menu
artikel
Films

Alles van Stanley Kubrick, gerangschikt naar MovieMeter-beoordeling

13:23 Zondag 8 Maart 2020, door Dion Olbach
artikel

Stanley Kubrick wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als één van de beste regisseurs die ooit op deze aardbodem rondgelopen heeft. Een indrukwekkende reputatie, voor een man die vandaag de dag al 21 jaar niet meer onder ons is. Hij overleed op 7 maart 1999, maar liet verschillende meesterwerken achter. Dit zijn ze allemaal, gerangschikt naar MovieMeter-beoordeling.

The Shining (1980)

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer's block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

Met Jack Nicholson, Shelley Duvall en Danny Lloyd. Deze film krijgt een 3,97/5 over ruim 5400 stemmen. 

Full Metal Jacket (1987)

Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.

Met Matthew Modine, Adam Baldwin en Vincent D'Onofrio. Deze film krijgt een 3,95/5 over ruim 4800 stemmen.

A Clockwork Orange (1971)

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

Met Malcolm McDowell, Patrick Magee en Michael Bates. Deze film krijgt een 3,92/5 over een kleine 4500 stemmen.

Paths of Glory (1957)

Colonel Dax is commandant in het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Terwijl zijn soldaten in de loopgraven schuilen tegen een Duitse aanval krijgen ze de opdracht om een zelfmoordmissie te beginnen. De missie faalt, waarna de Franse generaals als voorbeeld drie soldaten voor de krijgsraad slepen. Het is aan Dax te voorkomen dat de drie tot de doodstraf veroordeeld worden.

Met Kirk Douglas, Ralph Meeker en Adolphe Menjou. Deze film krijgt een 3,86/5 over ruim 1100 stemmen.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog raakt de Amerikaanse generaal Jack Ripper zijn verstand kwijt, en stuurt hij een groot aantal vliegtuigen richting de Sovjet Unie om het land met kernwapens plat te gooien. De Amerikaanse president regelt een ontmoeting met zijn adviseurs, waar hij van de Sovjet-ambassadeur hoort dat er, als de wapens afgevuurd zullen worden, een automatisch apparaat in werking gesteld zal worden dat al het leven op Aarde vernietigt. Het is dus zaak om de vliegtuigen terug te roepen, wat echter moeilijk wordt aangezien niemand de juiste communicatie-codes weet.

Met Peter Sellers, George C. Scott en Sterling Hayden. De film krijgt een 3,82/5 over ruim 2100 stemmen. 

2001: A Space Odyssey (1968)

Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

Met Keir Dullea, Gary Lockwood en William Sylvester. Deze film krijgt een 3,81/5 over ruim 3000 stemmen.

Barry Lyndon (1975)

Ierland, 18e eeuw. De jonge Redmond Barry blijft na de dood van zijn vader alleen achter met zijn moeder. Hij wordt verliefd op zijn nichtje Nora Brady en gaat een duel aan met haar verloofde Captain Quin. Omdat hij ervan overtuigd is dat hij zijn rivaal gedood heeft, gaat hij op de vlucht en neemt dienst in het Engelse leger. Hij wordt naar het front gestuurd in Duitsland. Daar verneemt hij dat Quin nog leeft en getrouwd is met Nora. Hij deserteert en wordt spion voor de Pruisische kapitein Potzdorf, maar verraadt zijn baas. Met de Ierse Chevalier de Balibari schuimt hij de Europese goksalons af. Hij ontmoet de adellijke weduwe Lady Lyndon. Ze trouwen en zo lijkt Barry Lyndon eindelijk toegang te krijgen tot de hoogste aristocratische middens.

Met Ryan O'Neal, Marisa Berenson en Patrick Magee. Deze film krijgt een 3,79/5 over ruim 1000 stemmen.

