- Home
- Filmforum
- Overig - Algemeen
- Bier en andere alcoholische dranken
Bier en andere alcoholische dranken
Leland Palmer
-
- 23740 berichten
- 4699 stemmen
Lagavulin 16 is één van m'n favorieten. Geweldige Islay. Geniet ervan zou ik zeggen.
Mescaline
-
- 6989 berichten
- 2736 stemmen
Weer een aardige bestelling geplaatst, even wat leven in de brouwerij!!
Leland Palmer
-
- 23740 berichten
- 4699 stemmen
Ga steeds verder met m'n whisky-hobby. Inmiddels veel flessen geprobeerd. Er zit zoveel in, prachtig! Vorige week twee toppers gekocht; de Glenfarclas 25 jaar oud en de Amrut Fusion. Ben zo benieuwd naar de 1e, nog niet eerder zo'n oude scotch gehad. Ook de 2e schijnt zeer goed te zijn, single malt uit India.. veel verschillende prijzen gewonnen en behoorde o.a. tot 1 van de 3 beste single malts ter wereld. Ik laat ze tegenwoordig ook maar in de koker staan, los in de kast staat wat mooier, maar - of het nou waar is of niet.. ik neem het risico toch maar niet om m'n vrienden door het zonlicht, etc. aan te laten tasten. Heb op dit moment deze flessen staan:
Lagavulin 16 jaar
Bowmore 18 jaar
Caol Ila 12 jaar
Yamazaki 12 jaar oud (wil zo graag de 18 hebben, maar wacht ff op een aanbieding )
Talisker 10 jaar (nog dicht)
Glendronach 15 jaar Revival (nog dicht)
Laphroaigh Quarter Cask (nog dicht)
Aberlour A'Bunadh Batch 46 (nog dicht)
Glenfarclas 25 jaar (nog dicht)
Amrut Fusion (nog dicht)
Glenlivet 16 jaar Nadurra
Johnnie Walker Blue Label (zit nog een klein beetje in)
...
Binnenkort maar weer eens wat bestellen. Heb weer een aantal in het vizier.
Inland Rabbit
-
- 3286 berichten
- 2159 stemmen
Miscchien een idee, zeker bij Islays; De scherpte van je rokerige whisky gaat er langzaam af, naar mate er meer lucht bij komt in de fles. Persoonlijk vind ik dat jammer, want je wilt toch die "blast" een beetje behouden. Wat ik doe is dat als er een flink stukje uit is en de fles al een tijdje staat, de inhoud "decanteren" in meerdere goed schoongemaakte, lege flesjes van 0,25. Zo komt er uiteindelijk minder lucht bij de drank en blijft de scherpte beter behouden. Voor zachte whisky's maakt het me niet zo uit, maar met islays doe ik het meestal wel zo. Als je dat met meerdere soorten doet, wel ff de soort op een stickertje schrijven natuurlijk.
wibro
-
- 11590 berichten
- 4098 stemmen
Mijn favoriete bier op dit moment is:
http://minime.kloink.com/joost/springtij2012.jpg
Mijn eerste kennismaking van dit heerlijke Nederlandse bier was - hoe kan het ook anders - tijdens mijn bezoek aan Texel vorig jaar.
Onderhond
-
- 87215 berichten
- 11971 stemmen
Iemand hier bekend met Arran Whisky? Absoluut geen kenner, maar laatst toevallig mee in aanraking gekomen en die viel me 100% mee. Heb momenteel de 12y cask strength, als iemand soortgelijke whiskies kent hou ik me absoluut aanbevolen.
Badalamenti
-
- 23124 berichten
- 3447 stemmen
Iemand hier bekend met Arran Whisky? Absoluut geen kenner, maar laatst toevallig mee in aanraking gekomen en die viel me 100% mee. Heb momenteel de 12y cask strength, als iemand soortgelijke whiskies kent hou ik me absoluut aanbevolen.
Ik kan me beter vinden in je whiskysmaak dan in je filmsmaak
Arran is een Island whisky. Verzamelnaam voor alle westelijk gelegen eilandjes voor de Schotse kust. Whiskies uit dezelfde regio zijn bijvoorbeeld Lagavulin, Laphroaig, Bowmore, Glen Scotia... om er maar een paar te noemen.
Cask-Strenght is de vatsterkte , het alcoholgehalte dat de whisky heeft op het moment dat hij uit het vat komt. Een gewone whisky zit meestal rond de 40%, een cask-strenght zit een stuk hoger in de alcohol.
