134.918 gebruikers | 85.737 films | 31.053 regisseurs | 3.508.981 berichten | 4.931.478 stemmen

locatie: Films » AmnesiA (2001) » Info

Drama / Mystery
90 minuten

geregisseerd door Martin Koolhoven
met Fedja van Huêt, Carice van Houten en Theo Maassen

Alex (Fedja van Huêt) is een achtentwintigjarige fotograaf die om mysterieuze redenen niet meer in staat is mensen te fotograferen. Wanneer zijn tweelingbroer Aram (een dubbelrol van Fedja van Huêt) hem onverwacht opbelt omdat hun moeder ernstig ziek is, vertrekt hij naar het familielandgoed AmnesiA. Onderweg blijkt het meisje Sandra in zijn auto te zitten. Thuis lopen de spanningen tussen Aram en Alex steeds hoger op. Een duister geheim blijkt de oorzaak te zijn van de slechte broederband. Daarnaast is er ook nog de kompaan van Aram, Wouter (Theo Maassen) die tijdens een schimmige deal gewond is geraakt.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 oktober 2005, 13:13 uur
Hoe heeft deze film het eigenlijk in de VS gedaan?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 oktober 2005, 14:54 uur
Kwa box office moet je er niet te veel van voorstellen. De rercensies waren grotendeels erg goed.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 november 2005, 21:45 uur
Een op een vervelende manier bevreemdende film die me slechts in enkele scenes kon boeien (dan heb ik het met name over de flashback). Verder bijzonder matigjes, ook van de cast.

2*.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 januari 2006, 12:46 uur
Opnieuw gezien. Samen met Suzy Q de beste van Koolhoven.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 juli 2006, 20:06 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Uitstekende film. De acteurs spelen stuk voor stuk erg goede rollen, vooral Fedja van Huet is weergaloos. De algehele sfeer van de film vond ik erg goed getroffen. Het is allemaal een beetje surrealistisch, maar dat maakt het ook interessant. Ik vond zelf de McCartney mythe erg leuk, vooral omdat ik me daar zelf redelijk in heb verdiept. Hoe het uiteindelijk zit met Aram vind ik nog een beetje vaag. Wouter zegt in het begin iets over 'door Aram heenschieten' en ook de verwijzingen naar de hoes van 'Abbey Road' zouden je doen denken dat Aram dood is. Aan de andere kant zouden de dialogen dan wel een beetje raar zijn.

Voor de rest was het 'making of' filmpje van Theo Maassen wel aardig, maar het verschafte weinig inzicht in de productie van de film. Wel werd weer bewezen dat de regisseur een uitermate zwakke voetballer is.

0,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 juli 2006, 14:46 uur
Artistieke flauwekul. Pretentieus en vooral saai.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 oktober 2006, 17:22 uur
Deze film kon mij niet boeien, langdradig, verwarrend en niet spannend. :(

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 maart 2007, 19:45 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Wie is het het nu van de twee broers die de auto met de dode vader het water in duwt. Qua haardracht zou ik zeggen Aram, maar dit lijkt de botsen met mijn kijk op het narratief...

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 maart 2007, 23:43 uur
Dat is Aram.
Hoe dacht je dat het zat dan, als je dat zo verbaasde?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 april 2007, 12:33 uur
Nouja, het verbaasde me niet zozeer. Ik denk dat ik gewoon niet helemaal wakker was en dat het verschil tussen de jonge Aram en Alex vrij klein is waardoor ik in de war raakte.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 april 2007, 12:38 uur
Maar je schreef:
dit lijkt de botsen met mijn kijk op het narratief...
Op welke wijze dan?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2007, 14:23 uur
Geestige Making Off op de dvd, daarin viel me pas op hoeveel de betrokkenen (vooral Van Houten) veranderd zijn.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2007, 14:50 uur
Heb je het over een oude dvd of is er net een nieuwe verschenen, Quentin?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2007, 14:58 uur
De film is alleen verkrijgbaar als onderdeel van de 'No More Heroes'-box, heb die enkel aangeschaft voor deze film.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2007, 18:50 uur
En is die nog ergens verkrijgbaar?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2007, 18:57 uur
Bol.com heeft de box nog, maar zag ze laatst nog voor een veel schappelijkere prijs bij Fame in Amsterdam.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 november 2008, 21:40 uur
Na Suzy Q opnieuw een zeer sterke film van Koolhoven. Heb zelden of eigenlijk- helemaal nooit een film van eigen bodem gezien die zo surrealistisch aandeed, nouja behalve misschien De Noordelingen Sfeer is net als in die andere twee film uit het-
No More Heroes project zeer sober maar juist daarom erg sterk, personages (typetjes) worden erg leuk vertolkt maar vooral Van Huet speelde zijn dubbelrol zeer sterk. Verder keek het allemaal heerlijk weg en heb ik me nergens echt verveeld, enigste minpuntje was dat ik bepaalde dingen niet zo goed kon plaatsen maar een tweede kijkbeurt zal hiervoor waarschijnlijk wonderen doen.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 augustus 2009, 0:37 uur
chiel schreef:
En is die nog ergens verkrijgbaar?