Spartacus (1960)

76 voor Christus. Spartacus wordt als slaaf verkocht aan Lentulus Batiatus. Hij is de rijke eigenaar van een school voor gladiatoren in Capua. Volgens de traditie krijgt Spartacus een gezellin toegewezen. Het gaat om Virinia. Dit meisje komt uit Brittannië. Op weg naar Rome wil generaal Marcus Licinius Crassus zijn reisgezellen verstrooien met een gevecht tussen gladiatoren. Spartacus wordt 'gekozen' en krijgt de Afrikaanse reus Draba als tegenstander. Maar Draba raakt plotseling buiten zichzelf en stormt plotseling op de toeschouwers af. Crassus moet hem doden. Enige tijd later ziet Spartacus de kans om een gladiatorenrevolte op te zetten. Hij vormt nu een regelrechte bedreiging voor de Romeinse overheid.

Met Kirk Douglas, Laurence Olivier en Jean Simmons. Deze film krijgt een 3,69/5 over ruim 1400 stemmen.

The Killing (1956)

Johnny Clay heeft een plan. Na 5 jaar in de gevangenis op Alcatraz te hebben doorgebracht besluit hij dat als hij dan toch misdaden pleegt, hij er maar beter voor kan zorgen dat de opbrengst ervan het risico op een straf waard is. Hij verzint een slim plan om een grote som geld van de plaatselijke racebaan te stelen. Het enige minpunt van zijn plan is dat hij geen rekening houdt met de hebberige vrouw van één van de kassamedewerkers en haar vriend.

Met Sterling Hayden, Elisha Cook Jr. en Marie Windsor. Deze film krijgt een 3,75/5 over ruim 800 stemmen.

Eyes Wide Shut (1999)

Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.

Met Tom Cruise, Nicole Kidman en Sydney Pollack. Deze film krijgt een 3,65/5 over ruim 2400 stemmen.

Lolita (1962)

De auteur Humbert Humbert huurt een kamer in het huis van Charlotte Haze nadat hij verliefd is geworden op haar dochter Lolita. Er zijn echter drie problemen: Charlotte is verliefd op hem, Lolita is pas veertien en er is een persoon genaamd Clare Quilty, die steeds op de meeste onverwachte momenten tevoorschijn komt, die een ongezonde interesse in Lolita lijkt te hebben.

Met James Mason, Sue Lyon en Shelley Winters. Deze film krijgt een 3,61/5 over ruim 700 stemmen.

Poll: Wat is jouw favoriete titel van Stanley Kubrick?

Ook interessant

Reacties (3)

zoeken in:
avatar van Don Homer
Mijn favoriete regisseur. Het is gewoon allemaal ontzettend goed en dat kan je zelden zeggen bij een andere regisseur.

Typisch Kubrick zijn de camerastandpunten met de perfecte plaatjes en zijn langzaam uitzoomende shots. Hierin zie je ook zijn achtergrond als fotograaf.

Daarnaast vind ik dat hij als geen ander de muziek weet te kiezen die perfect aansluit bij de scène en sfeer van de film.

avatar van macrobody
Ik heb ze niet allemaal gezien, maar Full Metal Jacket is in mijn ogen de allerbeste film. Van veel films vergeet je soms de helft maar van deze echt niet:

Where the hell are you from, private?
- Sir, Texas, sir.
Holy dogshit. Texas?

Only steers and queers
come from Texas, Private Cowboy.

And you don't much look like a steer to me,
so that kind of narrows it down.


Geniaal!

avatar van Psycho-M
geplaatst:
Kubrick was een fantastische regisseur.
Stuk voor stuk hele sterke films.
Persoonlijk heb ik niet zo veel met Barry Lyndon.
Het is sowieso moeilijk om de films van Kubrick te rangschikken.
Al vind ik nog steeds dat Eyes Wide Shut van al zijn films het zwaarst ondergewaardeerd wordt.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:08 uur

geplaatst: vandaag om 21:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.

Gerelateerde Clips

Lolita

via Youtube