Dead Poets Society (1989)

1224 stemmen | gemiddelde 3,53

Drama128 minuten
geregisseerd door
Peter Weirmet
Robin Williams,
Ethan Hawke en
Robert Sean LeonardKeating (Robin Williams) doceert in 1959 Engels aan een deftige kostschool voor jongens waar ijzeren discipline heerst. Zijn filosofie 'the purpose of education is to think for yourself' valt in slechte aarde bij de staf en de ouders, maar maakt hem razend populair bij de leerlingen. De nadruk van de film ligt op de ontwikkeling van een klein groepje jongens die Keatings lessen ter harte nemen met tragische gevolgen.
2,5
[permalink] geplaatst op 24 mei 2010, 1:06 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenBeetje een vervelende te "doordachte" bijna musical zijnde film. Ik had er niks mee, de aparte manier van acteren. Het straalde een beetje kinderlijkheid en ongeloofwaardigheid uit voor mij. Enigste scene die ik tof vond was: De slowmotion scene waarin Neil zich zelf van kant maakt. De rest liet me eigenlijk koud.
3,5
[permalink] geplaatst op 14 juli 2010, 9:38 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHeb van Peter Weir eigenlijk alleen zijn Amerikaanse films nog gezien. Ik kan derhalve ook nog niet echt een signature bij de man ontdekken, of het moet qua thematiek zijn dat mensen de curse life willen ontvluchten door zich te verzetten tegen de gevestigde orde.
Deze film is behoorlijk sterk. De allesbehalve uitbundige humor, moet het drama verstevigen en dat lukt deels wel. Hoewel het drama lang niet altijd werkt. De scherpe randjes zijn er niet helemaal af. Het personage van Hawke is daar het beste voorbeeld van. Waarom hij nu zo'n stille muis is wordt niet helemaal duidelijk en daardoor wordt het lastig om mijn sympathie te winnen. De zelfmoord vond ik op zich een heel mooie scene, maar ik geloofde het gewoon niet echt. Neil gaf zich te snel gewonnen, zo heb ik hem niet leren kennen in deze film.
Verder zijn er nog wat kleine dingen die wringen, maar Dead Poets Society is als coming of age film behoorlijk sterk. Ik kreeg er wel energie van. Veel leuke scenes en sterke jonge acteurs. Heb de film in een ruk, zonder toiletpauzes of op de klok te kijken, gekeken. Dat zegt me ook wel genoeg. Heel kleine 4 sterren en misschien wel mijn minste 4 sterren film. Maar vooruit.
4,0
[permalink] geplaatst op 30 oktober 2010, 17:59 uurFryce schreef:
Vond de keuze van de desbetreffende scholier wel een beetje overdone, daarmee verpest hij een hoop maar goed.
Ik denk dat je je moet proberen te verplaatsen in de tijdsgeest van toen, om het te begrijpen. Ik vind helemaal niet dat wat er met hem gebeurt de film verpest, het is juist een sterk punt in de film.
De film is ietwat gedateerd tegenwoordig, maar ik vind dat de boodschap 'carpe diem' staat als een huis. Er zijn weinig film waar ik echt iets van mee krijg, maar dit is er toch 1 van. De film is vrij saai, maar als je een avond actie en geweld wil dan zet je deze sowieso toch niet op?
1,5
[permalink] geplaatst op 2 december 2010, 19:49 uurHij schijnt heel goed te zijn, maar ik ben na een uur ermee gekapt.
Kon het niet uitstaan.
Altijd als ik die Robin Williams zie, moet ik denken aan Peter Pan en dat werkt gewoon niet (zonde dat hij ooit in die film heeft gespeeld, want acteren kan hij wel).
Die humor van die studenten is ook niet aan mij besteed.
En dan ook nog die zogenaamd "spannende" momenten...
Nee, dit is niks voor mij.
2,0
[permalink] geplaatst op 19 december 2010, 3:24 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenmister blonde schreef:
"De zelfmoord vond ik op zich een heel mooie scene, maar ik geloofde het gewoon niet echt. Neil gaf zich te snel gewonnen, zo heb ik hem niet leren kennen in deze film."
Dit is precies wat deze film voor mij eigenlijk verpest. Tot aan dit stuk vond ik het wel een aardige film, maar ik vond dit ook helemaal niet geloofwaardig. Het kwam op mij echt over alsof ze echt gewoon een aanleiding zochten voor een dramatisch einde.
Erg jammer want verder vond ik het wel een aardige film.
3,5
[permalink] geplaatst op 30 januari 2011, 18:05 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGod on the phone sir, he wants more girls on Welton
Ik herinner me dat leraren ons destijds aanraadden om hem te gaan bekijken. De meeste leerlingen vonden hem erg goed, maar ik heb hem toen overgeslaan. Het was dus wachten tot vandaag voor een eerste kijkbeurt.
Weir zorgt wel voor een interessante kijk door oerconservatisme als belemmering voor creativiteit af te schilderen. Hij pakt het jammer genoeg soms wat onhandig aan. Carpe Diem en zelfstandig denken naast elkaar plaatsen vond ik niet echt hand in hand gaan. Ik vind het één niet zoveel hebben met het ander. De zelfmoord voegt een donker en moralistisch kantje toe aan de film die ik wel kon smaken omdat het de kijker hard wakker schudt. Het leven van je kinderen bepalen is een vorm van gevangenschap omdat je beslag legt op hun identiteit. De happy end blijft opvallend uit; het systeem verandert niet maar Keating heeft heel zeker zijn steentje bijgedragen bij deze jongeren . Dead Poets Society is als film zeker niet volgens het boekje opgebouwd en dat is de sterkste troef. Robin Williams mocht zijn bekkentrekkerij thuis laten; dit hoorde hier niet in thuis.
4,0
[permalink] geplaatst op 27 juni 2011, 19:09 uurPeter Weir maakte voor mij een van de beste films die ik ooit heb gezien (The Truman Show). En ik vond Dead Poets Society ook een erg sterke film. Ik had hoge verwachtingen en die zijn waargemaakt. Subliem acteerwerk van Robin Williams en de rest van de cast. De film weet bijna constant te boeien bij mij, desondanks vond ik wel dat het speelduur wat korter had gemogen. Erg indrukwekkende scenes een een apart thema. Het einde is echt geweldig in beeld gebracht, en is toch een van de betere eindes die ik ken. Erg goede film naar mijn mening. Zeker het kijken waard.