box

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 augustus 2009, 17:07 uur
Zijn dat keepcase's in een box of is het weer zo;n een of andere sleeve uitgave?

starbright boy
(moderator)
avatar van starbright boy
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 augustus 2009, 19:36 uur
Geen keepcases. Het is een kartonnen box.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 augustus 2009, 20:22 uur

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 augustus 2009, 23:10 uur
Wouter schreef:
chiel schreef:

box

De box maar eens aangeschaft (met dank aan Neo) en AmnesiA eindelijk eens herzien. Ik kwam er achter dat ik al erg veel van de film vergeten was, wat het eigenlijk des te leuker maakte om te kijken.

Wat me erg aanspreekt in de film zijn de bizarre gesprekken en de sfeer. De rol van de moeder vond ik erg goed. Ik vond de film mooi geschoten en de soberheid sprak me erg aan. Verder vond ik Carice van Houten erg goed gecast voor haar rol. Zowel verbaal, maar ook vooral nonverbaal klopte het gewoon. Ook de jonge Aran en Alex leken echt jonge versies van Fedja van Huêt.

Een halve ster erbij voor AmnesiA.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 maart 2010, 11:44 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Eindelijk eens een Nederlandse film die anders is dan de gemiddelde Nederlandse film dat meestal allemaal Deja Vu is. Ik had eerst wel van Amnesia verwacht dat dit een serieus donkere lynch-achtige film zou worden. Is het ook op bepaalde momenten, maar toch hebben ze er wel een flinke scheut scherpe humor derin gegoten. Wat niet wegneemt dat ik daar ook hartelijk om heb kunnen lachen. Misschien heb ik de term Lynch ook wat te letterlijk genomen. Locatie is helaas wel iets eentonig, maar ok. Ik vond de dubbelrol van Fredja van Huet als die tweelingbroer echt erg goed. Vooral vanwege het grote verschil tussen die twee en het feit dat Aran Alex eigenlijk helemaal niet mag. Daartussen speelde Carice van Houten toch ook weer helemaal goed, maar was dat geen hersenschim/denkbeeldige vrouw? Omdat ze zo plotseling in die auto zat bij Alex. En Theo Maassen is er voor de komische kant, die had ook een erg leuke aanwezigheid met zijn lange haar. :P en die eigenwijze moeder natuurlijk. Het verhaal daarintegen word ook op een spannende manier verteld en het gaat echt van deeltje naar deeltje. Dus de feiten laten ze altijd weg en aan het einde krijgen we een huiveringwekkend climax, dat idd wel Lynch-achtig is. En dan nog blijf je zitten met vragen. Heel knap voor een Nederlandse film.

Ja, dit is weer iets anders. ;)

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 mei 2010, 20:24 uur
Kan iemand mij een link geven van de torrent van deze film?
Die moet toch wel bestaan?!
Ik krijg m niet gevonden.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 mei 2010, 6:40 uur
Hij is gewoon te koop hoor!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 juni 2011, 9:04 uur
En zelfs erg goedkoop nu, in een box met 3 andere films, waarvan 2 zeker de moeite waard, voor een prachtige prijs. Kijk maar eens via beslist.nl. Heb de box zelf meteen aangeschaft.

kappeuter
(moderator)
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 juni 2011, 9:39 uur
€7,99 is idd erg goedkoop:
No More Heroes - DVD - BESLIST.nl

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2011, 10:16 uur
Mooie aanbieding, kappeuter. Heb 'm ook voor dat bedrag. Nadeel van boxen is dat je enkele films al gezien en in het ergste geval in bezit hebt.
Dit is een Nederlandse film in een genre waar Nederlandse regisseurs niet helemaal thuis in zijn. Bewonderendswaardig dus dat ie zo goed gelukt is.
3,5

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 oktober 2011, 15:42 uur
Hebben die 'no more heroes' films het juiste beeldformaat? Niet letterboxed? Het gaat me met name om deze en Met Grote Blijdschap

Trouwens, bij mijn reacties van jaren terug wist ik nog niet dat Wouter de regisseur was, maar dat terzijde, viel me ineens op.