Maar mijn ervaring is dat je vooral moet proeven. Het is niet omdat je een Arran lekker vindt dat een andere uit dezelfde regio je ook zal bevallen.........
Respekked
-
- 6280 berichten
- 1196 stemmen
Arran en Islay zijn broertjes in smaak?
Onderhond
-
- 87215 berichten
- 11971 stemmen
Ik kan me beter vinden in je whiskysmaak dan in je filmsmaak
Zo zie je maar
Maar mijn ervaring is dat je vooral moet proeven. Het is niet omdat je een Arran lekker vindt dat een andere uit dezelfde regio je ook zal bevallen.........
Nee, dat had ik ook al gelezen, daarom vroeg ik me af of iemand soortgelijke whiskies kent.
Wat de cask-strength betreft, blijkbaar mogen er een paar druppeltjes water bij (zou het smaakpalet ook verruimen), dus dat maakt het al net iets minder scherp. Daarbij ook een zachte whisky van nature uit, dus qua sterkte valt het best mee
kos
-
- 46075 berichten
- 8459 stemmen
Islays zijn toch juist niet zo zacht?
Onderhond
-
- 87215 berichten
- 11971 stemmen
Tja, ik ben het whisky lexicon nog niet helemaal machtig, maar ik vind hem erg "smooth" in vergelijking met andere whiskies die ik al gedronken heb. Dat iele scherpe is nergens te bekennen, eerder alsof je vloeibare honing drinkt. Verder inderdaad gelezen dat het niet zo'n typische Island whisky is.
Bij ons (Delhaize supermarkt) is de 10y sinds kort in het assortiment opgenomen, voor de mensen die het eens willen proberen
Leland Palmer
-
- 23740 berichten
- 4699 stemmen
Arran en Islay zijn broertjes in smaak?
Respekked
-
- 6280 berichten
- 1196 stemmen
Ok, thanks for the info! Ik meende dat op te maken uit het verhaal van Badalamenti.
Ik vind de 2 Islay die ik heb, zeker de Laphroaig 18, vrij scherp, maar wel erg lekker. It stings the nostrils, but in a good way .
Wel nieuwsgierig naar de Arran nu. Voor de volgende fles.
kos
-
- 46075 berichten
- 8459 stemmen
Deze gister maar eens geopend. heerlijk!
Leland Palmer
-
- 23740 berichten
- 4699 stemmen
Interessant. De 12y van AnCnoc vond ik niet zo.. dit ziet er beter uit. Dat glas kan natuurlijk niet he kos.
jarno1975 (moderator series)
-
- 10801 berichten
- 2730 stemmen
Op vakantie in Spanje ontdekt: Tinto de Verano. In NL moeilijk te verkrijgen maar is heel eenvoudig zelf te maken. Half rode wijn en half Fanta, Bitter Lemon of 7Up.
Ben zelf niet zo'n fan van rode wijn maar dit smaakt erg lekker! Wordt door Spanjaarden veel meer gedronken dan Sangria.
Film Pegasus (moderator films)
-
- 30451 berichten
- 5199 stemmen
Vorige week een bezoek gebracht aan de Westhoek voor een terugblik op WO1. Tussendoor toch kunnen genieten van een Papegaei, een blond bier dat sinds 2009 in Diskmuide wordt gebrouwen. Ondanks het hoge percentage van 8% toch een biertje dat zich vlot laat drinken. Moet ik toch ooit eens voor teruggaan.
http://blogimages.bloggen.be/bier_in_beeld/636759-3a960824be1d991b2fff094780f3d8e1.jpg
Sol1
-
- 555 berichten
- 260 stemmen
Ik begin dorst te krijgen van dit onderwerp ... ....als liefhebber van (vooral: Belgische) speciaalbieren en (vooral: Islay) whiskies zie ik hier veel moois langskomen.
Jammer dat Whisky nogal prijzig kan zijn. In het lijstje van HarmJanStegenga van afgelopen zaterdag zie ik de Indiase Amrut Fusion terugkomen. Die zou inderdaad goed moeten zijn. Kent iemand hier toevallig Kavalan Whisky uit Taiwan? Die is enkele jaren geleden in de prijzen gevallen. Ik ben geen van beide tegengekomen en benieuwd naar smaakervaringen. Door de veel snellere rijping, valt die smaak vermoedelijk anders uit dan verwacht. Ik begrijp dat de Indiërs hun whisky via de Indiase restaurants willen gaan promoten, dat zeiden ze tenminste enkele jaren geleden, op die wijze hebben ze hun Kingfisher-bier populairder weten te maken. Misschien dat de prijs van hun Whisky dan beperkt kan dalen (wishful thinking/drinking ).
