132.210 gebruikers | 83.308 films | 30.189 regisseurs | 3.421.867 berichten | 4.775.715 stemmen

locatie: Films » Winchester '73 (1950) » Info

Western
92 minuten

geregisseerd door Anthony Mann
met James Stewart, Shelley Winters en Dan Duryea

Lin McAdam, die op zoek is naar de moordenaar van zijn vader, arriveert met zijn vriend ‘High-Spade’ Frankie Wilson in Dodge City. Lin doet mee aan een plaatselijke schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester repeteergeweer, die bekend staat als ‘One of a Thousand’. Lin wint de bloedstollende schietwedstrijd, maar de gewilde Winchester’73 wordt al snel gestolen door de ‘runner-up’ Dutch Henry Brown. Dutch Henry Brown vlucht met het geweer de woestijn in. Wat volgt is een zenuwslopende en gevaarlijke achtervolging, waarbij de Winchester’73 geregeld van eigenaar verandert.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 september 2010, 23:04 uur
Viel me trouwens ook op dat er nog een klein bijrolletje was voor de toen nog erg jonge Tony Curtis, die in de aftiteling nog de naam Anthony Curtis had.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 november 2010, 0:03 uur
Toch wel de beste Amerikaanse western die ik tot nu toe zag. Wat een verschrikkelijke vaart zit er in deze film. Wat vrij uniek is voor deze tijd. We worden getrakteerd op een zeer leuk plot voor die tijd en een shitload aan rondvliegende kogels. Met een vlotte kast die erg constant presteert op een enkeling na.

Toen ik een lijstje bekende western regisseurs doorkeek viel mijn oog op Anthony Mann. En hierna vond ik Winchester '73 waar ik al veel over gehoord had. En heb genoten van mijn kennismaking met Mann. Volgens mij is gelijk wel een van zijn besten.
Cinematografisch ziet het er erg goed uit. Geweldige actiebeelden en omgeving!

Te ruw om echt een 5 of 4.5 te geven maar een zeer ruime 4 mag er ook zo wezen.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Winchester 73 (€ 4,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Winchester 73 (€ 4,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Winchester 73 (€ 5,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 december 2010, 18:32 uur
Herzien, wat een geweldige western is dit toch! Een van de betere zelfs. Stewart is briljant en ik zag eigenlijk nog nooit zo'n fijne sfeer in een western, Een fantastische top-western. Bij de volgende herziening sluit ik absoluut niet uit dat er een verhoging uitkomt.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 maart 2011, 12:27 uur
Deze western na lange tijd gedeeltelijk herzien ,een vlot verhaal over een geweer dat nog al eens van eigenaar verwisseld, gefilmd in mooi helder zwart wit kleinbeeld,, wat ook een bepaalde waarde meebrengt.
Acteren van James-Stewart is zonder meer groots, ook Shelley-Winter is redelijk ingepast.
Winchester-73 is een pracht van een geweer, en in films ziet het er simpel uit om ermee te schieten, maar in het echt valt het best tegen, ik heb er niet mee geschoten maar wel eens in handen gehad, en dat viel vies tegen.
Klassieke western ,maar klassieker? voor mij mag het.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 juni 2011, 21:38 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Vind dit een van de beste westerns eigenlijk, met prachtige shots, veel oog voor detail en sterke (bij)rollen. En het zwart-wit geeft eerder een meerwaarde dan dat het afbreuk doet.

Vrijwel alle westernelementen komen voorbij: indianen, de cavalerie, een pokerspel, een shootout, een achtervolging...het enige dat er nog aan ontbrak was een duel. dat betekent niet dat het voorspelbaar was want ook het plot was bijzonder goed geschreven, met als terugkerend element het geweer uit de titel, dat zijn eigenaars maar weinig geluk brengt.

Alleen de rol van Winters kan mij niet zo bekoren, zij speelde niet slecht maar zij moest het doen met de minste scenes- en ik vond het nogal ongeloofwaardig dat iedereen zo voor haar viel. Haar vriendje Steve leek btw nogal op Liam Neeson.

Verrassende bijrolletjes van Rock Hudson en Tony Curtis.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 augustus 2011, 10:22 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Heerlijke western dit met een fijne hoofdrolspeler. ;)

Want laten we wel wezen. De echte hoofdrolspeler in deze film is natuurlijk geen acteur, maar een heus geweer, genaamd de Winchester ’73. Anthony Mann maakt er een fijne film omheen, dat moet gezegd worden. Er zit veel vaart in en het hele gebeuren rondom de Winchester is erg vermakelijk om te volgen.

James Stewart zet hier een degelijke rol neer maar vooral Stephen McNally vond ik erg overtuigen als de sluwe Dutch Henry Brown. Zijn karakteristieke kop is echt perfect geschikt voor een film als deze. Er gaat veel overtuiging en dreiging van zijn personage uit. De film boeit van begin tot einde en bevat veel actie. Op dat gebied is de film dan ook erg goed. Vooral de indianenaanval is erg spannend, zeer goed in beeld gebracht en bevat actie van de beste soort. Echt een prachtige scène als je het mij vraagt. Daarnaast is de cinematografie van de film ook erg goed. Mann maakt goed gebruik van de soms prachtige omgeving en brengt deze ook regelmatig op fraaie wijze in beeld.

Dit is pas mijn eerste film van Anthony Mann, maar ik moet zeggen dat dit wel naar meer smaakt. Een compacte western met veel actie en een leuk verhaal kan altijd mijn goedkeuring wegdragen en hier is dat niet anders. Winchester ’73 is een prima western, die van de Amerikaanse westerns zeker behoort tot de besten.

Dikke 4,0*

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 augustus 2011, 23:02 uur
Bijzonder vlotte western met Jimmy Stewart, die maar weer eens bewijst een veelzijdig acteur te zijn. Ook de rol van een western-held beheerst hij prima. De film zelf zat ook leuk in elkaar met verschillende verhaallijnen die elkaar kruisen. Grote gemene deler is een geweer, dat iedereen wil hebben, en telkens in verschillende handen valt. Winchester '73 biedt verder mooie shots en tot slot natuurlijk de klassieke shoot-out, die ook prima uitgevoerd is. Heb me prima vermaakt met deze film :Y.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2011, 0:12 uur
Heerlijke western, die helaas net als vele westerns het probleem heeft dat er een vrouwelijk personage in zit. Desondanks heb ik toch lekker kunnen genieten van de vele shoot-outs :)

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2011, 12:07 uur
Heb je een hekel aan vrouwen? :?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2011, 13:23 uur
trebremmit schreef:
Heb je een hekel aan vrouwen? :?

Dat is wel een heel vreemde conclusie. Ik zeg alleen dat ze in de meeste westerns helemaal niks te zoeken hebben. En als er dan al vrouwen in zitten, zijn het vaak de meest zeikerige types.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 september 2011, 13:41 uur
Geen conclusie maar een vraag. Maar je hebt hem inmiddels al beantwoord, al ben ik het niet met je eens.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 oktober 2011, 13:23 uur
rensie32 schreef:
trebremmit schreef:

De meeste beste westens bevatten een vrouw hoor...
(The Searchers, Stagecoach, My darling clementine, Forty Guns, Once upon a time in the west... Laat maar weten als je er nog een paar wilt)

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 oktober 2011, 13:28 uur
Overigens kan je Shelley Winters toch geen "gewone" vrouw noemen...
En ze zijn zeikerig omdat ze onwetend zijn, is eigenlijk erg goed gedaan!