Drums along the Mohawk (1939)

37 stemmen | gemiddelde 3,22
Western /
Avontuur103 minuten
geregisseerd door
John Fordmet
Henry Fonda,
Claudette Colbert en
John CarradineAan het begin van de onafhankelijksheidoorlog tegen Groot-Brittannië hebben de kolonisten Gilbert Martin (Fonda) en Lana Martin (Colbert) te maken met aanvallen van oorlogszuchtige indianen, die door de Britten worden gestuurd. Nadat hun huis met de grond gelijk is gemaakt sluit Gilbert zich aan bij een regiment dat het fort, waar de bevolking uit de vallei naartoe is gevlucht, verdedigt tegen de aanvallen van de indianen.
3,5
[permalink] geplaatst op 7 maart 2006, 0:48 uurMooie period piece film van John Ford. Vaderlandsliefde staat uiteraard centraal, maar is geheel niet storend. Vooral Colbert is opvallend goed, en de techicolor fotografie is verbluffend mooi. Ruime 3,5*
2,0
[permalink] geplaatst op 27 april 2006, 22:26 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIn veel opzichten weer een typische John-Fordfilm: er is het overdreven patriottisme, de achterhaalde kijk op man-vrouwverhoudingen, en natuurlijk de oliedomme indianen die alleen maar druk gillend in de rondte lopen en alles wat ze zien in brand steken. Omdat ze kennelijk ook nog eens te dom zijn om zichzelf te organiseren, worden ze aangevoerd door een Brit (John Carradine die uit een piratenfilm gestapt lijkt te zijn - inclusief ooglapje). Wat die Brit er eigenlijk voor belang bij heeft om die super-vredige Amerikenen aan te vallen wordt nooit duidelijk, maar dat zal dan wel een vooruitwijzing zijn naar de Brits-Amerikaanse oorlog (en indianen zijn nou eenmaal evil in dit soort films...)
Het centrale verhaal rond Fonda en Colbert volgt verder braaf alle clichés, met zijweggetjes rond wat al te veel komisch bedoelde bijpersonages (die niet grappig zijn), en natuurlijk de in Ford-films obligate zang- en dansscenes met oude volksmuziek. Gelukkig zijn er (richting het einde van de film) een aantal sterke actiescenes rond de belegering van Fort Dayton door de indianen, wat het niveau weer iets omhoog haalt.
Grootste reddende factor van deze film is echter de fotografie. Niet dat de cameravoering nou zo bijzonder is, maar het fijne met die vroege Technicolor-films (zie ook bijvoorbeeld Gone with the Wind of The Adventures of Robin Hood) is dat ze van die mooie volle, diepe kleuren hebben die er nu nog steeds prima uitzien (terwijl veel latere kleurtechnieken gevoelig waren voor slijtage, waardoor ze er al snel mat en vaal gaan uitzien). De film is opgenomen op een aantal mooie locaties in Utah (hoewel het verhaal in de staat New York speelt), en dat houdt het allemaal nog wel redelijk kijkbaar. 2 *
3,0
[permalink] geplaatst op 16 september 2006, 10:22 uurEens met bovenstaande recensie.
Mooie beelden met prachtige kleuren. Waar Fonda soms wat houterig overkomt, speelt Colbert haar rol met verve. Helaas wordt het verhaal (voor zover dat er is) te vaak onderbroken door (mierzoete) romantische scènes.
[permalink] geplaatst op 6 juni 2007, 21:47 uurQueto Yurlunyur schreef:
Hoezo vredig? Er wordt duidelijk gemaakt dat die kolonisten voor de Amerikaanse vrijheidsstijders zijn en tegen de Tories (waarmee de Engelsen worden bedoeld) en gewapende militia vormen. Let wel: de Engelsen waren op dat ogenblik wel het wettelijk gezag waartegen werd opgestaan, te vergelijken met de Hollands-Nassause (niet Nederlandse) opstand in 1568 tegen de koning van Spanje die tevens door overerving heer der Nederlanden was.
De Amerikanen en Britten (misschien ook de Nederlanders en andere combattanten dieszijds) passen nu in Irak dezelfde tactiek toe in hun "strijd" tegen degenen die Irak voor de Irakezen willen hebben: ieder die niet voor hen is, is op zijn minst een verdachte etc.
In dat opzicht vind ik de film te patriottistisch (niet mijn smaak), maar de beelden zijn prachtig, ook wat betreft de kleuren. Let vooral op de cameravoering: met dat 1.37 formaat beeld wordt veel aandacht besteed aan het geheel, de luchten, de natuur, opnamen van verder weg terwijl tegenwoordig meer close-ups voorkomen.
Voor de DVD (regio 1) is de film in 2004 geheel gerestaureerd.
2,5
[permalink] geplaatst op 2 november 2007, 20:36 uurNa het zeer goede My Darling Clementine, wederom een wat teleurstellende John Ford film. Dit wordt vooral veroorzaakt door het zeer simpele verhaal, en het voorspelbare einde. Wat vooral stoorde is het eerder genoemde patriottisme, en het vertekend in beeld brengen van de indianen.
2,5
[permalink] geplaatst op 4 november 2007, 14:44 uurTe pattriottisch: 1,5*, maar vanwege indrukwekkende acteerprestatie Clodette Colbert uiteindelijk 2,5* (IMDB 5,0/10).
PS
Duidelijk Amerikanen die IMDB domineren met een 7,3/10 score.
3,0
[permalink] geplaatst op 7 november 2007, 17:59 uurTegen de achtergrond van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en gehuld in vaak prachtig impressionistische technicolor, vertelt Ford ons het verhaal over een pas getrouwd paar dat op zoek is naar geluk en standvastigheid. De Amerikaanse droom is echter geen sinecure en bij anvang worden ze, en de vrouw in het bijzonder, dan ook letterlijk en figuurlijk in kadertjes geplaatst. Een hechte en bijzonder tolerante gemeenschap, waar een pasgeboren kind meteen ieders kind is, vormt daarbij de toelaat voor steun.
Bij momenten overgeromantiseerd en oppervlakkig in de weergave van de indianen, maar vaak genoeg donker en zelfs humoristisch (lacht Ford de Amerikaanse droom weg als een fanatieke beoefening...?).
[permalink] geplaatst op 7 oktober 2008, 18:34 uurKan iemand mij vertellen of deze film een goed hulpmiddel is bij het maken van een werkstuk over de onafhankelijkheidsoorlog?
Alvast bedankt.
[permalink] geplaatst op 7 oktober 2008, 19:15 uurJessica. schreef:
Alvast bedankt.
Jawel, maar zoals eerder geconstateerd in de film wel erg pattriottisch.