Quartercask en de tienjarige variant, beiden van Laphroaig, zijn naar mijn smaak uitstekend en met een prima bijbehorende "neus".
Leland Palmer
-
- 23740 berichten
- 4699 stemmen
Kent iemand hier toevallig Kavalan Whisky uit Taiwan?
Volgens mij is deze whisky hier ook redelijk overpriced.
Sol1
-
- 555 berichten
- 260 stemmen
Volgens mij is deze whisky hier ook redelijk overpriced.
Helaas wel, ik probeer zelf bij voorkeur bijzondere dranken (als ik die daar tenminste tegenkom) uit het buitenland mee te nemen.
Sol1
-
- 555 berichten
- 260 stemmen
Voor wat betreft de vele mogelijke speciaalbiertjes: ik kwam zelf een aantal jaren geleden bij toeval in Frankfort "Eisbock" tegen met een percentage van circa 24%. Qua smaak ook weer niet zo bijzonder, wel aardig voor een keer, niet om mee te stoefen maar puur eens proberen voor eigen genot. Ik vroeg mij al af hoe ze dat soort bier maakten, zonder het gistingsproces geweld aan te doen. De volgende link geeft wat informatie over deze categorie bieren.
Voor de liefhebber (en ik sluit mezelf niet direct uit):
10 Sterkste Biertjes in de Wereld - Alletop10lijstjes
De gewone (vooral: Belgische) speciaalbieren hebben mijn grotere aandacht.
Sol1
-
- 555 berichten
- 260 stemmen
De space whisky van Ardbeg komt binnenkort ook weer terug op aarde:
BBC News - Ardbeg 'space whisky' set for return to Earth
"Dit is een kleine stap voor de mensheid, maar een grote sprong voor whiskystokers", aldus Dr. Bill Lumsden van de Ardbeg distilleerderij.
kos
-
- 46075 berichten
- 8459 stemmen
Deze dronk ik gisteren. Scheen nogal bijzonder te zijn.
Dat merkte ik pas bij de rekening.
wibro
-
- 11590 berichten
- 4098 stemmen
In de Sint-Sixtus abij in Westvleteren ben ik twee keer geweest om mij te goed te doen aan dit alom bekende trappistenbier. De prijs viel reuze mee. Het lopen daarna echter - ik liep de 4-Daagse van de Ijzer - viel niet zo mee. Veel wandelaars kwamen dronken aan in Poperinge, waar de start was van die 2e dag. Niet zo verwonderlijk eigenlijk.
Oh ja, die Papegaei Film Pegasus moet ik nodig eens een keer proeven. Ik ben nu eenmaal dol op Belgisch bier. Ik hoop dat die ergens in Nijmegen of in de buurt te verkrijgen is.
Film Pegasus (moderator films)
-
- 30451 berichten
- 5199 stemmen
Oh ja, die Papegaei Film Pegasus moet ik nodig eens een keer proeven. Ik ben nu eenmaal dol op Belgisch bier. Ik hoop dat die ergens in Nijmegen of in de buurt te verkrijgen is.
Dit is de site van de brouwerij: http://papegaei.be/. Daarop staan de verkooppunten vermeld. Misschien dat een lokale brouwerij ze kan laten overkomen, anders is het even over de grens steken.
AGE-411
-
- 10236 berichten
- 723 stemmen
http://www.trollekelder.be/cafe/wp-content/uploads/2013/06/geuze-boon-marriage-parfait.jpg
Een oude geuze. Een streekproduct uit de Zenne-vallei dat echt niet te vergelijken valt met ener andere biersoort. Gebrouwen in 2010, gebotteld in 2013 in een fles van 37,5cl, en een houdbaarheidsdatum van maar liefst 20 jaar! (tot 2033).
Smaakt nogal vrij zuur, maar toch met een fruitige tint en een nogal bittere nasmaak. Ik lees ergens dat dat laatste zou komen door het laten rijpen op eiken vaten.
HALVE TAMME. (moderator series)
-
- 13429 berichten
- 1202 stemmen
Geef mij maar een heerlijke Grolsch beugel .
HALVE TAMME. (moderator series)
-
- 13429 berichten
- 1202 stemmen
En voor bij de koffie Tia Maria .
Flat Eric
-
- 6365 berichten
- 1026 stemmen
Hierbas.
Ontdekt op Mallorca, een kruidenlikeur met variabel alcoholpercentage tot 40%. Lekker puur met een ijsblokje of in de koffie.