:

Het Filmmuseum presenteert een programma rond regisseur Robert Bresson (1901-1999). Aanleiding is de conservering door het Filmmuseum van een originele kopie van zijn eerste speelfilm Les Anges du peché uit 1943. Bresson maakte slechts dertien films over een periode van veertig jaar, maar deze behoren alle tot de interessantste en meest authentieke uit de filmgeschiedenis. Kenmerkend voor zijn stijl is het weglaten van essentiële elementen, het gebruik van niet-professionele acteurs en de aandacht voor religieuze symboliek. O.a. Au hasard Balthazar, Mouchette, Un condamné à mort s’est échappé, Les Anges du péché en L’Argent.
(vanaf 1 november)

Er worden in het retrospectief in het Filmmuseum (1-21 november) acht films van Bresson vertoond:
- Les Anges du Péché (1943) 7x
- Les Dames du Bois du Boulogne (1945) 3x
- Le Journal d'un Curé de Campagne (1950) 2x
- Un Condamné à Mort s'est Échappé ou... (1956) 2x
- Pickpocket (1959) 2x
- Au Hasard Balthazar (1966) 2x
- Mouchette (1967) 2x
- L'argent (1983) 3x

Helaas geen Lancelot du Lac. Ik ken alleen zijn debuut nog niet, maar zou L'Argent en Journal d'un Curé van harte willen aanbevelen. Voor data en aanvangstijden zie www.filmmuseum.nl

avatar van The One Ring
Ik hoop vooral Un Condamné, etc. te zien.

avatar van boerenpummel
Ik ook, zeer hoge verwachtingen van.

avatar van Co Jackso
Ik heb reeds de volgende films gezien in het Filmmuseum:
- Pickpocket (1959) 5*
- Un Condamné à Mort s'est Échappé ou... (1956) 4,5*
- Le Journal d'un Curé de Campagne (1950) 3,5*

Ik hoop de volgende nog te zien:
- Au Hasard Balthazar (1966)
- Mouchette (1967) (mocht ik teveel tijd over hebben)

Zijn films zijn mij zeker niet tegengevallen. Ik had nooit het idee dat het te traag leek, en misschien was ik onbewust wel zo goed voorbereid dat het mij meeviel. Ik zie in ieder geval uit naar zijn volgende films.

Co Jackso schreef:
Ik heb reeds de volgende films gezien in het Filmmuseum:
- Pickpocket (1959) 5*
- Un Condamné à Mort s'est Échappé ou... (1956) 4,5*
- Le Journal d'un Curé de Campagne (1950) 3,5*

Ik hoop de volgende nog te zien:
- Au Hasard Balthazar (1966)
- Mouchette (1967) (mocht ik teveel tijd over hebben)


Fijn om te lezen dat er ook anderen fanatiekelingen dit soort retro's in het Filmmuseum bezoeken. Vaak zit je er met een handje vol mensen, terwijl ikzelf vanuit Nijmegen, Den Haag of nu Utrecht kom. Er zijn toch meer van die gekken denk ik dan. Ik ben bij Bresson nog niet geweest, maar wil nog wel kijken of ik 1 of 2 films kan meepikken.

avatar van MXO
MXO
L' Argent is aanstaande maandag in Breda te zien in het Chassé Theater. Misschien moet ik ook maar eens langsgaan.

avatar van Co Jackso
Mochizuki Rokuro schreef:
(quote)


Fijn om te lezen dat er ook anderen fanatiekelingen dit soort retro's in het Filmmuseum bezoeken. Vaak zit je er met een handje vol mensen, terwijl ikzelf vanuit Nijmegen, Den Haag of nu Utrecht kom. Er zijn toch meer van die gekken denk ik dan. Ik ben bij Bresson nog niet geweest, maar wil nog wel kijken of ik 1 of 2 films kan meepikken.


Normaal ga ik niet zo heel vaak naar het Filmmuseum. Maar als ze klassiekers gaan uitzenden die ik nog niet heb gezien, dan ga ik er graag heen. Omdat ze besloten hebben om alle Bresson films in ongeveer 2 weken te proppen ben ik er nu veel te vinden. Dat soort buitenkansjes moet je simpelweg grijpen, dan besluit ik later wel of ik gek ben .

avatar van The One Ring
Verdraait, voor mijn studie kom ik elke week in het filmmuseum, maar dat Bresson nou al bezig was is aan me voorbij gegaan. Ik dacht dat dat pas in december begon.

Hij is de meester van de klassiekers; kijk maar naar Pickpocket en naturlich Diary of a Country Priest. Een voor een sensationeel.

Sinds gisteren alle 13 lange speelfilms van Robert Bresson gezien:

01. 4.5* - Journal d'un Curé de Campagne (1951)
02. 4.0* - Mouchette (1967)
03. 4.0* - L’Argent (1983)
04. 4.0* - Une Femme Douce (1969)
05. 4.0* - Les Dames du Bois de Boulogne (1945)
06. 4.0* - Les Anges du Péché (1943)
07. 3.5* - Procès de Jeanne d'Arc (1962)
08. 3.5* - Le Diable Probablement (1977)
09. 3.5* - Quatre Nuits d'un Rêveur (1971)
10. 3.0* - Pickpocket (1959)
11. 3.0* - Au Hasard Balthazar (1966)
12. 3.0* - Lancelot du Lac (1974)
13. 3.0* - Un Condamné à Mort S'est Échappé ou Le Vent Souffle Où Il Veut (1956)

10-13 maar eens herzien, kunnen alle wel omhoog denk ik.

avatar van Querelle
Lancelot du Lac in elk geval Maar snap bij die film eigenlijk ook wel alle lage waarderingen.

Malick
Interessante video-essay van David Bordwell over 'ruimte' en 'montage':Tot nu toe:
01. Un Condamné à Mort s'est échappé ou Le vent Souffle où il Veut / A Man Escaped (****)
02. Au hasard Balthazar (***½)
03. Procès de Jeanne d'Arc / Trial of Joan of Arc (***)
04. Le Diable Probablement / The Devil Probably (**½)
05. Pickpocket (**½)
06. Journal d'un Curé de Campagne / Diary of a Country Priest (**)

avatar van ghostman
Cinema voor gevorderden . Mijn top 3 :

1. Pickpocket (1959)
2. L'argent (1983)
3. Au hasard Balthazar (1966)

Gast
geplaatst: vandaag om 21:49 uur

geplaatst: vandaag om 21:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.